Hoe duur is Bosnië-Herzegovina

Hoe duur is Bosnië en Herzegovina: Kosten voor een roadtrip

Geüpdatet op

Ben je op zoek naar een originele, indrukwekkende en betaalbare reisbestemming binnen Europa? Denk dan eens aan Bosnië en Herzegovina. Inderdaad, twee namen, maar één land. Tijdens onze roadtrip door Bosnië en Herzegovina hielden wij onze uitgaven bij zodat we een antwoord kunnen geven op de vraag hoe duur is Bosnië en Herzegovina?

Bosnië en Herzegovina óf Bosnië-Herzegovina is gelegen in voormalig Joegoslavië en grenst aan de landen Kroatië, Montenegro en Servië. Het land is flink verwoest tijdens de Bosnische burgeroorlog van 1992 tot en met 1995, maar krabbelt de laatste jaren steeds verder op. Toeristen komen mondjesmaat weer naar het land toe en de voorzieningen worden steeds beter. Maar het land is er nog niet en kan daarom jou goed gebruiken.

Informatie over de kosten voor een roadtrip door Bosnië en Herzegovina

In Bosnië en Herzegovina betaalt men met de Bosnische Mark die overal wordt aangegeven met de afkorting KM. Tijdens onze reis door Bosnië en Herzegovina was het omrekenen lekker makkelijk. Eén Bosnische Mark is €0,50. Gemakkelijk door twee delen dus. De Bosnische Mark is gekoppeld aan de euro, dus deze koers staat vast. Pinnen in Bosnië en Herzegovina is geen enkel probleem. Wel moet je bij sommige banken een kleine commissie (7-8 KM) betalen. Ook de euro is een wettig betaalmiddel. Met name in toeristische plaatsen kun je hier ook mee betalen. Houd er rekening mee dat de Bosnische Mark geen betaalmiddel is buiten Bosnië en Herzegovina. Het kan zelfs lastig zijn om je overgebleven geld buiten Bosnië te wisselen. Zorg dus dat je niet teveel overhoudt na je reis door het land.

Hoe duur is Bosnië-Herzegovina - Eten en drinken

Tijdens onze rondreis door Bosnië en Herzegovina (BiH) hielden wij onze uitgaven bij. Deze uitgaven zijn verdeeld in vijf categorieën; Eten en drinken, slapen, vervoer, excursies en overige uitgaven. Onderaan dit artikel kun je lezen hoeveel wij precies uitgaven in Bosnië en Herzegovina voor twee personen. In totaal reisden wij negen dagen door BiH.

Kosten voor eten en drinken

Tijdens onze negen dagen in Bosnië en Herzegovina verbleven wij voornamelijk in appartementen waar we zelf zorgden voor ons ontbijt. Een broodje van de bakker, een gekookt ei, dat soort dingen. Lunchen deden we soms bij de bakker, soms bij een restaurant. Avondeten deden we altijd in een restaurant. Overdag ploften we vrijwel iedere dag neer op een terras voor een verfrissend drankje. Daarnaast haalden we regelmatig wat te drinken of snacken bij de supermarkt. De grootste kostenpost was het eten en drinken in Sarajevo. Hier zijn zoveel toffe barretjes en restaurants te vinden en die moesten we natuurlijk uitproberen.

In totaal gaven wij aan eten en drinken in Bosnië en Herzegovina 320.50 Bosnische Mark uit. Dit is €160.25. Per dag komt dit neer op €8.90 per persoon per dag.

Budget tip Bosnië: Het is helemaal aan jou hoe duur of goedkoop jij jouw vakantie naar Bosnië en Herzegovina wilt maken. Wil je geld besparen op eten en drinken in Bosnië? Dan raad ik je aan om zoveel mogelijk lokaal te eten en restaurants en barretjes op toeristische plekken te vermijden.

Eten en drinken in Mostar
Hoe duur is Bosnië-Herzegovina - eten en drinken

Hoe duur zijn accommodaties?

Tijdens onze reis door Bosnië en Herzegovina overnachten wij 2 nachten in Mostar, drie nachten in Sarajevo, 1 nacht in Jajce en twee nachten in Kulen Vakuf in Una Nationaal Park. Op iedere bestemming overnachten wij in een appartement waar we gebruik konden maken van een keuken. Overnachten in een hostel is uiteraard goedkoper. Hieronder vind je een aantal van onze favoriete accommodaties in Bosnië Herzegovina:

In totaal gaven wij aan overnachtingen in Bosnië en Herzegovina een bedrag uit van €189. Dit komt neer op gemiddeld €23.65 per nacht voor twee personen.

Hoe duur is Bosnië-Herzegovina: Overnachten

Voor het boeken van onze accommodaties in Bosnië en Herzegovina gebruikten wij altijd Booking.com. Houd er wel rekening mee dat er altijd nog een klein percentage voor belastingen overheen komt. Accommodaties in Bosnië en Herzegovina moeten altijd contact betaald worden in Bosnische Mark of euro’s.

Hoe duur is vervoer in Bosnië en Herzegovina

Wij reisden met onze eigen auto van Italië naar Kroatië en van Kroatië naar Bosnië en Herzegovina. Wij kochten dus geen vliegtickets. Handig om te weten is dat je vanaf Nederland voor een paar tientjes naar de stad Tuzla kunt vliegen. In vrijwel iedere stad in Bosnië en Herzegovina is het daarna mogelijk om een auto te huren. Doordat wij al deze kosten niet hadden hebben wij enkel kosten gemaakt voor benzine en parkeerkosten. In Bosnië en Herzegovina zijn veel tolwegen. Wij hebben besloten om de tolwegen en snelwegen altijd te vermijden. Ook hieraan hebben wij dus geen geld uitgegeven. Ik raad jou hetzelfde aan. Wanneer je snelwegen vermijdt kom je vaak op de mooiste plekken.

Wil je vliegen naar Bosnië? Vergelijk dan de prijzen voor vliegtickets via Tix.nl.

Hoe duur is Bosnië-Herzegovina

Benzinekosten in Bosnië en Herzegovina

Net voordat wij de grens overstaken hebben wij de tank volgegooid. Hierna hebben wij nog één keer een volle tank getankt en één keer een paar liter om onze laatste Bosnische Marks mee op te maken. De duurste prijs voor benzine in Bosnië en Herzegovina die wij zijn tegengekomen is 2.41 KM per liter. De goedkoopste 2.21 KM per liter. Dit is ongeveer €1,20 per liter.

Kosten voor parkeren in Bosnië en Herzegovina

Bij toeristische attracties in Bosnië en Herzegovina moet je vaak betalen om je auto te kunnen parkeren. In totaal gaven wij 4 Bosnische Mark (€2) uit aan parkeren.

Hoe duur is Bosnië-Herzegovina

De kosten voor excursies

Bosnië en Herzegovina is een fantastische land met een prachtige natuur en een boeiende geschiedenis. Om het land beter te leren kennen en meer te leren over de Bosnische oorlog bezochten wij een aantal musea en bijzondere plekken in het land. Ook bezochten wij een aantal van de mooiste watervallen in Bosnië.

In totaal gaven wij aan excursies een bedrag uit van 92 Bosnische Mark. Dit is €46 voor twee personen in negen dagen. Hieronder vind je een opsomming van de uitgaven voor excursies:

 • Kravica watervallen: 8 KM per persoon
 • War and Genocide museum Mostar: 10 KM per persoon
 • Kabelbaan in Sarajevo naar de bobsleebaan (retour): 20 KM per persoon
 • Entree Martin Brod waterval in Una Nationaal Park: 2 KM per persoon
 • Entree Strbacki buk waterval in Una Nationaal Park: 6 KM per persoon

Vind je het leuk om verschillende tours te ondernemen? Bekijk dan het aanbod op GetYourGuide.

Una National Park
Kravica watervallen

Overige uitgaven in Bosnië en Herzegovina

Onze kostenpost voor overige uitgaven in Bosnië en Herzegovina is best groot. We kochten een aantal toffe souvenirs en schaften een simkaart met internet aan (20 KM voor 5 Gb). Een pakje sigaretten (Lucky Strike) kost in Bosnië en Herzegovina 5 KM (€2,50). In totaal gaven wij een bedrag van 137.15 Bosnische Mark. Dit is €68.60.

Hoe duur is Bosnië-Herzegovina

Hoe duur is Bosnië en Herzegovina

Als antwoord op de vraag hoe duur is Bosnië en Herzegovina kunnen we aangeven dat Bosnië één van de goedkoopste bestemmingen is in Europa. In totaal gaven wij rond de €30 per dag persoon uit. Ga je voor minder luxe dan kun je gemakkelijk voor €20 – €25 per dag rondkomen.

Had jij verwacht dat Bosnië en Herzegovina een goedkopere of duurdere reisbestemming zou zijn?

Meer Bosnië en Herzegovina?

5 berichten over “Hoe duur is Bosnië en Herzegovina: Kosten voor een roadtrip”

 1. Avatar van sander
  sander
  28 februari 2019

  Bedankt! Handig artikel!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   28 februari 2019

   Graag gedaan. Fijn dat je er iets aan hebt.

 2. Avatar van Anneloes
  Anneloes
  13 mei 2019

  Hoi! Onwijs bedankt voor jullie tips! Ziet er echt prachtig uit Wij gaan over in juni/juli 3 weken richting Kroatie, Montenegro en Bosnie en ben nu alles aan het uitzoeken. Bang bang dat 3 weken eigelijk te kort gaat worden. Hebben jullie de simkaart gewoon daar gekocht? en qua bereik was het altijd goed te doen? We willen nog niet alles vastleggen en gaan kamperen dus soms dingen uitzoeken is wel echt nodig onderweg.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   14 mei 2019

   Hi Anneloes, Wat tof! 3 weken is misschien wat aan de korte kant inderdaad, maar je kunt natuurlijk ter plekke nog beslissen wat je precies gaat doen.. Wij hebben inderdaad simkaart daar gewoon gekocht. Ging heel gemakkelijk en bereik was overal prima! Veel plezier!

 3. Avatar van Alex Waning
  Alex Waning
  12 augustus 2022

  BIH, wat een prachtig land. Nu alleen het UNA nationaal park bezocht, maar volgende keer gaan we meer zien. We hebben overnacht in Kulen Vakuf en zijn vandaar uit gaan toeren. Tip: Als je van wandelen houdt, ga vanaf Martin Brod de UNA rivier volgen. Echt, we waren de enigen onderweg en wat een prachtige wandeling. Je komt op een gegeven moment bij en grote spoorbrug van een verlaten spoorlijn. Daar de tunnel in gegaan en aan de andere kant via een weggetje weer terug naar deze brug. Erg leuk om eens door een spoortunnel te lopen. Zorg wel voor goed schoeisel en neem voldoende eten en drinken mee. Uiteindelijk kom je weer aan bij het verlaten station van Martin brod.