roadtrip Groningen

De ideale route voor een roadtrip Groningen

Geüpdatet op

Heb je er al eens bij stilgestaan dat je voor een avontuurlijke roadtrip echt niet per se honderden of duizenden kilometers hoeft af te leggen? Ook in ons eigen kleine Nederland kun je verschillende provincies perfect ontdekken door het afleggen van een mooie roadtrip. Zo ook door de veelzijdige provincie Groningen. Met deze route voor een roadtrip door Groningen reis je per auto langs een aantal van de hoogtepunten van de provincie.

In deze roadtrip route geven we je tips voor vier dagen. Uiteraard kun je ervoor kiezen om meer dagen uit te trekken wanneer je houdt van een langzamer reistempo.

Dag 1: Start je roadtrip door Groningen in Groningen stad

Een roadtrip door Groningen start je natuurlijk in de hoofdstad van de provincie, Groningen stad. Of, de stad, zoals wij Groningers zeggen. Wat als je het mij vraagt één van de mooiste en meest gezellige steden van het land is. Groningen is een echte studentenstad en dat voel je overal. Groningen is een jonge stad en dat hangt in de lucht. Maar ook qua cultuur en historie is er genoeg te zien en beleven in de stad.

Interessante bezienswaardigheden in de stad die je echt gezien wilt hebben zijn onder andere het Groninger Forum, de Martinitoren, de vismarkt en het Groninger Museum. Maar ook de verschillende, authentieke hofjes in de stad zijn de moeite waard. Op zoek naar de mooiste? Loop dan naar de Grote Leliestraat en laat je verrassen. Ben je met mooi weer aan het roadtrippen door Groningen? Plof dan na je wandeling door de stad neer in het Noorderplantsoen voor een heerlijke picknick, tussen de stadjers en studenten.

Hoge der A Groningen stad
Grote Markt Groningen

Roadtrip Groningen dag 2: Langs de mooiste dorpen naar de natuur van Nationaal Park Lauwersmeer

Na het ontwaken in Groningen stad is het tijd om de rest van de provincie Groningen te ontdekken. De eindbestemming van deze reisdag is Nationaal Park Lauwersmeer, maar natuurlijk kom je daar niet aan zonder eerst een aantal andere hoogtepunten in de provincie te bewonderen.

Wandelen in de Lettelberterpetten

Vanuit de stad rij je in westelijke richting voor een eerste stop en een fijne ochtendwandeling in natuurgebied de Lettelberterpetten. De Lettelberterpetten is een kleinschalig moerasbos middenin de Groningse natuur. Onlangs is een 250 meter lang beleefpad aangelegd waarbij je dwars door het moerasbos loopt. Een perfecte manier om je roadtrip door Groningen te starten. De wandeling door het gebied is ongeveer 2,5 kilometer lang en duurt ongeveer een uur.

Roadtrip Groningen Lettelberterpetten

De mooiste Groningse dorpen

Na de fijne ochtendwandeling is het tijd om weer in de auto te stappen voor de volgende stop van vandaag, het dorp Niehove. Niehove is één van de mooiste dorpen in de provincie en is in 2019 door de Elsevier zelfs uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland. Na je wandeling door Niehove reis je door naar het dorp Oldehove.

Niehove Groningen

Zoutkamp: Het Volendam van Groningen

Zoutkamp is een dorp in de gemeente Hogeland in het noorden van de provincie Groningen. In Zoutkamp kun je het Vissserijmuseum bezoeken en genieten van de lekkerste, verse vis. Eén van de hoogtepunten van Zoutkamp zijn de gekleurde gebouwen aan het water.

Zoutkamp

Nationaal Park Lauwersmeer

De eindbestemming van deze dag van je roadtrip door Groningen is het Nationaal Park Lauwersmeer in het uiterste noorden van de provincie. Door het afsluiten van de zee ontstond in 1969 dit mooie natuurgebied. In het natuurgebied zijn een aantal mooie fiets- en wandelroutes aangelegd en gaat de natuur haar eigen gang. Het nationaal park is geweldig voor natuurliefhebbers en iedereen die er even lekker uit wil.

Tijdens je avond in het nationaal park raad ik je aan om een bezoek te brengen aan het Dark Sky Park. Het Lauwersmeer is één van de twee gebieden in Nederland waar het nog écht donker wordt en daarvan kun je profiteren in het Dark Sky Park. Je kunt ervoor kiezen om mee te gaan met een Dark Sky Expeditie of op eigen gelegenheid een mooie wandeling maken onder de sterrenhemel.

Overnachten in het gebied rondom het Lauwersmeer? Vergelijk hier alle accommodaties.

Wat te doen in de provincie Groningen

Dag 3: Het noorden van de provincie Groningen

Het is alweer de derde dag van je roadtrip door Groningen en dat betekent dat het tijd is om het noorden van de provincie te ontdekken. Uiteraard kun je er in de ochtend voor kiezen om nog een mooie wandeling te maken door het Lauwersmeer Nationaal Park, voordat je in de auto stapt. Vandaag reis je langs een aantal bijzondere plekken en natuurgebieden.

Breng een bezoek aan de Menkemaborg

De provincie Groningen staat bekend om de vele borgen (stenen landhuizen) waarvan je velen als toerist kunt bezoeken. Tijdens je roadtrip door Groningen raad ik je zeker aan om minimaal één borg te bezoeken. Tijdens deze dag van je roadtrip kun je perfect een stop maken bij de Menkemaborg net buiten Uithuizen. De Menkemaborg is een kasteelmuseum met een enorm landgoed.

Roadtrip Groningen  Menkemaborg

Wandelen langs de Noordkaap

Wist je dat je in de provincie Groningen het meest noordelijke puntje van Nederland vindt? De Noordkaap is een dijk vanaf waar je een fantastisch uitzicht hebt over de Noordzee. De ideale plek om even lekker uit te waaien.

Roadtrip Groningen Noordkaap

De hangende keukens van Appingedam

Officieel liggen er in de provincie vijf steden, waarvan je de hoofdstad tijdens je eerste dag hebt bezocht. Vandaag is perfect om een stop te maken in de stad Appingedam. Het gezellige stadscentrum is prachtig, maar de belangrijkste trekpleister zijn de hangende keukens van Appingedam. De beste plek om de hangende keukens te bewonderen is vanaf het bruggetje in de Kniestraat.

Roadtrip Groningen Appingedam

Dag 4 van je roadtrip door Groningen

Vandaag is het alweer de laatste dag van deze route voor een roadtrip door de provincie Groningen. Tijd om de andere kant van de provincie te ontdekken.

Vestingdorp Bourtange

Eén van de populairste bestemmingen in de provincie Groningen is het vestingdorp Bourtange en natuurlijk mag je deze niet overslaan tijdens je roadtrip door Groningen. Bourtange is een beschermd dorpsgezicht en in het dorp ga je even helemaal terug in de tijd. Er zijn verschillende bezienswaardigheden te bewonderen, zoals het Marktplein, de Standerdmolen en de Protestantse kerk. Vesting Bourtange is het gehele jaar te bezoeken.

Wandelen in natuurreservaat het Dal van de Ruiten Aa

In het zuidoosten van de provincie, vlakbij Ter Apel, vind je een bijzonder natuurreservaat waar je prachtige wandelingen kunt maken. In natuurreservaat het Dal van de Ruiten kronkelt de beek door het natuurgebied en hebben verschillende dieren hun favoriete leefgebied gevonden. Vlakbij Ter Apel kun je het wandelen heel even verruilen voor een ritje met een korte kabelbaan die twee oevers van de Ruiten Aa met elkaar verbindt. Leuk voor jong en oud!

Na je wandeling door Het dal van de Ruiten Aa zit je roadtrip door Groningen erop en is het helaas alweer tijd om naar huis terug te keren. Hopelijk heb je genoten! Wil je meer informatie over de provincie? Kijk eens op groningen.nl.

Termunten