Skradinski Buk: Krka National Park Kroatië

Tips voor je bezoek aan Krka National Park in Kroatië

Geüpdatet op

Waar voor veel reizigers een bezoek aan de Plitvice meren een hoogtepunt is van een reis door Istrië is een bezoek aan Krka National Park een hoogtepunt voor velen die door het zuiden van het land reizen.  Ook voor ons was een bezoek aan de watervallen van Krka één van de hoogtepunten van onze reis door Kroatië. Hier vind je de belangrijkste tips voor een bezoek aan Krka national park met haar zeven prachtige Krka watervallen. 

Krka National Park

Krka is één van de acht nationale parken die je in Kroatië kunt bezoeken. Wat ons betreft is het zeker één van de mooiste bezienswaardigheden van Kroatië. Het park is gigantisch en bestaat uit een oppervlakte van maar liefst 111 km². In het park kun je zeven indrukwekkende watervallen en kloven bewonderen. Het is vrijwel onmogelijk om al deze prachtige plekken op één dag te bezoeken, maar de hoogtepunten van Krka National Park zijn in één dag te bewonderen.

Hoe bereik je Krka National Park?

Krka National Park is gelegen tussen de populaire bestemmingen Zadar en Split en is het gemakkelijkst te bezoeken als een dagtrip vanuit het stadje Šibenik. Vanaf hier is het zo’n twintig minuten rijden naar de ingang van het park. Reis je niet met je eigen auto of een huurauto door Kroatië? Vanaf verschillende toeristische bestemmingen in Kroatië rijden dagelijks bussen naar het nationale park.

Zelf kozen wij ervoor om te overnachten in een appartement vlakbij het plaatsje Bilice. Vanaf hier kun je gemakkelijk het nationale park en het knusse stadje Šibenik bezoeken.

Entreeprijzen voor Krka National Park

De entreeprijs voor Krka Nationaal Park verschilt gedurende het jaar. Kinderen tot en met zeven jaar kunnen het park gratis bezoeken. Hieronder vind je de actuele entreeprijzen (2023):

 • Hoogseizoen (juli en augustus): €40 per persoon. Kinderen van 7 tot 18 jaar: €28.
 • April, mei en oktober: €20 per persoon. Kinderen van 7 tot 18 jaar: €15.
 • Januari, februari, maart, november en december: €7 per persoon en voor kinderen tussen de 7 en 18 jaar €4.
 • Kinderen tot 7 jaar mogelijk altijd gratis naar binnen.

Lijkt het park je helemaal geweldig en heb je veel tijd? Het is ook mogelijk om een kaartje voor drie dagen te kopen. Hiermee kun je drie dagen, verspreid over één week het park bezoeken. Ben je student? Neem dan zeker je studentenkaart mee. Je krijgt dan studentenkorting en betaalt dezelfde entreeprijs als kinderen tot en met 18 jaar. Makkelijk bespaard dus!

 • Wil je zeker weten dat de entreeprijzen niet zijn gewijzigd? Check dan de actuele prijzen officiële website van het nationale park. Zodra je een kaartje hebt gekocht, maakt niet uit bij welke ingang, kun je alle plekken in het Nationale Park de hele bezoeken.
 • Vanuit verschillende bestemmingen in Kroatië is het mogelijk een dagtour te boeken naar Krka Nationaal Park.
Krka watervallen

Openingstijden Krka National Park

De Krka watervallen zijn iedere dag van het jaar geopend, maar de openingstijden verschillen per seizoen. Wil je – met name tijdens het hoogseizoen – de grootste drukte ontlopen? Kom dan zo vroeg mogelijk in de ochtend naar het park. In principe is ieder seizoen perfect voor een bezoek aan het nationale park. In de zomer kan er gezwommen worden, in het najaar en de winter zijn de watervallen spectaculairder door de regenval en in de lente staat alles prachtig in bloei. Hieronder vind je de actuele openingstijden:

 • Juni tot en met augustus: Van 08.00 tot 20.00 uur
 • Mei en september: Van 08.00 tot 19.00 uur
 • Overige maanden: Van 09.00 tot 16.00 uur

*De Krka watervallen zijn het hele jaar te bezoeken, maar de bussen rijden enkel van april tot en met oktober.

Krka Nationaal Park - Kroatië
Krka Nationaal Park - Kroatië
Krka Nationaal Park - Kroatië

Voor welke ingang van Krka National Park kies je?

In totaal is Krka National Park vanaf vijf ingangen te bereiken, waarvan de ingangen Lozovac en Skradin de meest gangbare ingangen zijn. Bij beide ingangen kun je de gehele dag je auto gratis parkeren. Reis je met het openbaar vervoer naar het nationale park, dan wordt je afgezet bij de ingang Skradin. Vanaf deze twee ingangen kun je gemakkelijk te voet het meest zuidelijke deel van het park ontdekken. Houd hiervoor een uur of twee á drie aan.

Lozovac ingang

Zelf kozen wij voor de Lozovac ingang vanwege het feit dat je vanaf hier lopend het park in kunt. Wanneer je een kaartje hebt gekocht volg je het bord dat aangeeft waar het wandelpad begint. Deze route is 975 meter lang en loopt naar beneden. Het pad is vooral aangelegd met kiezelstenen en kan af en toe wat tricky zijn, maar is over het algemeen voor iedereen prima te doen. Zelf kozen wij ervoor om naar beneden te lopen en pakten we op de terugweg de bus naar de parkeerplaats. Ben je niet zo goed te been of minder fit? Vanaf de Lozovac ingang vertrekken regelmatig gratis bussen naar het park. Rondom deze ingang zijn een aantal restaurants te vinden en twee pinautomaten.

Zodra je beneden bent aangekomen is het park voor iedereen toegankelijk vanwege de houten vlonders. Een groot gedeelte van het pad loopt over de Krka rivier en onderweg kom je de mooiste kleinere watervallen tegen. Zorg er trouwens voor dat je bij de eerste mogelijkheid naar rechts gaat, zodat je meteen aan de wandeling begint. Wanneer je rechtdoor loopt en dus de andere richting door het park kiest is de indrukwekkende Skradinski Buk waterval één van de eerste dingen die je ziet, maar het is leuker om deze tot het laatst te bewaren. Bij de ingang ontvang je een routekaart van het park. De wandelroute staat hierop duidelijk aangegeven.

Wil je meer natuur ontdekken in Kroatië? Bezoek dan ook Nationaal Park Plitvice

Krka Nationaal Park Kroatië
Krka Nationaal Park Kroatië
Krka Nationaal Park Kroatië

Skradin ingang

Vanaf de Skradin ingang reis je per boot naar het park. Deze boot vertrekt ieder uur en vaart ieder half uur weer terug naar Skradin. De bootreis is bij de entreeprijs van het park inbegrepen. De boottocht naar de belangrijkste waterval in het park duurt ongeveer 25 minuten. Vanaf hier kun je dezelfde route lopen als vanaf de Lozovac ingang. Ook rondom de Skradin ingang kun je gratis parkeren.

Krka Nationaal Park - Kroatië

De mooiste Krka watervallen en bezienswaardigheden

Skradinski Buk

In totaal zijn er zeven Krka watervallen te bewonderen in het nationale park. De bekendste en indrukwekkendste Krka waterval is zonder twijfel de Skradinski Buk. Tijdens de zomermaanden mag er zelfs bij deze waterval gezwommen worden, maar andere seizoen niet. Tijdens onze bezoek – in oktober – was zwemmen niet toegestaan.

Skradinski Buk
Skradinski Buk
Krka Nationaal Park Kroatië

Roski Slap

Een andere populaire bestemming in Krka Nationaal Park zijn de watervallen van Roski Slap, verder naar het noorden. Je kunt hier komen door een boot te pakken, maar deze boottocht duurt ongeveer vier uur. Een andere optie is om hier zelf naartoe te rijden met de auto. Vanaf de ingang Lozovac doe je hier een dik half uur over. Dit is zeker de moeite waard, want niet alleen de waterval is heel mooi, de weg er naartoe is ook nog eens prachtig! Daarnaast is het bij Roski Slap een stuk rustiger dan bij de Skradinski Buk en hoef je niet te dringen om een foto te kunnen maken. Bij Roski Slap kun je je auto gratis parkeren en er zijn een aantal restaurants aanwezig.

Roski Slap
Roski Slap: Krka Nationaal Park Kroatië
Roski Slap: Krka Nationaal Park Kroatië

Manojlovac Slap

Helemaal in het noorden van het park vind je nog een indrukwekkende waterval, de Manojlovac Slap. Deze waterval ligt vlakbij Burnum waar een oud Romeins kamp te bezoeken is.

Het eiland Visovac

Middenin de Krka rivier die dwars door het nationale park stroomt ligt het eiland Visovac waarop het Visovacklooster gebouwd is. Vanaf de Lozovac ingang kun je per boot naar het eiland varen. Deze boottocht duur ongeveer twee uur. Heb je hier geen tijd voor, maar wil je het eiland wel graag bewonderen? Wanneer je vanaf de Lozovac ingang naar Roski Slap rijdt (rechtsom) kom je langs een fantastisch uitzichtpunt met zicht op het Visovac eiland en de prachtige kloven.

Visovac
Visovac eiland

De belangrijkste tips voor een bezoek aan Krka National Park

Hopelijk heb je veel gehad aan de hierboven genoemde informatie. Om het overzichtelijk te houden vind je hieronder een opsomming van de belangrijkste tips voor een bezoek aan Krka National Park:

 • Zorg ervoor dat je goede wandelschoenen draagt. Ook als je niet net als wij naar het park loopt, maar met de bus gaat. Een totale wandeling door het zuiden van het park (vanaf de Lozovac ingang) duurt zo’n twee tot drie uur.
 • Kraanwater in Kroatië is niet drinkbaar en er zijn maar een paar winkels in het park. Neem daarom een waterfles met filter, zoals een Lifestraw GO mee. Zo zorg je ook voor minder afval bij de Krka watervallen.
 • Er zijn een aantal toiletten aanwezig in het park. Hiervoor moet je 5 HKR (ongeveer €0,60) betalen.
 • Rondom de Skradinski Buk waterval zijn veel restaurants en een aantal kiosken geopend. Ook kun je je eigen eten en drinken meenemen en nuttigen bij één van de vele bankjes rondom de waterval of één van de picknickbanken. Hetzelfde geldt voor Roski Slap.
 • Zwemmen bij de Skradinski Buk waterval is helaas niet meer toegestaan.
 • Beperk je niet alleen tot het zuiden van het park zoals veel mensen doen, maar bewonder alle Krka watervallen.
 • Met je entreeticket kun je álle plekken in het nationale park bezoeken en dus alle Krka watervallen.
 • Openingstijden Nationaal Park Krka: Het hele jaar geopend.
Skradinski Buk waterval
Tips voor een bezoek aan Krka Nationaal Park Kroatië
Tips voor een bezoek aan Krka Nationaal Park Kroatië

Lijkt het jou tof om Krka Nationaal Park in Kroatië te bezoeken? Wil je meer weten over reizen naar Kroatië?

4 berichten over “Tips voor je bezoek aan Krka National Park in Kroatië”

 1. Avatar van rianne
  rianne
  24 oktober 2018

  ??????? heb alles gelezen! heb veel gemist omdat ik geen Facebook account meer heb. Prachtige foto's en verhalen. geniet er nog even van.????????

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   25 oktober 2018

   Dankjewel :) Op dinsdag en zaterdag komt er altijd iets nieuws online. Gewoon wat vaker checken dus ;) Tot snel! Xxx

 2. Avatar van Sandra
  Sandra
  29 augustus 2021

  Vandaag zijn we hier geweest. De route gelopen die jullie adviseerden en niks is gelogen…of we in een sprookje waren beland! Zó ontzettend mooi daar. Bedankt voor jullie informatie. Erg handig voor onervaren reizigers zoals wij! Dank dank

  1. Avatar van Kirsten
   Kirsten
   31 augustus 2021

   Hi Sandra, Wat super leuk om te horen! Heel fijn dat jullie zo hebben genoten en dat we jullie daar een klein beetje bij hebben kunnen helpen :)