Gjirokaster Albanië

Wat te doen in Gjirokastër in Albanië (Gjirokastra)

Geüpdatet op

Hoewel Albanië steeds populairder wordt als vakantiebestemming voor Nederlanders en Belgen is de stad Gjirokastër (of Gjirokastra) één van de steden die nog steeds relatief weinig bezocht wordt. De stad ligt in het zuiden van Albanië, vlakbij de grens met Griekenland. Vanwege de behoorlijke afstand naar de hoofdstad van Albanië, Tirana, wordt Gjirokastër vaak overgeslagen. En dat is mega zonde, want de stad barst van de prachtige plekken en bezienswaardigheden. De stad staat zelfs in haar geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wat te doen in Gjirokastër in Albanië? Wij laten je graag zien welke plekken en bezienswaardigheden je niet mag missen.

Gjirokastër is gelegen in het zuiden van Albanië in een bloedmooie vallei. Het historische centrum ligt op 300 meter boven zeeniveau (best een stukje klimmen dus) en de stad wordt ook wel de Stad van de Stenen genoemd. En waarom dit is, zie je meteen als je de stad in komt. De vele stenen huizen en gebouwen lijken een geheel te vormen wat je nergens anders zult zien.

Het kasteel van Gjirokastër

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Gjirokastër is zonder twijfel het imposante kasteel van Gjirokastër. Dit gigantische kasteel torent hoog boven de rest van de stad uit en het is een flinke klim op het kasteel te bereiken. Maar ik kan je garanderen dat dat het meer dan waard is. Het kasteel is namelijk één van de grootste kastelen van de Balkan. Al in de twaalfde eeuw werd op deze exacte plek een imposant fort gebouwd waarna in de negentiende eeuw het kasteel werd gebouwd. Door de eeuwen heen is het kasteel onder meer gebruikt als gevangenis tijdens het Communistische regime in Albanië tussen 1944 en 1970.

Vandaag de dag kun je het kasteel als toerist bezoeken. In het kasteel vind je onder andere twee musea, maar waarvoor je vooral een bezoek moet brengen aan het kasteel van Gjirokastër is het fantastische uitzicht dat je hebt over de stad en omgeving.

 • De entreeprijs voor het kasteel van Gjirokastër bedraagt 400 LEK per persoon (ongeveer €3,40).
 • Kinderen tot twaalf jaar mogen gratis mee naar binnen.
 • Wil je ook de musea bezoeken dan moet je een extra kaartje kopen voor 200 LEK per persoon.
 • Het kasteel is in april tot en met september iedere dag geopend van 9 tot 19 uur. Tijdens de maanden oktober tot en met maart is het kasteel geopend van 9 tot 17 uur.
 • Hier vind je meer informatie over Gjirokastra Castle.
Het kasteel van Gjirokastër
Het kasteel van Gjirokastër
Het kasteel van Gjirokastër

De bazaar: Qafa e Pazarit

Eén van de leukste dingen om te doen in Gjirokastër is wandelen door de gezellige bazaar in het historische centrum. Fans van het programma Wie is de Mol? zullen de bazaar van Gjirokastër – Qafa e Pazarit – meteen herkennen door de opdracht met de vloerkleden die de straten moesten bedekken. De bazaar is gelegen aan de voet van het kasteel en is het meest bruisende gedeelte van de stad. Je vindt hier tal van winkels die vloerkleden in alle kleuren en maten verkopen (ongeveer €7,50 per stuk), net als andere souvenirs. Ook vind je hier verschillende barretjes en restaurants en de prachtige Bazaar Moskee. Ik raad je zeker aan om door de bazaar te slenteren.

Het meest bijzondere aan de bazaar is dat het bestaat uit slechts een paar straten. Loop je iets verder naar beneden, dan zul je zien dat het hier een stuk leger en vooral meer vervallen is. Veel huizen en winkels staan leeg, maar er lijkt verandering in te komen.

De bazaar: Qafa e Pazarit
De bazaar: Qafa e Pazarit
De bazaar: Qafa e Pazarit

De imposante Ottomaanse huizen in Gjirokastër

Het is niet voor niets dat het Gjirokastër in haar geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Verspreid door de stad vind je namelijk 6000 Ottomaanse huizen die in het bezit zijn – of waren – van rijke koopmansfamilies. De huizen zijn gigantisch, bestaan uit verschillende verdiepingen en werden vaak bewoond door wel tientallen familieleden. Tijdens het Communistische regime in Albanië zijn alle huizen ingenomen, maar gelukkig zijn alle huizen op dit moment weer teruggeven aan de originele eigenaren. Een aantal van deze huizen kun je vandaag de dag als toerist bezoeken. De bekendste en meest populaire Ottomaanse huizen in Gjirokastër zijn Zekate House, Skenduli House en Kadare House. Zelf kozen wij ervoor om enkel een bezoek te brengen aan Skenduli House.

 • De entree voor het Skenduli House bedraagt 200 LEK per persoon. Je kunt vrij wandelen door het huis, maar krijgt ook een rondleiding (Engels) waarbij je alles leert over het huis en haar historie.
 • Skenduli House is iedere dag geopend van 9 tot 19 uur.
Skenduli House
Skenduli House
Skenduli House
Skenduli House
 Zekate House

Het Etnografisch Museum

In vrijwel iedere Albanese stad vind je een Etnografisch Museum, dus ook hier. Het museum in Gjirokastër is echter nog net iets specialer. Het museum is namelijk gevestigd in het voormalige woonhuis en geboortehuis van dictator Enver Hoxha. Na de Tweede Wereldoorlog tot zijn dood was Hoxha de leider van Albanië. Tot zijn dood in 1985 was zijn geboortehuis omgetoverd tot Hoxha Museum, maar na zijn dood verplaatste dit museum naar de grote piramide in Tirana. Na de val van het communistische en heropening van het Skenduli House werd het geboortehuis van Hoxha door de gemeente omgetoverd tot Etnografisch Museum. Je vindt hier bijzondere attributen, zoals klederdracht en oude foto’s en gebruiksvoorwerpen uit de regio.

 • De entreeprijs voor het Etnografisch Museum bedraagt 500 LEK per persoon.
 • Het museum is iedere dag geopend van 9 tot 17 uur.
 • Je kunt het Etnografisch Museum perfect combineren met een bezoek aan het Skenduli House aangezien ze in dezelfde straat zijn gevestigd.
Het Etnografisch Museum Gjirokastër

The Cold War Tunnel

Een andere bezienswaardigheid in de stad is de Cold War Tunnel, onder het kasteel. Helaas is de tunnel iedere dag maar tot 15 uur geopend, waardoor wij te laat waren maar de tunnel schijnt zeker een bezoek waard te zijn. De entree bedraagt 200 LEK per persoon en je wordt door een gids rondgeleid door de tunnel die tijdens de Koude Oorlog werd gebruikt.

Overnachten in Gjirokastër

Wil je alle bezienswaardigheden in de stad bewonderen dan raad ik je aan om minimaal één volle dag in de stad te besteden. En daarom dus ook een hotel te boeken. Ben je op zoek naar een fijne accommodatie? Hieronder vind je een aantal opties:

 • Kore Guest House is met haar ligging middenin het historische centrum een perfecte keuze.
 • Ben je op zoek naar een budget optie? Boek dan een kamer of bed in het Friends’ Guesthouse & Hostel.
 • Wil je luxe, maar betaalbaar overnachten in een echt Ottomaans huis in het centrum? Boek dan een kamer bij Boutique Hotel Musée.
 • Hotel Kodra is volgens andere reizigers die wij ontmoetten één van de fijnste plekken in de stad.
 • Reis je met je camper door Albanië? Kies dan voor een plekje bij ORA RV Camping (€20 per nacht).

Eten en drinken in Gjirokastër

Gjirokastër is zonder twijfel de stad met één van de gezelligste historische centrums van Albanië. Rondom de bazaar vind je verschillende barretjes en restaurants waar het perfect vertoeven is. Onze favoriete plek om te eten en drinken in Gjirokastër is Babameto 2 waar je naartoe moet voor een heerlijke lunch. Wil je gezellig wat drinken? Plof dan ook hier neer óf bij Hangover Cocktail Bar.

 Babameto 2 Gjirokastër Albanië

Bezienswaardigheden in Gjirokastër op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je alle bezienswaardigheden in Gjirokastër die in dit artikel worden genoemd terug.

Je bezoek aan Gjirokastër plannen?

Gjirokastër ligt ruim 230 kilometer ten zuiden van de hoofdstad van Albanië, Tirana. Je kunt de stad het beste bezoeken tijdens een rondreis door Albanië. Vliegtickets naar Tirana kun je hier boeken. Wij raden je aan om in Tirana een auto te huren via Sunny Cars of EasyTerra. Met beide maatschappijen hebben wij goede ervaringen. Vanaf Tirana kun je dan starten aan je rondreis en uiteindelijk een bezoek brengen aan Gjirokastër. Andere bestemmingen die onderweg de moeite waard zijn om te bezoeken zijn onder andere Berat en Vlorë. Houd er wel rekening mee dat de staat van de wegen in Albanië over het algemeen een stuk minder goed zijn dan in Nederland. Ook is de rijstijl van Albanezen niet te vergelijken met die van Nederlanders. Toch hebben wij rijden in Albanië zeker niet als gevaarlijk beschouwd.

Reis je per camper door Albanië en dan is de stad perfect om te bezoeken voordat je Griekenland binnen gaat, of na je reis door Griekenland. De grensovergang tussen Griekenland en Albanië verliep bij ons lekker vlot.