Groningen

Wat te doen in Groningen Stad: 19 tips

Het is alweer veertien jaar geleden dat ik als achttienjarige student naar Groningen verhuisde. En hoewel ik wat pauzes nam van de stad in verband met een studie in Leeuwarden en de nodige reizen, is Groningen altijd mijn thuis geweest. De mooiste stad van Nederland als je het mij vraagt. Maar nooit eerder verscheen er een artikel over de leukste Groningen bezienswaardigheden op Travelaar. En daar komt nu eindelijk verandering in. Wil je deze prachtige stad bezoeken en ben je nieuwsgierig naar wat te doen in Groningen Stad? Hieronder vind je 16 van de tofste Groningen bezienswaardigheden.

Groningen Stad is al jaren één van de grootste studentensteden van Nederland en wordt vaak genoemd als dé gezelligste studentenstad van het land. En dat heeft heus niet alleen te maken met het feit dat de kroegen en discotheken geen sluitingstijden hebben (ja, dit is echt waar). Zoals Ralf Poelman zingt in het geweldige lied ‘Het gras van het Noorderplantsoen‘ is Groningen een stad met de sfeer van een dorp. Deze sfeer zul je zelf moeten ervaren, maar ik kan je wel alvast vertellen over de leukste dingen om te doen in Groningen. De fijnste plekken waar je deze sfeer vanzelf zult omhelzen. De slogan ‘Er gaat niets boven Groningen‘ is natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen.

Alle bezienswaardigheden in Groningen die in dit artikel worden genoemd zijn terug te vinden op het kaartje hieronder:

Niet alleen Groningen stad ontdekken, maar ook de provincie leren kennen? Lees ook ons uitgebreide artikel met daarin 21 tips voor de mooiste plekken in de provincie Groningen.

#1. Ontdek Groningen op een elektrische scooter van Go Sharing

Hoewel Groningen echt niet heel groot en je een groot deel van de mooiste bezienswaardigheden in Groningen te voet kunt ontdekken, kun je sinds 8 mei 2020 de stad ook ontdekken per elektrische scooter van Go Sharing. Go Sharing werkt heel gemakkelijk. Je download een app op je telefoon (Android of Iphone) en maakt een account aan. Je moet beschikken over een geldig rijbewijs. Nadat je account geverifieerd is, kun je vanaf €0,23 per minuut een scooter gebruiken. De groene scooters van Go Sharing staan overal door de stad geparkeerd, dus je kunt kiezen voor de dichtst bijzijnde. Uitgereden? Dan parkeer je de scooter gewoon weer netjes ergens binnen het groene gebied en beëindig je de rit in je app.

Go Sharing uitproberen? Dit concept kan niet alleen in Groningen, maar ook in Eindhoven, Helmond, Den Haag en Rotterdam. Gebruik de code 3T7ZPV en krijg je eerste 15 rij minuten cadeau!

Go Sharing Groningen

#2. Shoppen: De leukste straten in Groningen

Voor de shopliefhebbers is de Herestraat de belangrijkste winkelstraat in de stad, maar het is zeker niet de leukste en gezelligste straat. Wie buiten de Herestraat kijkt zal zien dat Groningen veel mooiere straten te bieden heeft. Mijn favoriete straten om te shoppen zijn de Zwanestraat en de Folkingestraat. In de Folkingestraat moet je zeker een bezoek brengen aan één van mijn lievelingswinkels, de kruidenierszaak Le Souk waar je even het idee hebt dat je in het Midden-Oosten bent. Én sinds kort vind je hier ook een vestiging van My Jewellery, één van mijn favoriete kleding- en sieradenwinkels.

Adres My Jewellery: Folkingestraat 15
Adres Le Souk: Folkingestraat 21

Le Souk Groningen

#3. De Hoge der A & de Lage der A

Als je denkt aan wat te doen in Groningen zul je vast niet meteen denken aan een bezoek brengen aan de havens van Groningen. Toch behoren de Hoge der A en de Lage der A tot de meest fotogenieke plekken in Groningen. De Hoge der A vindt je middenin het centrum van de stad waar je vanaf de Brugstraat een prachtig plaatje kunt schieten van de mooiste, oude pakhuizen en schepen in de gracht. De Lage der A vind je in het oosten van de stad, vlakbij het Sontplein waar winkels als de Ikea, Leenbakker en Kwantum zijn gevestigd.

Ben je tijdens de winter in Groningen? Bezoek dan in december het winterfestival WinterWelvaart waarbij de haven in het teken staat van kunst, muziek, theater en heel veel gezelligheid.

In 2020 vindt WinterWelvaart plaats van 18 tot en met 20 december.

Lage der A Groningen
Lage der A Groningen

Op bovenstaande foto’s draag ik kleding die ik heb ontvangen van My Jewellery, een mintgroene corduroy flared pants en een toffe trui.

Hoge der A Groningen
Brugstraat Groningen

#4. Kamperen op Camping Stadspark middenin de stad

Wil je Groningen stad vanaf een unieke locatie middenin de natuur ontdekken? Vergeet dan alle hotels, maar komt met je tent en overnacht op Camping Stadspark. Stadscamping Camping Stadspark is gelegen middenin het Stadspark in Groningen stad op zo’n vijftien minuten fietsen van het centrum. Fietsen huur je op de camping voor €7,50 per dag. De camping is jaarlijks geopend van 16 maart tot 1 november. Kamperen in Groningen? Dat kan!

Meer weten? Lees ons uitgebreide artikel over Camping Stadspark in Groningen.

Camping Stadspark Groningen

#5. Het Groninger Forum: De nieuwste trots van Groningen

Na jaren wachten was het op 29 november 2019 eindelijk zover, de opening van dé nieuwste trots van Groningen, het Forum. Het Forum is de nieuwste hotspot van Groningen met onder andere een bioscoop, een bibliotheek waar je heerlijk een boekje kunt lezen, vergaderruimtes, diverse kleinere musea, restaurants en barretjes. Maar hét hoogtepunt van het Forum is toch wel het dakterras op de tiende verdieping. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de Martinitoren (Olle Grieze) en de rest van de stad. Jaren hebben we – als in wij Groningers – moeten wachten op de opening, maar het was het wachten waard. Wat een top toevoeging aan de stad!

Het Groninger Forum
Uitzicht vanaf Groninger Forum
Forum Groningen
Uitzicht vanaf Groninger Forum

#6. De Grote Markt

De Grote Markt is het kloppende hart van de stad en één van de belangrijkste Groningen bezienswaardigheden. Rondom het plein zijn onder andere het Stadhuis, de Martinitoren en het Goudkantoor gevestigd. Maar ook één van de bekendste hotspots van de stad vind je aan de Grote Markt, de Drie Gezusters. Eén van de plekken in de stad om naartoe te gaan voor een heerlijke lunch, diner of een gezellig drankje.

Grote Markt Groningen
Grote Markt Groningen

#7. De Vismarkt

Een ander belangrijk plein in Groningen is de Vismarkt. De Vismarkt ligt op steenworp afstand van de Grote Markt en eindigt bij de Korenbeurs – een prachtig gebouw uit 1865 dat een plekje heeft gekregen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Iedere dinsdag, vrijdag en zaterdag vind hier de markt plaats. Rondom de Vismarkt zijn winkels, cafés en restaurants gevestigd.

Vismarkt Groningen
Vismarkt Groningen

#8. De Martinitoren: Het Symbool van Groningen stad

De Martinitoren is de eyecatcher van Groningen. Het bouwwerk dat de skyline van Groningen domineert. Deze ‘Olle Grieze‘ zoals Groningers de toren noemen is te vinden aan de Grote Markt en is met een hoogte van 96,8 meter het hoogste gebouw in de stad. Ben jij gek op steden bewonderen vanaf grote hoogte, beklim dan tijdens je stedentrip Groningen de Martinitoren. Na het beklimmen van 311 treden heb je een spectaculair uitzicht over de stad. Je toegangsmunt voor het beklimmen van de Martinitoren koop je in de Groningen Store in het Forum. De prijs voor volwassen is €4,50 per persoon.

Meer informatie over de Martinitoren, zoals de openingstijden vind je hier.

Martinitoren

#9. De Prinsentuin

Middenin het centrum van Groningen kun je de rust opzoeken in de heerlijke Prinsentuin. De Prinsentuin is een fijn, groen parkje pal achter de Martinitoren. Het park werd in 1626 aangelegd voor de prinsen van Nassau en is tegenwoordig één van de meest fotogenieke plekjes in Groningen. Ben je in de lente of zomer in het hoge noorden, breng dan zeker een bezoek aan de Prinsentuin.

Op zoek naar een fijne plek om te overnachten in Groningen? Bekijk eens de mogelijkheden bij Hotel Prinsenhof.

#10. Het Groninger Museum

Het belangrijkste museum in Groningen stad is het Groninger Museum dat je vanaf het Centraal Station al kunt zien liggen. Het bouwwerk valt dan ook meteen op vanwege de bijzondere opzet met verschillende verdiepingen onder en boven water, kleuren en vormen. In het Groninger Museum worden tijdelijke tentoonstellingen getoond die allen te maken hebben met moderne kunst, design, mode en/of fotografie. Voor kinderen is er een speciale ontdekkingsruimte waar verschillende activiteiten worden georganiseerd.

Groninger Museum
Groninger Museum

#11. Vietnamees eten bij La Ca

Wil je lekker eten in Groningen dan hoef je niet ver te zoeken. De keuze aan restaurants en barretjes in Groningen is enorm. Het is dan ook lastig om iets aan te raden, want er zijn zoveel fijne plekken, maar Vietnamees La Ca moest ik toch even noemen. Heb je heimwee naar Vietnam en wil je de lekkerste Pho, Bahn mi of noodles eten? Schuif dan aan voor echt Vietnamees streetfood bij La Ca.

Adres La Ca:  Oude Kijk in Het Jatstraat 20

Het Laatste Tafeltje

#12. De mooiste stationshal van Nederland

Groningen staat niet alleen bekend als gezelligste studentenstad Nederland, maar staat ook in een ander lijstje op nummer één. Groningen beschikt namelijk over de mooiste stationshal van Nederland. De stad heeft sinds 1866 een station, maar de huidige stationshal werd gebouwd in de negentiende eeuw. De stationshal met haar mix van laatgotische versieringen en renaissancistische topgevels is voor iedereen die per trein naar Groningen reist de eerste kennismaking met de stad.

Zeer binnenkort wordt het Centraal Station compleet verbouwd. Deze verbouwing zal ongeveer vier jaar gaan duren, maar gelukkig blijft de stationshal in gebruik en wordt deze zelfs belangrijker gemaakt.

#13. Chillen in het Noorderplantsoen

Het lied dat ik eerder noemde ‘Het gras van het Noorderplantsoen’ heeft alles te maken met één van de fijnste plekjes in Groningen. Het Noorderplantsoen is de plek waar Stadjers en studenten samenkomen zodra de eerste zonnestralen zich laten zien. Tijdens de warme zomerdagen is het hier ontzettend druk en gezellig is het altijd. Het Noorderplantsoen is één van de plekken waar tijdens de Tweede Wereldoorlog pittige gevechten werden gestreden, maar tegenwoordig is het de plek waar je naartoe komt voor je rust en gezelligheid. Of voor een fijne wandeling door de natuur middenin de stad.

Noorderplantsoen
Noorderplantsoen

#14. De meest fotogenieke hofjes

In het centrum van de stad vind je een aantal super fotogenieke plekjes. Op verschillende plekken in de stad zijn hofjes gevestigd. Al worden deze in Groningen eigenlijk gasthuizen genoemd. Gasthuizen doordat men hier in de middeleeuwen zieke en armen mensen opving. Verschillende hofjes, oftewel gasthuizen bestaan nog steeds al worden ze nu natuurlijk anders gebruikt. Mijn favoriete hofjes/gasthuizen zijn het Sint Anthony Gasthuis en de Prinsenhof.

Prinsenhof Groningen
Prinsenhof Groningen
Hofjes in Groningen

#15. Het hippe Ebbingekwartier

Het Ebbingekwartier, net buiten de gracht, is één van de nieuwere wijken in Groningen. Er wordt volop gebouwd en het stadsdeel ondergaat een complete metamorfose. Toch is het wat mij betreft nog steeds één van de leukste plekken om naartoe te gaan. Je vindt hier – al wordt het helaas wel steeds minder – toffe street art en één van de hotspots van Groningen, DOT. DOT is een multifunctionele ontmoetingsplek met een restaurant, bar en bijzondere film-en theaterzaal. Regelmatig vinden er evenementen plaats in DOT.

Vind je het leuk om in deze wijk te overnachten? Boek dan een kamer in het heerlijke Student Hotel.

Ebbingekwartier Groningen
DOT Groningen
Student Hotel Groningen

#16. De fotogenieke Reitdiephaven

Aan de rand van de stad, in het noordwesten ligt de fotogenieke wijk Reitdiephaven. Een heerlijke plek met prachtige, kleurrijke huizen langs het water, het Reitdiep.

Reitdiephaven Groningen
Reitdiephaven Groningen

#17. Street art spotten in Groningen

Hoewel Groningen zeker niet te vergelijken is met andere steden in Europa waar street art op iedere straathoek te vinden is, zijn toch in Groningen ook een paar mooie kunstwerken te vinden. De meeste street art vind je rondom het Ebbingekwartier, rondom DOT, maar ook op andere plekken in de stad moet je zeker je ogen openhouden.

Street art Groningen
Street Art Groningen

#18. Doen in Groningen: Stappen tot de volgende ochtend

In de intro van dit artikel heb je al kunnen lezen dat Groningen de gezelligste studentenstad van Nederland is. Eén van de belangrijkste redenen hiervan is dat Groningen de enige stad in Nederland is zonder sluitingstijden voor kroegen en clubs. In Groningen kun je iedere dag tot in de vroege morgen feest vieren. De gezelligste avonden/nachten zijn woensdag, donderdag en vrijdag.

#19. Natuurgebied de Onlanden

Ben je de drukke stad even zat en ben je toe aan een portie natuur? Pal onder Groningen stad ligt het natuurgebied de Onlanden. De Onlanden is een natuurgebied dat ooit is aangelegd om Groningen stad te beschermen tegen langdurige, extreme waterval en is nu hét natuurgebied om naartoe te gaan vanuit de stad. Het gebied is het leefgebied voor otters, vossen, reigers, Schotse hooglanders en zelfs de bijzondere Oxmoorpony’s. Vanuit de stad kun je gemakkelijk op de (huur)fiets genieten van de rust en de natuur. Eén van de hoogtepunten in het gebied is de in 2017 geopende uitkijktoren De Onlanden. Deze 26 meter hoge toren is een absoluut plaatje en bezorgt je een bloedmooi uitzicht over de omgeving van Groningen stad. De 126 treden beklimmen is het uitzicht meer dan waard.

Uitkijktoren de Onlanden

Wat zijn volgens jou de leukste dingen om te doen in Groningen?

Een toffe stedentrip plannen? Check dan hier het aanbod qua accommodaties in Groningen. Of ga op zoek naar de beste aanbiedingen via voordeeluitjes.nl.

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

Eén reactie op “Wat te doen in Groningen Stad: 19 tips”

  1. rianne schreef:

    ❤😍🥰❤❤❤❤

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.