Hofjes in Groningen stad

De mooiste hofjes in Groningen stad

Geüpdatet op

Groningen stad ademt gezelligheid, maar ook cultuur en geschiedenis. Eén van de leukste dingen om te doen in de stad is een wandeling maken langs de mooiste hofjes in Groningen. De vele hofjes zijn ooit opgericht om onderdak te bieden aan zieken, armen en weduwenaren. In de stad zijn veel van deze hofjes die gasthuizen worden genoemd goed bewaard gebleven en worden tot op de dag van vandaag zelfs nog steeds bewoond. Tijdens je stedentrip Groningen mag een wandeling langs de mooiste hofjes van Groningen stad niet ontbreken. In totaal vind je in de binnenstad van Groningen maar liefst 32 gasthuizen.

Hofjeswandeling Groningen

De meeste hofjes in Groningen zijn goed verstopt en dat betekent dat het soms lastig is om ze te vinden. Maar gelukkig heeft Groningen daar wat op gevonden. Het is mogelijk om aan te sluiten bij een stadswandeling die door de VVV georganiseerd worden (mits de RIVM-richtlijnen dit toestaan). Wil je liever geen georganiseerde wandeling maken? Ook op eigen houtje kun je de mooiste hofjes in Groningen bewonderen. Ben je niet bekend in de stad dan raad ik je aan om de stadsgids Stadswandeling “Hofjes & gasthuizen” aan te schaffen. Deze is voor €2,50 online verkrijgbaar of in de Groningen Store in het Groninger Forum.

Ook zonder een georganiseerde wandeling en de stadsgids kun je er op uit trekken. Hieronder hebben wij de mooiste gasthuizen en hofjes in Groningen op een rij gezet. Onderaan het artikel vind je een handige kaart met een wandelroute die je uitstekend kunt volgen. Houd er wel rekening mee dat veel van de hofjes tegenwoordig nog steeds bewoond zijn. Iedereen is welkom om de hofjes en gasthuizen te bewonderen, maar houd wel rekening met de bewoners en respecteer hun privacy.

Sint Anthony Gasthuis: Eén van de meest bekende hofjes in Groningen

Het Sint Anthony Gasthuis is één van de mooiste en bekendste hofjes in Groningen stad en ligt op loopafstand van het centrum en het Centraal Station Groningen. Dit is daarom een perfect startpunt voor je wandeling door Groningen. Het Sint Anthony Gasthuis is in de zestiende eeuw gesticht als opvang voor armen en zieken. Hoewel het gasthuis middenin de stad ligt, voelt dat hier totaal niet zo. De kneuterige huizen en de gezellige sfeer zorgen ervoor dat het ver van de stad vandaan voelt.

Wil je zelf eens ervaren hoe het is om in een gasthuis te wonen? In het Sint Anthony Gasthuis kun je overnachten in Bed & Breakfast Sint Anthony Gasthuis. De prijs per nacht bedraagt €85 en het huisje is van alle gemakken voorzien.

Sint Anthony Gasthuis
Sint Anthony Gasthuis Groningen

Het Pelstergasthuis: Het oudste hofje van Groningen

Het Pelstergasthuis is het oudste hofje in Groningen én zelfs één van de oudste gasthuizen in Nederland. Het hofje is gebouwd in 1267 en heeft als officiële naam het Heilige Geestgasthuis. De naam Pelstergasthuis wordt door Groningers echter vaker gebruikt vanwege de ligging in de Pelsterstraat. Het gasthuis bestaat uit drie hofjes en een prachtige kapel wat het oudste deel van het gasthuis is. Momenteel wonen er ongeveer 40 mensen in de huizen, maar als bezoeker mag je altijd een kijkje komen nemen. Nog een bijzonder feitje over het Pelstergasthuis is dat je hier de oudste klok van de stad kunt vinden die is gebouwd in 1459. Daarnaast staat in de kapel een orgel uit 1774. Het Pelstergasthuis ademt historie.

Pelstergasthuis

Het Pepergasthuis

Vanuit het Sint Anthony Gasthuis lopen we verder richting het centrum van de stad. In de Peperstraat vind je hier het Pepergasthuis, of Sint Geertruidsgasthuis, wat bekend staat als één van de mooiste hofjes van Groningen. Onze favoriet! Dit gasthuis is gebouwd in de vijftiende eeuw voor pelgrims die naar Groningen kwamen en bestaat eigenlijk uit twee aparte hofjes die met een prachtige boogpoort met elkaar zijn verbonden. Pal naast het hofje staat de imposante Pepergasthuiskerk die vroeger zelfs verbonden was aan het hofje. Dit is tegenwoordig helaas niet meer het geval, maar je kunt wel een bezoek brengen aan de kerk via de ingang aan de Peperstraat. Het Pepergasthuis is iedere dag te bezoeken tussen 9.00 en 18.00 uur.

Pepergasthuis

Het Martinikerkhof en de Prinsentuin

De prinsentuin is officieel natuurlijk geen hofje, maar toch is deze bijzondere plek in Groningen stad een mooie stop waard tijdens deze wandeling. Het Martinikerkhof is een parkachtig plein waar eeuwenoude gebouwen rondom gebouwd zijn. Echt een prachtige plek in de stad. De toegangspoort naar Hotel Prinsenhof en een wandeling door de prachtige Prinsentuin mag niet ontbreken tijdens deze hofjeswandeling.

Martinikerkhof

Sint Martinusgasthuis

Voor de volgende hofjes in Groningen verlaten we de binnenstad en lopen we de gracht over richting het Noorderplantsoen. Het Sint Martinusgasthuis is gelegen in de Grote Leliestraat. Het gasthuis is in de negentiende eeuw gebouwd en is daarmee één van de nieuwste hofjes in Groningen stad. Het Sint Martinusgasthuis is gebouwd om arme Katholieke ouderen onderdak te bieden, maar tegenwoordig wonen er vooral dertigers en veertigers in het hofje. Wegens de nieuwheid van het gasthuis zal je zien dat de bouwstijl enorm verschilt met de eerder bezochte hofjes.

Hofjes in Groningen: Sint Martinusgasthuis

Pieternella gasthuis

Als je op zoek bent naar de mooiste hofjes moet je zeker in de Grote Leliestraat zijn. Ook het Pieternella gasthuis vind je in deze straat. Het Pieternella gasthuis is gebouwd in 1973 in opdracht van Ludewé Vink die niet alleen haar zoon Pieter, maar ook haar dochter Pieternella verloor. In de loop van de jaren zijn verschillende gebouwen gesloopt en wederopgebouwd, maar tot op de dag van vandaag is de plek een gasthuis, of hofje, gebleven.

Het Middengasthuis

Wanneer je iets verder loopt in de Grote Leliestraat kom je vanzelf langs het Middengasthuis. Dit gasthuis is gebouwd door de Gereformeerde kerk, maar sinds de jaren 80 worden de gasthuizen verhuurd aan stadjers van jong tot oud. Vooral de tuin in het midden van het hofje is een prachtige plek om tot rust te komen.

Middengasthuis in de Kleine Rozenstraat

Een straat verderop kun je nog een bijzonder hofje in Groningen bezoeken met dezelfde naam als het zojuist genoemde hofje. Ook in de Kleine Rozenstraat vind je een Middengasthuis. Dit hofje is één van de kleinere hofjes in Groningen, maar daardoor zeker niet minder mooi. Het gasthuis is gebouwd voor handwerkslieden vanaf 55 jaar, maar werd eind jaren tachtig complete gerenoveerd. Het Middengasthuis ligt vrijwel naast de prachtige Nieuwe Kerk.

Middengasthuis in de Kleine Rozenstraat

Doopsgezind Gasthuis

We lopen nog een stukje verder bij de binnenstad vandaan voor een bezoek aan het volgende hofje. Het Doopsgezind Gasthuis is gebouwd in de Nieuwe Boteringestraat voor armlastige gemeentelieden. Vooral het poortgebouw in dit hofje is werkelijk bloedmooi. In het hofje zal je verschillende bouwstijlen tegenkomen. Dit komt doordat het hofje in fases is gebouwd, over een periode van honderd jaar.

Doopsgezind gasthuis Groningen

De einde van je wandeling langs de mooiste hofjes in Groningen

Zoals ik aan het begin van dit artikel aangaf zijn er maar liefst 32 hofjes te vinden in de stad Groningen. In dit artikel behandelen we enkel de mooiste en meest bekende hofjes. Na je wandeling kun je perfect bijkomen in het heerlijke Noorderplantsoen onder het genot van een hapje en/of drankje. De hierboven genoemde hofjes in Groningen zijn hieronder terug te vinden op de kaart.

Meer Groningen: