Ruïnes van Solin Kroatië

De ruïnes van Solin bezoeken als dagtrip vanuit Split

Geüpdatet op

Reis je binnenkort naar Split in Kroatië? De stad is prachtig en gezellig, maar ik raad je toch aan om genoeg tijd in te plannen, zodat je ook de bloedmooie omgeving kunt ontdekken. Eén van de leukste dagtrips vanuit Split is een trip naar de ruïnes van Solin (Salona). In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een bezoek aan deze bijzondere plek.

Boek je vliegtickets naar Split

Waar liggen de ruïnes van Solin?

Solin, de stad die vroeger Solina heette, was ooit een belangrijke Romeinse stad en zelfs de hoofdstad van Romeinse provincie Dalmatië. Op het hoogtepunt woonden er maar liefst 600.000 mensen in de stad. Solina is zelfs de plek waar keizer Diocletianus is geboren. De stad ligt zes kilometer ten noorden van Split. En hoewel de stad tegenwoordig op zichzelf niet veel meer is dan een industriestad in het zuiden van Kroatië, zijn nog steeds de ruïnes van de Romeinse stad Solina te bezoeken.

Hoe kom je bij de ruïnes van Solin vanuit Split?

Het gebied waar je de ruïnes van Solin kunt bewonderen ligt zes kilometer ten noorden van Split, op de doorgaande weg tussen Split en Trogir. De beste manier om hier naartoe te reizen is door een auto te huren in Kroatië. Parkeren (gratis en betaald) kan op veel plekken net buiten het centrum van Solin. Beschik je niet over een huurauto? Dan kun je met buslijn 1 of 37 van Split naar Solin reizen. Vanaf hier is nog een paar minuten lopen naar de ingang van de ruïnes.

Huur een auto in Split

Praktische informatie en tips voor een bezoek

Hoewel een bezoek aan de ruïnes van Solin echt heel leuk is tijdens je rondreis door Kroatië, moet je er ook weer niet al te veel van verwachten. Wegens geldgebrek zijn er niet veel opgravingen gedaan, maar tijdens ons bezoek zagen we wel dat er flink hard gewerkt werd. De kans dat er nog mooie schatten verborgen liggen onder de grond is dus groot. De entreeprijs voor de ruïnes van Solin bedraagt 40 kuna per persoon. Het grootste en meest indrukwekkende bouwwerk dat nog als ruïne te bewonderen is is het amfitheater. In dit amfitheater dat in de tweede eeuw is gebouwd was destijds plek voor 17.000 toeschouwers. Daarnaast kom je tijdens je wandeling ruïnes tegen van oude badhuizen, een kathedraal en diverse graven. Ook is er een klein museum gevestigd op het terrein.

Amfitheater
Ruïnes van Solin
  • Op het terrein is weinig schaduw en zijn geen winkels gevestigd. Zorg er dus voor dat je zelf voldoende eten en drinken meeneemt.
  • Het hele gebied is behoorlijk groot en je kunt er met gemak een aantal kilometer wandelen. De ondergrond is op de meeste plekken niet ideaal, dus ik raad je aan om goede (wandel)schoenen te dragen.

Had jij al eens gehoord van de ruïnes van Solin?