Carcassonne drone

Carcassonne: De indrukwekkende vestingstad van Frankrijk

Geüpdatet op

Carcassonne is één van de drukst bezochte steden in Frankrijk. Maar liefst drie miljoen toeristen brengen jaarlijks een bezoek aan deze indrukwekkende Franse vestingstad. Carcassonne is gelegen in Zuid-Frankrijk en is de hoofdstad van het departement Aude.. De stad is uitstekend te bezoeken vanuit bijvoorbeeld de regio Languedoc-Roussillon en hoewel het er flink toeristisch is, is het zeker een aanrader. Carcassonne ligt zo’n 90 kilometer ten zuidoosten van Toulouse. Sinds 1997 staat de vesting Carcassonne op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De compleet ommuurde vestiging wordt beschouwd als de grootste van heel Europa. In dit artikel nemen we je mee naar het indrukwekkende Carcassonne.

Praktische informatie voor je bezoek

Carcassonne wordt jaarlijks door ongeveer drie miljoen toeristen bezocht. Een dag vinden dat het niet heel druk is, is dus haast onmogelijk. Wij bezochten de vesting begin mei, maar zelfs toen al was het in ieder straatje enorm druk. Ik raad je dus aan om de stad buiten het hoogseizoen om te bezoeken. Lukt dit niet? Bereid je dan voor op veel – heel veel – mensen.

Extra tip: In de omgeving vind je veel mooie (familie)campings. Vergelijk ze hier allemaal.

Waar ligt Carcassonne in Frankrijk?

Carcassonne is gelegen in Zuid-Frankrijk in het departement Aude 11 in de regio Occitanië. Vanuit diverse toeristische bestemmingen in de regio en grotere steden rijden bussen en treinen naar de vestingstad. Op het kaartje hieronder kun je de exacte locatie van de vestingstad in Frankrijk zien.

Entreetickets

Voor een bezoek aan de vesting hoef je geen entree te betalen. Met uitzondering van het kasteel en de kasteelmuren. Entreetickets voor Cité de Carcassonne kun je het beste online aanschaffen om rijen te vermijden.

Parkeren

Er is genoeg parkeergelegenheid rondom de vesting. Wanneer je richting de vesting rijdt staat op verschillende borden vermeld hoeveel ruimte er nog niet. Parkeren kost ongeveer 2 euro per uur.

Eten, drinken & toiletten

In de vesting zijn tientallen restaurants en kroegen gevestigd. De prijzen lopen erg uiteen, maar wij hadden een lunch menu voor €12,50 per persoon. Exclusief drankjes. De straatjes in de vesting zijn niet bepaald vlak en soms is het mooi om een stukje omhoog of naar beneden te lopen voor de mooiste uitzichten. Ik raad je daarom aan om goede (wandel)schoenen te dragen. Buiten en in de vesting zijn meerdere publieke toiletten gevestigd. Deze zijn gratis en vrij schoon. De vestiging is de grootste van Europa en je kunt je er dus een hele dag vermaken. Zelf wandelden wij ongeveer 2,5 uur door Carcassonne. Voor ons gevoel hadden we het daarna wel gezien.

Meer informatie vind je op de officiële toerisme website.

Waarom een bezoek aan Carcassonne de moeite waard is

Carcasonne bestaat uit twee delen, waarvan de bovenstad, La Cíte, dé trekpleister is. Dit is het middeleeuwse gedeelte van de stad dat tot op heden nog steeds volledig ommuurd is. In de stad wonen 50.000 mensen, maar deze wonen voornamelijk in het lager gelegen deel van de stad waar nauwelijks toeristen komen.

De reden voor ons bezoek aan Carcassonne is voornamelijk vanwege ons favoriete gelijknamige bordspel. Een fantastisch bordspel dat we zelfs op reis regelmatig spelen. De buitenkant van de vesting is even indrukwekkend als ik had verwacht en gehoopt. Met prachtige torens en geweldige uitzichtpunten.

Ben jij gek op bordspellen en ken je Carcassonne nog niet? Bestel het spel dan hier.

Carcassonne Bordspel

De mooiste bezienswaardigheden in Carcassonne

Wanneer je op Carcassonne af komt rijden zie je de enorme vesting met haar vele prachtige torens al boven de rest van de omgeving uitsteken. Binnen deze indrukwekkende muren ligt een complete middeleeuwse stad waar nu vooral veel restaurants en souvenirwinkels zijn gevestigd. Er zijn echter ook andere mooie bezienswaardigheden in Carcassonne te bewonderen, zoals de Basiliek St Nazaire en een kasteel.

De mooiste plek voor ons is de plek tussen de twee vestingmuren van de stad, ook wel lices genoemd. Hier kun je een prachtige wandeling maken rondom de hele vesting.

Carcassonne drone
Frankrijk
Souvenirswinkels
Frankrijk
Kathedraal Carcassonne
Carcassonne

De vestingstad is een behoorlijke toeristische bestemming en uiteraard is het ook mogelijk om hier te overnachten. Vergelijk hier alle accommodaties.

Bekijk onze video met beelden uit Carcassonne

Eén bericht over “Carcassonne: De indrukwekkende vestingstad van Frankrijk”

  1. Avatar van coucou
    coucou
    29 december 2021

    Bedankt voor de auteur van het artikel. Zal mijn familie zeker helpen bij de volgende reis