Milieusticker Frankrijk

Vakantie vieren in Frankrijk? Denk aan de milieusticker Frankrijk

Geüpdatet op

Heb je plannen om dit jaar een mooie roadtrip door Frankrijk te maken? Of ga je weer naar je favoriete camping in Frankrijk? Wees je er dan van bewust dat je voor een aantal regio’s en/of steden in Frankrijk vooraf een milieusticker Frankrijk, oftewel een Crit’Air vignet aan moet aanschaffen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de Franse milieusticker en de bijkomende regels.

Wat houdt de milieusticker voor Frankrijk in?

In Frankrijk zijn een aantal milieuzones te vinden waar je met je voertuig enkel toegang tot hebt wanneer je beschikt over de juiste milieusticker, oftewel Crit’Air Milieuvignet Frankrijk. Een milieuzone in Frankrijk wordt aangegeven als Zones à Faibles Émissions, ZFE. In totaal zijn er zes verschillende stickers verkrijgbaar en welke kleur sticker jij moet aanschaffen hangt af van in welke auto of in welk voertuig jij rijdt. Hieronder vind je informatie over de verschillende milieustickers Frankrijk:

  • Groen (0): Milieusticker voor elektrische voertuigen.
  • Paars (1): Milieusticker voor relatief nieuwe en schone voertuigen (motor 0) en voertuigen met gas/hybride installaties.
  • Geel (2): Voor iets oudere en vervuilendere voertuigen. Valt jouw voertuig onder deze categorie dan mag je nog vrijwel alle milieuzones in, maar heb je vanaf 2024 geen toegang meer tot Parijs.
  • Oranje (3): Als je onder deze categorie valt mag je nog veel milieuzones in, maar Parijs is hierop helaas een uitzondering.
  • Rood (4): Oudere (diesel) voertuigen.
  • Grijs (5): Deze sticker is voor zeer vervuilende – voornamelijk – dieselmotoren. Op dit moment heb je nog veel vrijheid in deze categorie, maar dit zal heel binnenkort gaan veranderen.

Rijd je zonder verplichte milieusticker Frankrijk door een permanente milieuzone dan riskeer je een boete van €68. Zonde dus als je je bedenkt dat de milieusticker slechts een paar euro kost.

NOTE: Auto’s van voor januari 1997 krijgen nooit toestemming tot het binnen rijden van de Franse milieuzones. Hetzelfde geldt voor motoren van voor 2000. Voor deze voertuigen kan en mag je dus ook geen Franse milieusticker aanvragen. Helaas geldt dit ook voor Nederlandse oldtimers. Enkel in Frankrijk geregistreerde oldtimers zijn een uitzondering op deze regel.

Milieusticker voor Frankrijk

Waar is de Franse milieusticker verplicht?

Het aantal Franse milieuzones verandert continue en dus is het belangrijk om voor je roadtrip of vakantie goed onderzoek te doen. Op dit moment zijn er elf permanente milieuzones in Frankrijk. Voor deze zones is het altijd verplicht om te beschikken over een milieusticker Frankrijk. In de volgende steden geldt een permanente milieuzone: Parijs, Lyon, Marseille, Nice, Montpellier, Grenoble, Rouen, Reims, Saint Étienne, Genève (hoewel deze stad in Zwitserland ligt, kun je hier ook je Franse milieusticker gebruiken), Toulouse en Strasbourg.

Naast de permanente milieuzones in Frankrijk zijn er ook regelmatig tijdelijke milieuzones (ZPA) actief. Dit gebeurt bijvoorbeeld zodra het ergens erg druk is en/of de luchtkwaliteit op dat moment erg slecht is. Online, op borden langs de weg en op tv of de radio wordt je op de hoogte gehouden van deze tijdelijke milieuzones.