Bezienswaardigheden in Székesfehérvár in Hongarije

Székesfehérvár in Hongarije: Bezienswaardigheden & tips

Geüpdatet op

De naam probeer ik niet uit te spreken, maar de stad Székesfehérvár in Hongarije is zeker een bezoek waard tijdens je vakantie in Hongarije of stedentrip Boedapest. De stad ligt namelijk centraal in het land en is goed te bezoeken vanuit de hoofdstad of je vakantiebestemming aan het populaire Balatonmeer. Székesfehérvár – of Fehérvár in het kort – is een elegante stad waar vroeger de koninklijke residentie gevestigd was. Wij waren erg onder de indruk van de prachtige bouwwerken in de stad en delen graag onze tips voor de mooiste bezienswaardigheden in Székesfehérvár in Hongarije met je.

De Koninklijke basiliek (Szent István bazilika)

Eén prachtig bouwwerk dat je tijdens je bezoek aan Székesfehérvár zeker niet mag missen is de gele Koninklijke basiliek. Oftewel de Szent István Bazilika of de Stefanuskathedraal. Vroeger werden in deze kerk alle koningen van Hongarije gekroond. Niet zo gek dus dat de stad ook wel ‘De stad der koningen’ genoemd wordt. De basiliek is één van de meest fotogenieke plekjes in de stad en is zeker een bezoek waard. Wil je mooie plaatjes maken, dan is deze locatie perfect.

De koninklijke basiliek in Székesfehérvár in Hongarije
Stefanuskathedraal

Het tante Kati standbeeld

In één van de meest sfeervolle straatjes in Székesfehérvár vind je een bijzonder standbeeld. Namelijk die van tante Kati. Het standbeeld staat symbool voor een oud marktvrouwtjes uit de buitenwijken die onderweg is naar de markt. Volgens inwoners van de stad brengt het aanraken van de neus van tante Kati geluk. Niet zo gek dat deze lekker glimmend is dus.

Tante Kati in Székesfehérvár
Het standbeeld van Tante Katie

De Bory Burcht

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Székesfehérvár is de Bory Burcht, oftewel Bory-vár. Dit ‘Kasteel van de liefde’ is ontworpen door kunstenaar Bory Jenö waarna men in 1923 begon met de bouw. Over de bouw van de burcht werd maar liefst veertig zomers gedaan. Tegenwoordig wordt de Bory Burcht gebruikt als atelier, galerie en woonhuis. De burcht ligt iets buiten het centrum van de stad, maar is te voet goed te bereiken.

De knusse, geplaveide steegjes

Het leukste om te doen in Székesfehérvár? Dat is stiekem toch gewoon, zonder reisgids of navigatie – slenteren door de stad. De knusse, geplaveide steegjes nodigen je allemaal uit om ontdekt te worden. Het barst in de stad van de kleurrijke gebouwen, gezellige terrassen en fijne restaurants en barretjes. Genoeg om te ontdekken dus!

Székesfehérvár in Hongarije
I love Székesfehérvár

Het Stadhuisplein

Ben je in Székesfehérvár op het moment dat er een evenement plaats vindt dan is de kans groot dat je je moet begeven naar het Stadhuisplein. Dit plein is het centrale hart van de stad en de plek waar locals samen komen om te feesten en herdenken. Het grootste en belangrijkste feest in Székesfehérvár vindt ieder jaar plaats op 20 augustus. Op deze datum wordt het Feest van de Grondwet in het hele land uitbundig gevierd.

Bezienswaardigheden in Székesfehérvár op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de locaties van de bezienswaardigheden die in dit artikel worden genoemd terug. Ook hebben we een centrale locatie aangegeven waar je je auto gratis kan parkeren.

Waar ligt Székesfehérvár en hoe kom je er?

Székesfehérvár ligt centraal in Hongarije tussen twee populaire bestemmingen, het Baltonmeer en de hoofdstad van Hongarije Boedapest. De stad beschikt niet over een eigen vliegveld, maar is vanuit eerder genoemde bestemmingen gemakkelijk te bezoeken met het openbaar vervoer , je eigen auto of met een huurauto. De stad is klein en dus in een halve dag te ontdekken. De afstand van Boedapest naar Székesfehérvár bedraagt 65 kilometer. Vanaf het Balatonmeer bedraagt de afstand ongeveer zeventig kilometer (afhankelijk van waar aan het meer je verblijft.) Voor een auto huren in Hongarije raden wij Sunny Cars aan. Bij Sunny Cars ben je namelijk altijd volledig verzekerd en kom je nooit voor onverwachte verrassingen te staan.