Saint guilhem le desert

Bezoek het kloosterdorp Saint-Guilhem-le-Désert in Frankrijk

Geüpdatet op

Als je op vakantie bent in het zuiden van Frankrijk en op zoek bent naar een prachtige bestemming om te bezoeken, dan is het kloosterdorp Saint-Guilhem-le-Désert zo’n bestemming voor op je bucketlist. Saint-Guilhem-le-Désert ligt in het departement Hérault zo’n 40 kilometer ten noordoosten van de stad Montpellier en is vanaf populaire badplaatsen als Marseillan Plage en Agde gemakkelijk te bereiken. Hier lees je alles over dit prachtige kloosterdorp in Frankrijk.

De route naar Saint-Guilhem-le-Désert

Saint-Guilhem-le-Désert is gebouwd in de kloof van de rivier Les Verdus en de route er naartoe is werkelijk waar prachtig. Deze route leidt je namelijk langs de Gorge de Hérault met helderblauw water en te gekke uitzichtpunten. Eenmaal aangekomen in het dorp kun je ervoor kiezen om beneden te parkeren, vlakbij de kloof, of om door te rijden naar boven, zodat je meteen vlakbij het centrale plein bent. Wij kozen ervoor om beneden te parkeren waardoor alles dat we onderweg zagen steeds mooier werd. Parkeren kost hier vijf euro voor 2,5 uur. Dit is wat ons betreft genoeg tijd voor een bezoek aan het bijzondere kloosterdorp.

Saint-Guilhem-le-Désert is bijvoorbeeld gemakkelijk te bereiken vanuit Marseillan Plage en Montpellier.

Pont du Diable Frankrijk

Wat te doen in Saint-Guilhem-le-Désert

De reden dat Saint-Guilhem-le-Désert zo populair is heeft niet alleen te maken met de prachtige ligging. Het dorp is namelijk gebouwd rondom een uit de negende eeuw stammende abdij. Deze abdij welke nog steeds het middelpunt van dorp is is gesticht door één van de ridders van Karel de Grote. De gebouwen die je op dit moment nog kunt bewonderen stammen uit de elfde eeuw en zijn werkelijk waar prachtig. Helaas kun je niet naar binnen, maar je kunt wel een mooie wandeling maken door het dorp.

Het dorp zelf is heel klein, maar dat maakt voor de lokale bewoners niets uit. Van vrijwel ieder gebouw is gebruik gemaakt en je merkt dus meteen dat het dorp volledig draait op toerisme. Winkeltjes, een micro-bierbrouwerij, restaurants, terrassen, alles dat je toeristen over het algemeen willen vind je er. En het is er knap gezellig. Ik raad je echter wel aan om – als het mogelijk is – buiten het hoogseizoen een bezoek te brengen aan het kloosterdorp. Wij waren er begin mei en toen was het er nog lekker rustig. Van een lokaal meisje hoorden we dat het er in juli en augustus niet normaal druk is en bussen vol toeristen iedere dag afgezet worden.

Zorg er tijdens je wandeling door Saint-Guilhem-le-Désert ook zeker voor dat je bij het klooster ook een stukje naar beneden loopt, richting de rivier Les Verdus. Pal onder het klooster vind je namelijk een kleine waterval waar je lekker kunt afkoelen.

Saint-guilhem-le-désert
Saint-guilhem-le-désert
Saint-guilhem-le-désert
Saint guilhem le desert
Saint-Guilhem-le-désert

Tips voor de omgeving

Zoals ik al aangaf is Saint-Guilhem-le-Désert niet groot en ben je dus binnen 2,5 uur zeker wel uitgekeken. Maar gelukkig is er meer moois te zien in de omgeving. Wil je graag wat meer tijd besteden in de omgeving, dan is het natuurlijk ook mogelijk om te overnachten in Saint-Guilhem-le-Désert.

Le pont du Diable

Wanneer je vanaf de kust naar Saint-Guilhem-le-Désert reist kom je er al langs. Le Pont du Diable, dat ook wel Lac Diable wordt genoemd, is een prachtig meer dat middenin de bossen liggen. En is daardoor de perfecte plek om uit te rusten en af te koelen na je bezoek aan het kloosterdorp. De prachtige brug over de rivier is adembenemend mooi en levert mooie plaatjes op. De perfecte plek voor een relaxte middag.

Pont du Diable Frankrijk
Pont du Diable Frankrijk
Pont du Diable Frankrijk
Pont du Diable Frankrijk

Grotte de Clamouse

De Grotte de Clamouse is een druipsteengrot die in 1945 werd ontdekt is vrijwel ieder moment van het jaar te bezoeken. De grot ligt precies tussen Le pont du Diable en Saint-Guilhem-le-Désert in en je kunt deze drie bezienswaardigheden perfect combineren op één dag.

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen: