Strand Nederland

De leukste dingen om te doen in het Waddenzee UNESCO Werelderfgoed gebied

Geüpdatet op

Hou jij van strand, zee en unieke natuurgebieden? Dan is een vakantie in het Nederlandse Waddengebied zeker iets voor jou. De Noordelijkste delen van de provincies Noord-Holland. Friesland en Groningen worden allen tot het Waddengebied gerekend. Het Nederlandse Waddengebied is zo bijzonder dat het sinds 2009 een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft verdiend. Wat te doen in het Nederlandse Waddengebied? Denk aan de mooiste wandelingen langs de Waddenzee maken, wandelen over de drooggevallen zeebodem, schilderachtige dorpjes bezoeken, de sterrenhemel op haar mooist bewonderen en vogels spotten in de verschillende, bijzondere natuurgebieden. Wij delen de leukste tips voor een bezoek aan Waddenzee UNESCO Werelderfgoed.

Waddenzee UNESCO Werelderfgoed is het grootste getijdengebied ter wereld. Het complete gebied, met een oppervlakte van bijna 11.500 km2 omvat bijna de gehele Waddenzee van Nederland, Duitsland en Denemarken. En natuurlijk kennen we allemaal de bijzondere, populaire Nederlandse Waddeneilanden, maar het Waddengebied is meer dan dat.

Wandelen door natuurgebied Moddergat

Waddenzee UNESCO Werelderfgoed staat bekend als een aaneenschakeling van bijzondere natuurgebieden. Eén van deze bijzondere plekjes in de natuur vind je bij het dorp Paesens-Moddergat. Via een trap kun je hier de Waddijk oplopen vanaf waar je meteen een mystiek uitzicht over het Waddengebied hebt. Op heldere dagen kun je vanaf hier zelfs de Waddeneilanden zien liggen. Vanaf de Achterwei loopt een trap de dijk op en kun je beginnen met je wandeling over de strekdam. In 1973 ontstond tijdens een heftige storm een ruig kwelder gebied dat tegenwoordig de Peazemerlannen wordt genoemd. De wandeling langs het lage water is prachtig en op sommige plekken kun je zelfs oester- en mosselbanken zien liggen. Dit natuurgebied is wat mij betreft één van de fijnste plekken om je vakantie in Waddenzee UNESCO Werelderfgoed door te brengen.

Waddenzee gebied: Wandelen bij Moddergat
Waddenzee gebied: Wandelen bij Moddergat

Wadlopen: Wandelen over de drooggevallen Waddenzee

Als je denkt aan het Waddengebied is er natuurlijk één activiteit die je zeker eens moet ondernemen. Wadlopen. Wadlopen kan op verschillende plekken in het Waddengebied, zoals op de Waddeneilanden, maar ook op verschillende plekken in Groningen en Friesland. Tijdens het wadlopen loop je letterlijk over de drooggevallen bodem van de Waddenzee. Wat wadlopen de meest unieke ervaring maakt in het Waddengebied. Hier vind je meer informatie over wadlopen in de Waddenzee.

Bewonder de fotogenieke Kiekkaaste vogelkijkhut

In het uiterste noordoosten van de provincie Groningen – op de grens met Duitsland – vind je een wel heel bijzondere en fotogenieke vogelkijkhut. De Kiekkaaste is de enige vogelkijkhut in Nederland die buiten de dijken is gebouwd wat spectaculaire uitzichten oplevert. Met haar ligging in de Dollard waar de rivier de Eems uitmondt in de Waddenzee trekt het gebied bijzondere diersoorten aan. Niet alleen de Kiekkaaste zelf, maar ook de mooie vlonderwandeling er naartoe raad ik je zeker aan.

Kiekkaaste Groningen

Vogels spotten in vogeloase de Bantpolder

Kun je geen genoeg krijgen van het spotten van bijzondere vogels in het Waddengebied? Breng dan een bezoek aan vogeloase de Bantpolder – tussen Moddergat en Lauwersoog – dat deel uitmaakt van Nationaal Park Lauwersmeer. Dit natuurgebied met een oppervlakte van 113 hectare ligt vlak achter de Waddenzeedijk en in het voorjaar broeden er veel vogels. Zo kun je hier bijvoorbeeld grutto’s en tureluurs spotten.

Bantpolder

Vis eten bij Restaurette Schierzicht in Lauwersoog

Tijdens een vakantie in het Waddengebied raad ik je zeker aan om te genieten van een heerlijk vers visje. Eén van de plekken die iedere dag van de week geopend is is Restaurette Schierzicht in Lauwersoog. Het restaurant ligt direct aan de haven van Lauwersoog – waar ook de boten naar Schiermonnikoog vertrekken – en heeft een enorm uitgebreide menukaart waarvan de meeste ingrediënten direct uit de Waddenzee komen. Je proeft hier dus de echte Waddenzee.

Schierzicht Lauwersoog

Bezoek het schilderachtige dorp Wierum in het Waddengebied

Aan schilderachtige dorpen in Groningen en Friesland geen gebrek. Eén van de mooiste dorpen – wat mij betreft – in het Waddengebied is het schilderachtige Wierum. De dorpskern van Wierum – met haar prachtige Mariakerk (Mariatsjerke) ligt pal tegen de Waddenzeedijk vanaf waar je spectaculaire uitzichten hebt over de Waddenzee. Dit gebied is uitstekend voor een mooie wandeling, maar er is nòg een bijzondere attractie in Wierum. Op zo’n 100 meter afstand van de kustlijn ligt namelijk een oud scheepswrak dat tijdens laagwater goed te zien is. Super bijzonder om dit vast te leggen en te bewonderen.

Wierum Waddengebied
Wierum Waddengebied
Scheepswrak Wierum

Bewonder de sterrenhemel in het Dark Sky Park Lauwersmeer

In Nederland zijn er nog weinig plekken waar het echt donker wordt, maar in het noorden van de provincie Groningen vind je nog een bijzondere plek. Het Lauwersmeergebied is een zogeheten Dark Sky Park wat betekent dat het hier nog écht donker wordt. Veel dieren komen juist ’s nachts uit hun schuilplek en juist dat maakt het zo bijzonder om na zonsondergang een wandeling te maken door Dark Sky Park Lauwersmeer. De toegangsvoorwaarden zijn in de avonden hetzelfde als overdag wat betekent dat je iedere wandelroute kunt lopen die je wilt.

Wil je de sterrenhemel helemaal optimaal kunnen bewonderen? De beste plekken hiervoor zijn het Activiteitencentrum Lauwersnest, het hemelplatform Vlinderbalg aan de Strandweg en hemelplatform Achter de Zwarten. Wandelen in het donker is een bijzondere ervaring en zeker een aanrader. Tip: Neem geen zaklamp mee, maar laat je ogen vooral wennen aan de duisternis. Het is in het begin even spannend, maar tijdens onze trip naar het Waddengebied is het zeker één van de mooiste ervaringen geweest.

Wil je Dark Sky Park Lauwersmeer helemaal optimaal beleven? Ga dan mee met een Dark Sky expeditie.

Wandelen door Nationaal Park Lauwersmeer

Niet alleen na zonsondergang is Nationaal Park Lauwersmeer een bijzondere plek om te wandelen. Het Lauwersmeergebied is één van de mooiste en ongerepte natuurgebieden in Nederland en wij hebben er – doordat we in Groningen wonen – al meerdere mooie wandelingen mogen maken. In het uitgestrekte gebied gaat de natuur volledig haar eigen gang en dankzij de vele wandel- en fietsroutes is het gebied uitstekend begaanbaar. Tijdens ons laatste bezoek aan het Waddengebied en Nationaal Park Lauwersmeer kozen wij voor de Vogelroute wandeling met een totale lengte van 5.6 kilometer. Tijdens deze wandeling loop je langs rietvelden, open water, grazige vlakten en bos. En het meest bijzondere is toch wel dat je wandelt door het leefgebied van de zeearend. Verrekijker mee en laarzen aan dus, voor deze unieke ervaring.

Nationaal Park Lauwersmeer

Bezoek het kleurrijke vissersdorp Zoutkamp

Wil je na al het wandelen nóg eens genieten van een lekker vers visje dan is een bezoek aan het kleurrijke vissersdorp Zoutkamp in de provincie Groningen zeker de moeite waard. Vroeger lag Zoutkamp op een strategische plek aan de Lauwerszee, maar na het afsluiten van deze zee verplaatste de meeste bedrijvigheid rondom de visserij zich naar Lauwersoog. Tegenwoordig kun je in Zoutkamp een bezoek brengen aan het Visserijmuseum én natuurlijk kun je er nog steeds genieten van een heerlijk vers visje.

Zoutkamp

Zeehonden spotten langs de Waddenkust

De Waddenzee en zeehonden worden vaak genoemd in één adem en natuurlijk is zeehonden spotten één van de leukste dingen om te doen in het Waddengebied. Op en rondom de Waddeneilanden kun je geregeld zeehonden spotten, maar wij gingen vorig jaar voor het spotten van zeehonden naar de Punt van Reide in het uiterste oosten van de Dollard in Groningen. De Punt van Reide voelt letterlijk als het einde van de wereld en van het voorjaar tot het najaar kun je er zeehonden spotten. Om de zeehonden en hun pups in alle vrijheid en rust te laten leven plaatst stichting Het Groninger Landschap een zeehondenkijkwand op de dijk. Het is zo bijzondere om deze unieke dieren in hun eigen leefgebied, te Waddenzee, te aanschouwen.

Zeehonden spotten Termuten

Heb jij al eens een bezoek gebracht aan het Waddengebied?

*Disclaimer: Wij bezochten Waddenzee UNESCO Werelderfgoed op uitnodiging van NBTC.