De Onlanden

Wandelen in natuurgebied de Onlanden onder Groningen

Geüpdatet op

Natuurgebied de Onlanden is een prachtig natuurgebied op de grens tussen de provincies Groningen en Drenthe. Hoewel het grootste deel van het gebied in de provincie Drenthe ligt is het ook een enorm populair gebied om te wandelen in Groningen. Het natuurgebied ligt namelijk pal onder de stad Groningen en is een populair natuurgebied onder de inwoners van Groningen stad. In dit artikel lees je meer over het natuur- en waterbergingsgebied en de bijzondere uitkijktoren de Onlanden.

Inhoudsopgave:Wandelen in natuurgebied de Onlanden onder Groningen
  1. Over het natuurgebied
  2. Uitkijktoren Onlanden

Over het natuurgebied

De Onlanden is een natuurgebied met een oppervlakte van ongeveer 3500 voetbalvelden pal onder Groningen stad. Het gebied ligt op de grens tussen de provincies Groningen en Drenthe. Ook natuurgebied de Lettelberterpetten ligt in de Onlanden, maar in dit artikel hebben we het vooral over het gebied dat pal onder de stad Groningen ligt. Dit gebied is ooit aangelegd om ervoor te zorgen dat Groningen stad niet onder water komt te staan tijdens hevige regenval. In het gebied leven verschillende bijzondere diersoorten, zoals Exmoorpony’s met hun wittige snuit, Hooglanders, otters, zilverreigers en onlangs is zelfs de bever weer gespot. In het gebied is een mooie wandelroute aangelegd met een totale afstand van ongeveer 6,6 kilometer. Maar ook fietsend is het gebied prachtig om te ontdekken.

Op zoek naar een geweldige plek om te overnachten middenin de Groningse of Drentse natuur? Bekijk hier het aanbod via Natuurhuisje.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille 🌴 (@travelaar.nl)

Natuurgebied de Onlanden
Natuurgebied de Onlanden

Uitkijktoren Onlanden

Eén van de meest bijzondere plekjes in de Onlanden is de 26 meter hoge, 127 treden tellende uitkijktoren Onlanden. Vanaf de parkeerplaats Noorddijk in Peize (Drenthe) start het 0,8 kilometer lange Beleefpad Uitkijktoren de Onlanden. Vanaf de toren heb je een fantastisch uitzicht over het natuur- en waterbergingsgebied en heb je zelfs zicht op de skyline van Groningen stad.

*Let op: Vanwege de huidige maatregelen is de Uitkijktoren Onlanden op dit moment helaas niet toegankelijk voor bezoekers. Het Beleefpad is wel open en het gebied is dus zeker alsnog een bezoek waard.

Uitkijktoren de Onlanden

De exacte locatie van de uitkijktoren en parkeerplaats Noorddijk zijn terug te vinden op het kaartje hieronder.