Bosnische oorlog in Mostar, Bosnië-Herzegovina

De Bosnische oorlog in Mostar: Kogelgaten & ruïnes

Wie naar Bosnië-Herzegovina reist zal ongetwijfeld vroeg of laat een stop maken in het prachtige stadje Mostar. Mostar is gelegen in het zuiden van Bosnië-Herzegovina, in de regio Herzegovina en is ook gemakkelijk te bezoeken vanuit buurland Kroatië als een dagtrip. Veel reizigers trekken enkel tijd uit voor het oude/historische centrum van Mostar, maar de stad is zoveel meer. Met haar knusse historische centrum, het symbool van de stad de ‘Stari most’ en de vele herinneringen aan de afschuwelijke Bosnische oorlog die heerste van 1992 tot 1995 is Mostar zo’n stad die je je voor altijd zult blijven herinneren. Gebombardeerde gebouwen, veel zeggende street art, kogelgaten in vrijwel iedere gevel en de vele ruïnes zijn de tekenen van de Bosnische oorlog in Mostar nog goed zichtbaar. Lees dit artikel en wij nemen je mee naar de meest indrukwekkende plekken in de stad. 

De ligging van Mostar

Mostar is gelegen in het kanton Herzegovina-Neretva in het zuiden van het land Bosnië-Herzegovina. De stad ligt 80 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Sarajevo en op zo’n 45 minuten rijden van de grens met Kroatië. Het is de belangrijkste stad in de streek Herzegovina.

Mostar & de Bosnische oorlog

Mostar heeft een eigenaardig record op haar naam staan. Het is namelijk de meest gebombardeerde stad tijdens de Bosnische oorlog en de Kroatisch-Bosniakse oorlg. Tussen 1992 en 1995 werden hier ongeveer 35.000 inwoners van hun leven beroofd. Tot op de dag van vandaag zijn nog steeds zo’n 7.000 van deze mensen vermist. De Bosnische burgeroorlog brak uit als het gevolg van het uiteenvallen van de Federatieve Volksrepubiek Joegoslavië. Veel gebouwen zijn herbouwd en de lokale bevolking heeft het leven jaren geleden alweer opgepakt. Maar de littekens zullen blijven bestaan. En nog steeds zie je op veel plekken in de stad de hartverscheurende tekenen van deze afschuwelijke oorlog.

Ik raad je daarom aan om je bezoek aan Mostar niet alleen te beperken tot het historische centrum (wat ook meteen het meest toeristisch is), maar om vooral het gebied rondom het centrum te ontdekken. Hier vind je plekken waar je stil van wordt. En waarvan je je gaat beseffen hoe goed wij het in Nederland hebben. Hoe verschrikkelijk het moet zijn geweest om te leven in een stad waar de Bosnische oorlog het hele leven heeft overgenomen. Hieronder vind je een greep uit de meest indrukwekkende plekken in Mostar.

Mostar is niet de enige bestemming in Bosnië en Herzegovina waar je de littekens aan de Bosnische oorlog zult zien. Ook in Sarajevo vind je verschillende verlaten oorlogsgebieden waar je stil van wordt.

Oorlog in Mostar, Bosnië-Herzegovina

Klik op de kaart voor interactie

Bulevar Revolucije: De frontlinie tussen de Bosnische en Kroatische zijde

Waar je ook kijkt in de stad, vrijwel alle gevels tonen tekenen van ingeslagen kogels, of grotere inslagen. Het gebied rondom de Bulevar Revolucije is echter het gebied waar de meeste vernielde gebouwen staan. Tot op de dag van vandaag waan je je hier bijna in een soort van oorlogsgebied. De Bulevar Revolucije was tijdens de Bosnische oorlog in Mostar dé frontlinie tussen de Bosnische en Kroatische zijde. Bombardementen en beschietingen waren hier aan de orde van de dag en veel belangrijke gebouwen – zoals kantoorpanden, hotels en flatgebouwen – werden compleet verwoest. Tot op de dag van vandaag zie je in deze straat diverse ruïnes staan waarmee sinds de Bosnische oorlog niets meer is gedaan.

Bulevar Revolucije Bulevar RevolucijeBosnische oorlog in Mostar

Het oranje gekleurde Gimnazije

Loop je over de Bulevar Revolucije dan kan één gebouw niet aan je zicht ontsnappen, het oranje gekleurde Gimnazija. Dit oranje gebouw is de school die in 1898 werd geopend tijdens het Oostenrijk-Hongarije bewind. Tijdens de oorlog is het gebouw flink beschadigd, maar in 2009 werden de renovaties gelukkig voltooid en het gebouw weer geopend. Het Gimnazija is gebouwd op de voormalige frontlinie en heeft daarmee een belangrijke plek in de stad. Maar niet alleen de locatie maakt de school bijzonder. Het Gimnazija is de enige school in Mostar waar Bosnische én Kroatische kinderen samen naar school gaan.

Achter het opvallende Gimnazija ligt een andere ruïne. We zijn er nog steeds niet achter wat dit gebouw is geweest, maar indrukwekkend is het zeker.

Gimnazije Mostar, Bulevar RevolucijeBosnische oorlog in Mostar: Street Art Bosnische oorlog in Mostar: Street ArtBosnische oorlog in Mostar - Bosnië Bosnische oorlog in Mostar - Bosnië

De verdeling door de Bulevar Revolucije

Nog steeds is de Bulavar een belangrijke plek in Mostar. Tot op de dag van vandaag – sinds 1995 – verdeeld de Bulevar de stad in twee delen; het Kroatische deel in het westen en het islamitische gedeelte in het oosten.

De Sniper Tower van Mostar

Loop je een stukje verder noordelijk over de Bulevar Revolucije dan kom je bij één van de meest indrukwekkende en lugubere plekken in Mostar, de voormalige Sniper Tower. Het gebouw is voor de oorlog een belangrijke bank geweest, maar werd tijdens de Bosnische oorlog voor compleet andere doeleinden gebruikt. Tijdens de oorlog is de toren ingenomen door Kroaten en Serviërs die vanaf de toren randomly Bosniaken neerschoten. Doodnormale inwoners die onderweg naar school waren, terugkwamen van het werk of een rondje liepen na het avondeten. Vanwege het feit dat de toren het hoogste gebouw was in Mostar en de ligging aan de Bulevar Revolucije werd deze plek ingenomen en uitgeroepen tot Sniper Tower.

Loop je rond de voormalige Sniper Tower dan kun je heel goed zien hoeveel schade in dit gebied is aangericht. Kogelgaten zijn nog in vrijwel alle gebouwen – ook doodgewone flatgebouwen – zichtbaar en de vele street art die zichtbaar is laat je zien hoe zwaar de lokale bevolking het gehad moet hebben tijdens de oorlog. Officieel is het niet toegestaan om de Sniper Tower te betreden. Wij hebben echter wel mensen in en op het gebouw gezien. Vanwege de vele glasscherven en de lugubere sfeer die rondom het gebouw hangt hebben wij besloten om enkel stil te staan bij de buitenkant.

Wil je meer weten over de bombardementen en vernietigingen in Mostar? Sluit je dan aan bij de Free Walking tour die vrijwel iedere dag wordt gehouden.

Bosnische oorlog in Mostar, Bosnië-Herzegovina: Sniper Tower Bosnische oorlog in Mostar, Bosnië-Herzegovina: Sniper Tower Bosnische oorlog in Mostar, Bosnië-Herzegovina: Sniper Tower Bosnische oorlog in Mostar, Bosnië-Herzegovina: Sniper Tower

Street art rondom de Sniper tower in Mostar

Er zijn veel plekken in Mostar waar je prachtige en veelzeggende street art schilderingen kunt bewonderen. Velen bedoelt om kogelgaten en andere inslagen die herinneren aan de Bosnische oorlog in Mostar te verdoezelen. Anderen om een statement te maken. Met name rondom de Sniper Tower vind je veel prachtige beelden.

Street art Sniper Tower Mostar, Bosnië-Herzegovina Street art Sniper Tower Mostar, Bosnië-HerzegovinaStreet art Sniper Tower Mostar, Bosnië-Herzegovina Street art Sniper Tower Mostar, Bosnië-Herzegovina

De contrasten tussen oud & nieuw

Wanneer je vanaf de Sniper Tower de straat Kneza Domagoja volgt richting de hippe shopping mall Mepas Mall kom je langs nog veel meer flatgebouwen waar je tekenen van de oorlog ziet. Iets dat in schril contrast staat met het hippe winkelcentrum en de hippe lokale bevolking die in dit gedeelte van de stad rondlopen.

Street art in Mostar: De Tvrtka Milosa

Parallel aan de Bulevar Revolucije ligt de straat Tvrtka Milosa. Deze straat bevindt zich vlakbij de voormalige frontlinie en is daarom ook behoorlijk toegetakeld. De lokale bevolking probeert de wijk echter flink op te knappen dat is prachtig om te zien. De flatgebouwen zijn beschilderd met de mooiste – veelzeggende – kunstwerken. In deze straat vind je daarnaast in een leuke plek om een drankje te doen. Het OKC Abrasevic is de plek waar de lokale jeugd samen komt en hangt. Ook hier zie je weer veel indrukwekkende street art. Iedereen is welkom voor een drankje en een praatje.

Street art Mostar: Tvrtka Milosa Street art Mostar: Tvrtka Milosa Street art Mostar: Tvrtka Milosa Street art Mostar: Tvrtka Milosa Street art Mostar: Tvrtka Milosa Street art Mostar: Tvrtka Milosa Street art Mostar: Tvrtka MilosaBosnische oorlog in Mostar

Museum of War and Genocide Victims

Na alle bizarre oorlogsplekken in Mostar te hebben bezocht kan het geen kwaad om een stukje dieper in de tragedie van de Bosnische oorlog te duiken. Vlakbij het historische centrum, in de straat Brace Fejica kun je een bezoek brengen aan het Museum of War and Genocide Victims. De entree bedraagt 10 KM per persoon (ongeveer €5*). Hier vind je veel informatie over de oorlog en foto’s van hoe Mostar er tijdens en net na de oorlog uitzag. Heel bizar om je te realiseren dat dit de stad is waar jij je op dat moment bevindt.

Museum of War and Genocide Victims Moster, Bosnië-Herzegovina

Marsala Tita

Marsala Tita is een andere belangrijke straat in Mostar waar tijdens de oorlog veel gevochten is. De straat ligt in het Bosnische gedeelte van de stad en voelt een stuk minder westers aan dan de andere kant van de stad. In deze stad zijn tal van verwoeste panden en ruïnes te vinden.

Marsala Tita: De Bosnische oorlog in Mostar, Bosnië-Herzegovina Marsala Tita: De Bosnische oorlog in Mostar, Bosnië-Herzegovina

Het symbool van Mostar: De Stari Most

De Stari Most, een stenen boogbrug over de Neretva rivier, is het bekendste symbool van de stad Mostar. De brug ligt in het oude centrum in het islamitische deel van de stad. Tegenwoordig wordt de brug drukbezocht door toeristen van over de hele wereld en springen jonge Bosnische jongens voor donaties van de 20 meter hoge brug. Een prachtige plek in de stad anno nu, maar een minder fijne plek tijdens de Bosnische oorlog in Mostar. De Stari Most is namelijk in op 9 november 1993 compleet verwoest. Pas in 2004 werd de huidige versie feestelijk geopend. Restauraties zijn mede mogelijk gemaakt door donaties vanuit Nederland.

Lees ook: 17x proeven, zien en doen in Mostar. Met tips voor een stedentrip Mostar, de beste restaurants in Mostar en de leukste plekken om te bezoeken in de omgeving.

Stari Most, Mostar Bosnië-Herzegovina

Natuurlijk zijn er ook plekken te bezoeken in Mostar die niet zozeer doen denken aan de oorlog en is er in de omgeving van Mostar ook genoeg moois te zien. Lijkt Mostar jou een bijzondere plek om eens te bezoeken?

Meer Bosnië en Herzegovina? Hier lees je al onze artikelen over Bosnië en Herzegovina

*De entreeprijzen in dit artikel zijn de prijzen die wij hebben betaald in oktober 2018. Zijn de prijzen veranderd tijdens jouw bezoek? Laat het ons dan weten

Chille slaapplekken in Mostar

Apartment Merak
Apartment Merak
Brand new apartment Selma
Brand new apartment Selma

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

4 reacties op “De Bosnische oorlog in Mostar: Kogelgaten & ruïnes”

  1. Coen schreef:

    Mooi beschreven Kirsten. Helemaal zoals wij het ook ervaren hebben. Zeker een bezoek waard. Voor de reizigers die in de zomer afreize, hou er dan rekening mee dat de thermometerrichting de 40 graden kan gaan.

  2. Jenny schreef:

    Leuk om te lezen! Wij overwegen nu om Bosnië te combineren met Montenegro voor de meivakantie.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.