Una Nationaal Park - Bosnië-Herzegovina

Tips voor een bezoek aan Una Nationaal Park in Bosnië Herzegovina

Geüpdatet op

Bosnië-Herzegovina ligt in het westen van de Balkan en beschikt over prachtige natuurgebieden, waaronder drie nationale parken. Eén van deze nationale parken is Una Nationaal park (Nacionalni Park Una), gelegen in de Moslim-Kroatische Federatie vlakbij de grens met buurland Kroatië. In dit artikel lees je alles wat je moet weten voor je bezoek aan Una Nationaal Park in Bosnië-Herzegovina.

Het nationale park werd in 2008 opgericht en is één van de mooiste plekken die wij ooit bezochten binnen Europa. Met haar krachtige Una rivier, verschillende beschermde diersoorten, ruïnes, middeleeuwse kastelen zoals het Ostrovica kasteel en prachtige watervallen is het vreemd dat maar zo weinig mensen weten van het bestaan van het park.

Verblijven in Una Nationaal Park

Una Nationaal Park is een bescherm gebied met een oppervlakte van bijna 200 km². Er zijn verschillende ingangen en de echte natuurliefhebbers kunnen zich hier met gemak een week vermaken. Zelf brachten wij twee dagen door in Una Nationaal Park en nog steeds hebben wij niet eens de helft gezien, maar we hebben wel de mooiste plekken ontdekt. De stad die het dichtst bij het nationale park ligt is Bihać. Hier zijn verschillende accommodaties te vinden, maar nog leuker is het om te overnachten in één van de kleine dorpje middenin het nationale park. In Una Nationaal Park wonen namelijk gewoon mensen. Zelf verbleven wij twee nachten in het dorpje Kulen Vakuf waar niet meer te vinden is dan één supermarkt en twee restaurants, een paar straathonden die super schattig zijn en super lieve mensen. Wat hebben wij ons welkom gevoeld.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

Una Nationaal Park - Bosnië-Herzegovina

De hoogtepunten van Una Nationaal Park

Una Nationaal Park is een enorm gebied dat onmogelijk in één dag te ontdekken is. Het gebied is enorm uitgestrekt en de wegen zijn niet overal even goed. Lees: De wegen zijn af en toe rete-slecht, waardoor je behoorlijk lang onderweg bent om van A naar B te komen. Wanneer je net als wij twee dagen uittrekt voor het nationale park kun je in ieder geval de belangrijkste bezienswaardigheden van Una Nationaal Park bewonderen. Een bezoek aan Una National Park is één van de hoogtepunten van een rondreis door Bosnië-Herzegovina.

De Martin Brod waterval

Eén van de mooiste plekken in Una Nationaal Park is de krachtige Martin Brod waterval. Veel van de wegen in het park zijn onverhard en het lijkt soms alsof het onmogelijk is om ergens te komen, maar geloof me, het is goed te doen. Martin Brod is het beste te bereiken vanaf ingang nummer 5 in het zuiden van het park. Zelf reden wij hier naartoe vanaf het dorpje Kulen Vakuf en onderweg kwamen we de mooiste plekken tegen, zoals een enorme brug pal aan de oevers van de Una rivier.

Una Nationaal Park - Bosnië-Herzegovina

De entreeprijs voor Martin Brod bedraagt 2 Km (€1) per persoon. Je kunt je auto gratis parkeren en vanaf de ingang is het nog een paar minuten lopen naar de waterval. Er is een duidelijk pad aanwezig, maar deze kan wat glibberig zijn, ik raad je daarom aan om goede schoenen te dragen en geen slippers. De waterval is vanaf een verhoging goed te bekijken en toen wij er waren gingen er net vier mensen weg. Daarna hebben we niemand meer gezien.

Una Nationaal Park - Bosnië-Herzegovina
Una Nationaal Park - Bosnië-Herzegovina Martin Brod waterval

Heb je de Martin brod waterval bewonderd? Reis dan niet meteen verder. Als je vanaf de entree langs de parkeerplekken nog een stukje doorloopt kom je bij een rode brug. Loop hier ook nog even naartoe om vanaf daar te genieten van een geweldig uitzicht over kleinere watervallen en de rivier. Super mooi!

Una Nationaal Park - Bosnië-Herzegovina
Una Nationaal Park - Bosnië-Herzegovina
Una Nationaal Park - Bosnië-Herzegovina
Una Nationaal Park - Bosnië-Herzegovina: Martin Brod Waterval

De hoofdattractie: Štrbački buk (waterval)

De bekendste attractie in Una Nationaal Park is de Štrbački buk waterval. Een enorme waterval die op het hoogste punt zelfs wel 25 meter hoog is. Je kunt hier een korte wandeling maken die je langs de verschillende trappen van de waterval leiden. De entreeprijs voor de Štrbački buk bedraagt 6 KM per persoon (€3). De Štrbački buk waterval is het gemakkelijkst te bereiken vanaf ingang nummer drie. Vanaf hier is het nog zo’n 15 tot 20 minuten rijden naar de ingang van de waterval.

Ingang Una Nationaal Park - Bosnië-Herzegovina

Zodra we aan komen rijden, weten we dat het geweldig wordt. Er is niets meer dan een klein hokje gebouwd langs de onverharde weg en een meneer die de uitstraling van een boswachter heeft komt ons lachend tegemoet lopen. We betalen voor onze kaartjes en enthousiast worden we uitgezwaaid. We parkeren de auto iets verderop en zien nog een stuk of vijf andere auto’s geparkeerd staan. Dat beloofd veel goeds. Rondom de ingang, bij de parkeerplaatsen, zijn een aantal restaurants, maar tijdens onze bezoek is alles gesloten (we komen net na het hoogseizoen, eind oktober).

Una Nationaal Park - Bosnië-Herzegovina
Štrbački buk
Štrbački buk
Štrbački buk

Een week of twee voor ons bezoek aan Una Nationaal Park in Bosnië-Herzegovina brachten we een bezoek aan het populaire Krka Nationaal Park in buurland Kroatië. Een geweldig park waar we onwijs hebben genoten, maar geloof mij, Krka Nationaal Park kan niet op tegen Una Nationaal Park.

Wilde dieren in Una Nationaal Park

Una Nationaal Park is één van de meest bio diverse regio’s in dit deel van Europa en er leven dan ook meer dan 100 verschillende vogelsoorten en 30 andere dieren, zoals vossen, otters en herten. Maar dat is niet alles, het park is zelfs één van de weinige plekken in Europa waar drie grootste roofdieren van ons continent leven. Beren, wolven en lynxen worden hier regelmatig gespot. Het is dus belangrijk dat je in het nationale park op de paden blijft en niet te ver de bossen in gaat.

Una Nationaal Park - Bosnië-Herzegovina

Andere activiteiten en bezienswaardigheden in Una Nationaal Park

Niet alleen de watervallen in Una Nationaal Park zijn geweldig om te bezoeken. In het nationale park vind je ook een aantal ruïnes en middeleeuwse kastelen die een bezoek waard zijn, maar de grootste attractie is toch wel de Una rivier. De rivier waarnaar het nationale park is vernoemd. Deze prachtige rivier in de mooiste kleuren stroomt dwars door het park en kun je op verschillende plekken bewonderen. Ben je actief ingesteld en wil je wat doen? Ga dan raften op de rivier. Daarnaast is vissen heel populair in het park. Er zijn verschillende aangewezen visgebieden.

Una Nationaal Park - Bosnië-Herzegovina

Una Nationaal Park bezoeken vanuit Kroatië

De rivier de Una stroomt pal langs de grens met Kroatië en de hoofdattractie van het park, de Štrbački buk waterval is ook vanaf Kroatië te bezoeken. Overnachten in over het algemeen echter goedkoper in Bosnië-Herzegovina en het is een geweldig land om geweest te zijn. Het Nationale Park ligt daarnaast vlakbij – op zo’n 35 minuten rijden – de Plitvice meren in Kroatië. De perfecte regio voor natuurliefhebbers dus.

Handige tips voor een bezoek aan Una Nationaal Park

 • Er zijn verschillende ingangen voor het nationale park. Ingang 3 en 5 zijn prima bereisbaar met een gewone auto. Vermijd ingang nummer 1, deze weg schijnt heel slecht te zijn.
 • Je betaald per attractie en dus niet voor het gehele park. Een bezoek aan Martin Brod kost €1 per persoon, de Štrbački buk waterval kost €3 per persoon.
 • Zorg ervoor dat je niet van de gebaande paden gaat. Er leven verschillende (gevaarlijke) dieren in het park.
 • Het leukste is om te verblijven in één van de dorpen in het nationale park, zoals Kulen Vakuf.
Una Nationaal Park - Bosnië-Herzegovina
Una Nationaal Park - Bosnië-Herzegovina

Had jij al eens van Una Nationaal Park in Bosnië-Herzegovina gehoord?

4 berichten over “Tips voor een bezoek aan Una Nationaal Park in Bosnië Herzegovina”

 1. Avatar van Lesly
  Lesly
  15 juni 2019

  Dit artikel was precies wat ik zocht! Wij maken in september een roadtrip door Kroatië en Bosnië. Una stond al meteen hoog op mijn lijstje. Maar we hebben net als jullie weinig tijd. Fijn om alle highlights op een rijtje te hebben dus! Zijn er vanaf Kulen Vakuf ook wandelroutes naar de bezienswaardigheden?

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   16 juni 2019

   Hi Lesly! Er zijn wel wat wandelroutes aangelegd, maar de afstanden zijn best groot. Als je naar de grootste waterval wilt kun je beter ergens anders overnachten. Het gebied is immens en alles vrij ver van elkaar. Groetjes Kirsten

 2. Avatar van Lesly
  Lesly
  16 juni 2019

  Dank je wel Kirsten! Ik heb uiteindelijk toch geboekt in Kulen Vakuf. We hebben een auto, dus we zullen ons wel redden :-)

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   17 juni 2019

   Super! Heel veel plezier! Laat je achteraf even weten hoe jullie het hebben gehad?