Hangende keukens in Appingedam

Wat te doen in de provincie Groningen? De beste tips!

Geüpdatet op

De provincie Groningen is één van de minst bezochte provincies van Nederland. En mede daarom vonden wij het hoog tijd worden voor een ontdekkingsreis door onze provincie. In dit artikel lees je alles over de mooiste plekken in Groningen, de mooiste natuurgebieden en bijzondere bestemmingen. Wat te doen in de provincie Groningen? Wij zetten maar liefst 21 tips voor je op een rij voor een onvergetelijke vakantie of roadtrip.

Alle bezienswaardigheden in de provincie Groningen die in dit artikel worden genoemd kun je terugvinden op het kaartje hieronder:

Al deze bezienswaardigheden in de provincie zijn ook perfect te ontdekken tijdens een veelzijdige roadtrip door Groningen.

Stedentrip Groningen Stad

Een reis door de provincie Groningen is niet compleet zonder een stedentrip Groningen Stad. Groningen Stad is één van de gezelligste studentensteden van Nederland, maar heeft meer te bieden dan onbeperkte openingstijden van kroegen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Groninger Museum en sla vooral de nieuwste hotspot, het Groninger Forum niet over. Geniet van de prachtige panden rondom de Grote Markt en de Lage der A en ga met mooi weer chillen in het Noorderplantsoen. Relaxed overnachten tijdens je stedentrip Groningen Stad? Boek een kamer in Hotel Miss Blanche of de Prinsenhof.

Hoge der A Groningen stad
Uitzicht vanaf Groninger Forum

Zeehonden spotten bij Termunten

Wie naar het Waddengebied en/of de Waddeneilanden trekt heeft een grote kans om zeehonden te spotten. Maar wist je dat er in de provincie Groningen nóg een plek is waar je zeehonden kunt spotten? Op de zeedijk in Termunten bij Punt van Reide wordt ieder jaar een zeehondenkijkwand opgezet. De grootste kans op het spotten van zeehonden in Termunten heb je tijdens de maanden mei tot en met augustus. Doordat de zandbanken in de Dollard dichtbij de kust liggen is dit de perfecte plek voor zeehonden om jongen te baren. Tijdens ons bezoek lagen er dan ook zeker 100 zeehonden heerlijk te chillen. Een unieke bestemming en activiteit in de provincie Groningen.

Zeehonden spotten Termuten
Zeehonden spotten Termuten

Ook buiten de zeehonden maanden is de dijk bij Termunten één van de mooiste plekken in Groningen. Ga vogels spotten, geniet van de rust en het gevoel van aan het einde van de wereld zijn en ga vis eten.

Wil je graag middenin de natuur van het Groningse landschap overnachten? Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl. Super leuke, betaalbare accommodaties middenin de natuur! Of wat dacht je van kamperen in Groningen stad? Dat kan op Camping Stadspark middenin de natuur van de stad.

Termunten
Termunten

De bunkers uit de Tweede Wereldoorlog in Fiemel

Als je toch in Termunten bent voor het spotten van zeehonden kun je meteen een bezoek brengen aan het naastgelegen gehucht Fiemel. Fiemel is zo bijzonder vanwege de bunkers die hier door de Duitsers zijn gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze bunkers maakten deel uit van de Atlantikwall ter verdediging van de Duitse stad Emden. Vandaag de dag zijn een aantal van deze bijzondere bunkers te bezoeken, inclusief een klein naastgelegen museum.

Fiemel Groningen

Volgens spotten vanuit de Kiekkaaste

In het uiterste noordoosten van de provincie Groningen vind je de perfecte plek om vogels te spotten. Bij Nieuw Statenzijl staat namelijk de enige vogelkijkhut in Nederland die buiten de dijken is gebouwd. Vanaf de Kiekkaaste (kijkkast vertaald vanuit het Gronings) kun je genieten van een prachtig uitzicht over de Dollard en unieke vogelsoorten spotten. En met een beetje mazzel spot je tijdens het seizoen zelfs zeehonden. Het vlonderpad naar de Kiekkaaste toe is één van de meest gefotografeerde plekken in de provincie van de laatste jaren.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

Kiekkaaste vogelkijkhut Groningen

Kamperen aan het water in Groningen op Camping Meerwijck

Natuurlijk kun je er tijdens je vakantie in de provincie Groningen voor kiezen om een fijn hotel te boeken, maar wat dacht je van kamperen aan het water in Groningen? Camping Meerwijck is een camping in Groningen gelegen pal aan het Zuidlaardermeer, middenin het prachtige landschap van de provincies Groningen en Drenthe. Tijdens je vakantie op Camping Meerwijck kun je heerlijk relaxen aan het water, varen over het Zuidlaardermeer, zonnen op het strand, vissen en/of genieten van een prachtig uitzicht op de ondergaande zon. Op de camping is het mogelijk om te kamperen met je eigen tent, vouwwagen of caravan, maar ook is het mogelijk om diverse bijzondere accommodaties te huren, zoals een tiny house, trekkershut, luxe chalet of safaritent. Op Camping Meerwijck kun je zonder twijfel optimaal genieten van je vakantie in Groningen.

Natuurgebied ’t Roegwold

Ten oosten van Groningen Stad vind je één van de mooiste natuurgebieden in de provincie Groningen. Natuurgebied ’t Roegwold bestaat uit rietmoerassen waar bijzondere vogelsoorten zich enorm thuis voelen, landbouwgronden en waterrijke gebieden. Eén van de populairste bezienswaardigheden in ’t Roegwold is het 750 meter lange Knuppelpad.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

Roegwold Groningen
Knuppelpad 't Roegwold

De hangende keukens van Appingedam

Eén van de grotere steden in de provincie Groningen naast Groningen stad is de stad Appingedam. Deze middeleeuwse stad is voornamelijk een bezoek waard vanwege de bijzondere hangende keukens. Vanaf het bruggetje aan de Kniestraat heb je een goed zicht over de drie hangende keukens die pal boven het Damsterdiep hangen. Heb je de hangende keukens in Appingedam bekeken? Slenteren dan nog even verder door de stad voor de mooiste kleine steegjes en vervolg daarna je roadtrip door de provincie Groningen.

Hangende keukens in Appingedam
Appingedam, Groningen

Eén van de mooiste dorpen in Groningen: Spijk

Wie houdt van mooie dorpen is in de provincie Groningen aan het juiste adres. Het dorp Spijk in de gemeente Delfzijl is één van deze mooiste plekken in Groningen. Het dorp telt slechts 1600 inwoners en is een echt wierdedorp. Hoewel Spijk onwijs klein is, raad ik je toch aan om hier een korte stop te maken tijdens je rondreis door de provincie Groningen. Met name de kerk die middenin het dorp is gebouwd, op de wierde, en de molen zijn echte blikvangers.

Spijk Groningen

Noordkaap: Het noordelijkste stukje van Nederland

Wil je je even helemaal aan het einde van de wereld wanen? In de provincie Groningen vind je het meet noordelijke puntje van het vaste land van Nederland, de Noordkaap genoemd. Vanaf de dijk heb je een mooi zicht over de Waddenzee, zie je in de verte het Waddeneiland Borkum liggen en kun je optimaal genieten van de rust.

Noordkaap nederland
Noordelijke puntje van Nederland, Noordkaap

Waddenzee UNESCO Werelderfgoed gebied

Als we denken aan de Waddenzee denken we meestal aan de Waddeneilanden, maar het gebied is meer dan dat. Het gehele Waddenzee gebied in Nederland strekt zich namelijk uit over de provincies Groningen, Friesland en Noord-Holland en is een uniek stukje natuur in Europa. Ben je in de provincie Groningen, dan raad ik je zeker aan om een aantal fantastische plekken in het Groningse Waddenzee gebied te bezoeken, zoals Nationaal Park Lauwersmeer en Zoutkamp. Maar stiekem is het ook super leuk om ook een stukje van de Friese Waddenzee kust mee te pikken.

Waddenzee gebied

Borgen bezoeken in de provincie Groningen

Verspreid door de hele provincie Groningen kun je verschillende bijzondere borgen bezoeken. Borgen zijn stenen landhuizen die uit de middeleeuwen stammen. Op dit moment zijn er door de hele provincie nog nog zestien borgen te bezoeken, waaronder de Allersmaborg in Ezinge, de Wedderborg in Wedde, De Fraeylemaborg in Slochteren en de Menkemaborg in Uithuizen (zie foto’s hieronder). Niet alleen de enorme landhuizen, maar ook juist de omliggende tuinen zijn prachtig om te zien. Voor het bezoeken van de borgen moet je entree betalen. Deze bedraagt over het algemeen tussen de €5 en €7,50 per volwassene.

Menkemaborg in Uithuizen
Menkemaborg in Uithuizen

Het mooiste dorp van Groningen (en Nederland): Niehove

Als je het hebt over de mooiste dorpen in de provincie dan kan er maar één de winnaar zijn. Voor de provincie Groningen geldt dat Niehove het mooiste dorp is. In 2019 is het dorp Niehove zelfs door de Elsevier uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland. Niehove is een wierdedorp in de gemeente Westerkwartier met nog geen 150 inwoners. Zoals typerend is voor een wierdedorp staat de kerk in Niehoeve midden op de wierde met daaromheen twee cirkels van woningen. Hoewel Niehove onwijs klein is, is het zeker een stop waard tijdens je vakantie in Groningen.

Niehove

Vis eten in Zoutkamp

Gek op verse vis? Maak dan een stop in het dorp Zoutkamp. Zoutkamp wordt ook wel het Volendam van Groningen genoemd en hoewel het een heel stuk kleiner is en er maar een paar kleurrijke gebouwen staan, is het zeker de moeite waard om even te stoppen. Geniet van een verse vis met een uitzicht over de landerijen en het Reitdiep.

  • TIP: Blijf overnachten in Zoutkamp in een super gaaf natuurhuisje, pal aan het water.
Zoutkamp

Bezoek de theefabriek in Houwerzijl

Je bezoek aan Zoutkamp kun je uitstekend combineren met een bezoek aan de Theefabriek in Houwerzijl. De theefabriek is niet allen een theemuseum, maar je kunt er ook heerlijke thee proeven en souvenirs aanschaffen in de theewinkel. Het prachtige gebouw zorgt ervoor dat je zeker een kijkje binnen wilt nemen. De entreeprijs voor het theemuseum in Houwerzijl bedraagt €3,50 per volwassene.

Wandelen over het beleefpad in de Lettelberterpetten

Dat de provincie Groningen barst van de prachtige natuurgebieden moge duidelijk zijn. Maar wist je al dat er begin 2021 een super tof beleefpad is geopend in natuurgebied de Lettelberterpetten? Dit Petgatenpad leidt je dwars door het moerasbos. Een tof uitstapje voor jong en oud!

Lettelberterpetten
Petgatenpad Lettelberterpetten

Wandelen in Nationaal Park Lauwersmeer

Eén van de mooiste natuurgebieden in de provincie Groningen is het Nationaal Park Lauwersmeer. Sinds een jaar of tien heeft het nationale park zelfs een plekje veroverd op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Nationaal Park Lauwersmeer is een gebied dat vroeger nog tot de Waddenzee, of Lauwerszee behoorde en nu beschikt over een veelzijdige flora en fauna. Het enorme Lauwersmeer is perfect voor watersporten en de directe omgeving met haar mooi aangelegde wandel- en fietspaden is perfect voor natuurliefhebbers. Niet voor niets wordt Nationaal Park Lauwersmeer vaak genoemd als één van de mooiste natuurgebieden van Nederland.

  • Vanuit Lauwersoog vertrekken dagelijks meerdere boten naar het Waddeneiland Schiermonnikoog.
Nationaal Park Lauwersmeer

Eten en drinken in Garnwerd aan Zee

Zo’n tien kilometer ten noorden van Groningen Stad vind je het dorp Garnwerd. Een bijzondere bestemming hier is het restaurant Garnwerd aan Zee. Hoewel het restaurant niet aan de zee ligt, maar aan de rivier het Reitdiep is het een unieke locatie. Bij Garnwerd aan Zee geniet van je een heerlijke lunch, diner, high tea of barbecue of een lekker hapje en drankje tijdens je roadtrip door de provincie Groningen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Erick en Kirsten ? (Travelaar) (@travelaar.nl)

Het Paterswoldse meer

De provincie Groningen is een vrij waterrijke provincie – al is het in niets te vergelijken met Friesland natuurlijk. Eén van de plekken waar je dit terug ziet is bij het Paterswoldsemeer. Het Paterswoldsemeer ligt ten zuidwesten van Groningen Stad op de grens met de provincie Drenthe. Je kunt hier uitstekend watersporten, genieten op het strand van het Hoornse meer en/of chillen onder het genot van een hapje en een drankje bij Beachclub Kaap Hoorn.

Bewonder de vele molens

Een gebied zoals de Zaanse Schans vind je niet in de provincie Groningen, maar verdeeld door de hele provincie kun je een aantal indrukwekkende molens spotten. Een aantal van deze mooierds hebben wij aangevinkt op de kaart bovenaan dit artikel, met onder andere de Helper aan het Paterswoldse meer en de Witte Molen aan de A28.

Molen Provincie Groningen
Molen Provincie Groningen

Vesting Bourtange

Eén van de beroemdste bezienswaardigheden in de provincie Groningen is de vestingdorp Bourtange. Bourtange ligt in het noordoosten van Groningen, vlakbij de grens met Duitsland. In Bourtange doe je een stapje terug in de tijd. Het dorp is volledig gerestaureerd naar hoe Bourtange eruit zag in het jaar 1742. Vandaag de dag kun je mooie wandelingen maken door het dorp en bezienswaardigheden als musea en prachtige molens bewonderen.

De mooiste dorpen in de provincie Groningen

Eerder in dit artikel hebben we al twee van de mooiste dorpen in de provincie Groningen genoemd, Niehove en Spijk. Er zijn echter nog veel meer prachtige dorpen te bezoeken in de provincie. De provincie Groningen staat bekend vanwege de vele wierdedorpen. Een wierdorp, of een terp, is een kunstmatige heuvel waarop het dorp is gebouwd. Deze terpen (heuvels) stammen uit de tijd dat er nog geen dijken bestonden en dienden ter bescherming van hoog water.

Een aantal van de mooiste dorpen – naast Spijk en Niehove – in de provincie Groningen zijn Ezinge, Middelstum, Stedum (foto 2), Onderdendam, Oldekerk (foto 1) en Huizinge.

Ook leuk om te lezen: De mooiste dorpen in Groningen

Oldekerk
Stedum

Het Pieterpad lopen: Het bekendste wandelpad van Nederland

Het bekendste wandelpad van Nederland lopen? Ook daarvoor moet je in de provincie Groningen zijn voor hét startpunt. Het Pieterpad loopt van Pieterburen, via de Waddenkust en andere mooie plekken naar de Sint-Pietersberg vlakbij Maastricht. Wil je de hele route van het Pieterpad lopen dan ben je in totaal bijna 500 kilometer onderweg, maar je kunt natuurlijk ook een etappe lopen.

Wi je eens iets anders doen dan wadlopen in de provincie Groningen? Breng dan een bezoek aan het blotevoetenpad in Opende. Een super leuke ervaring voor jong en oud!

provincie Groningen

Zeehondencentrum Pieterburen

Als je toch van plan bent om het Pieterpad te gaan wandelen kun je net zo goed iets meer tijd uittrekken om ook een bezoek te brengen aan het Zeehondencentrum Pieterburen. Zeehondencentrum Pieterburen is één van de oudste opvangcentra voor zeehonden ter wereld. In Pieterburen wordt niet alleen onderzoek gedaan, maar worden ook zeehonden gered en opgevangen om ze uiteindelijk weer gezond vrij te laten.

Varen in het Zuidlaardermeer

Een ander prachtig meer in de provincie Groningen – én provincie Drenthe – is het Zuidlaardermeer. Het Zuidlaardermeer is uitstekend geschikt voor watersporten en een lekker dagje varen, maar is ook qua flora en fauna onwijs veelzijdig. Met een beetje mazzel spot je bevers en/of otters, maar ook diverse bijzondere vogelsoorten.

Zuidlaardermeer
Zuidlaardermeer

Tulpenvelden in de provincie Groningen

Ben je aan het begin van de lente in de provincie Groningen? Neem dan de tijd om de kleurrijke tulpenvelden te bewonderen. De tulpenvelden in Groningen zijn niet te vergelijken met die in Noord Holland of Flevoland, maar rondom onder andere Oldijnzijl, Woldendorp, Uithuizen en Beerta vind je een aantal bloedmooie, kleurrijke tulpenvelden.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

  • Je vakantie in de provincie Groningen uitbreiden met een andere mooie regio? Breng ook een bezoek aan het veelzijdige zuidoost Friesland.

Heb jij nog aanvullende tips voor toffe dingen om te doen in de provincie Groningen?

Eén bericht over “Wat te doen in de provincie Groningen? De beste tips!”

  1. Avatar van A
    A
    8 april 2022

    Naast de tulpenvelden zijn er in de lente ook prachtige koolzaadvelden in Oost-Groningen. Typisch Groningen en heerlijk om doorheen te fietsen.