Travelaar header image

Breng een bezoek aan de Fraeylemaborg in Slochteren

Geüpdatet op
Gepubliceerd op

Wie vakantie viert in de provincie Groningen en de mooiste bezienswaardigheden wil bezoeken komt niet onder een bezoek aan minimaal één van de bijzondere borgen uit. Eén van deze mooiste borgen is de Fraeylemaborg in Slochteren. In dit artikel lees je alles over het bijzondere museum landhuis en de prachtige landgoed waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

Wat zijn Groninger borgen?

Groninger borgen zijn stenen landhuizen die zijn gebouwd in de dertiende of veertiende eeuw. Doordat stenen erg duren konden enkel de rijkere mensen het wonen in een borg veroorloven. De meeste Groningse borgen werden op hoogte gebouwd, omheind door een gracht. Op een gegeven moment stonden er maar liefst 200 steenhuizen in borgen in de provincie Groningen. Op dit moment zijn daar nog zestien van over, waaronder de bijzondere Fraeylemaborg in Slochteren.

Fraeylemaborg in Slochteren

De Fraeylemaborg in Slochteren dateert uit voor 1300. Rond die tijd was het niets meer of minder dan een groot steenhuis. Pas in de zestiende eeuw werd de borg uitgebouwd, mooier gemaakt en wordt de omliggende slotgracht uitgegraven. In 1781 onderging het gebouw een grote verbouwing en ontstond het huidige uiterlijk.

Vlak voor de slotgracht staan aan beide kanten twee andere prachtige gebouwen. Aan de linkerkant het schathuis wat vroeger een boerderij was en nu wordt gebruikt als café-restaurant. Rechts staat nog steeds het koetshuis wat nu dienst doet als expositieruimte en museumwinkel. Op het landgoed vinden ook regelmatig trouwerijen en andere feesten plaats.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille 🌴 (@travelaar.nl)

Fraeylemaborg Slochteren
Fraeylemaborg Slochteren

Praktische informatie voor je bezoek aan de Fraeylemaborg

De Fraeylemaborg ligt in het dorp Slochteren aan de hoofdweg. De exacte locatie van de borg is terug te vinden op het kaartje hieronder. Het terrein beschikt over voldoende parkeerterreinen waar je je auto gratis kunt parkeren.

Openingstijden

Je kunt je bezoek aan de borg inplannen van dinsdag tot en met zondag. Iedere maandag is de Fraeylemaborg gesloten, maar het omliggende landgoed is altijd toegankelijk. Op werkdagen is de borg geopend van 10 tot 17 uur en op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur.

Entreeprijs Fraeylemaborg

Je kunt je bezoek aan de Fraeylemaborg online inplannen en online je tickets aanschaffen. De entree voor volwassenen bedraagt €7 per persoon. Voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar bedraagt de entreeprijs €2,50. Kinderen tot en met vijf jaar kunnen gratis mee naar binnen. Ben je in het bezit van een Museumjaarkaart dan is de entree gratis.

Wandelen op landgoed Fraeylemaborg

Een bezoek aan de borg is prachtig, maar een ander hoogtepunt is het 23 hectare landgoed dat behoort tot de borg. Op het landgoed vind je een geweldig speelbos voor kinderen, bloedmooie bruggetjes en andere manieren om het water over te steken en een prachtig bos. Eén van de meest bijzondere bezienswaardigheden op het landgoed zijn de tien bijzondere follies waar je niet omheen kunt. Follies zijn rare, romantische bouwwerken waarvan er tien verspreid over het landgoed te bewonderen zijn.

Nog niet genoeg gewandeld voor vandaag? Loopt dan door het dorp Slochteren om uit te komen bij het prachtige natuurgebied ’t Roegwold waar je onder andere kunt wandelen over het prachtige knuppelpad.

Op zoek naar een fijne plek om te overnachten in de provincie Groningen? Vergelijk het aanbod via Natuurhuisje.nl.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille 🌴 (@travelaar.nl)

landgoed Fraeylemaborg

Het landgoed van de Fraeylemaborg is een prachtige plek voor een mooie wandeling in de provincie Groningen.

Had jij al eens borgen in Groningen bezocht?