Mooiste dorpen in Groningen: Niehove

Deze mooiste dorpen in Groningen wil je gezien hebben

Geüpdatet op

Veel mensen die denken aan de provincie Groningen denken automatisch aan de stad of de vele natuurgebieden. De provincie staat nog steeds bekend als één van de rustigste provincies in Nederland. Maar wist je dat er ook heel veel bloedmooie dorpen in Groningen te bezoeken zijn? Groningse dorpen waarvan zelfs een aantal genomineerd en/of uitgeroepen zijn tot mooiste dorp van Nederland. Dit zijn de mooiste dorpen in Groningen om te onthouden voor je (volgende) bezoek aan de provincie.

Inhoudsopgave:Deze mooiste dorpen in Groningen wil je gezien hebben
  1. Niehove
  2. Oldehove
  3. Spijk
  4. Bourtange
  5. Winsum
  6. Zoutkamp
  7. Stedum
  8. Dorpen in Groningen die je niet vergeet vanwege de namen

Niehove

Er kan er maar één de mooiste zijn en wat betreft de mooiste dorpen in Groningen is het dorp Niehove de winnaar. In 2016 is het Groningse dorp zijn uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland door de Elsevier. Niehove is één van de vele wierdedorpen in Groningen. Een wierdedorp of terp is een dorp dat is gelegen op een kunstmatig aangelegde heuvel ter bescherming tegen hoog water. In Niehove valt de wierde heel erg op vanwege de prachtige kerk die pal in het midden van de wierde is gebouwd. Dit is dan ook meteen de mooiste plek in het dorp. Niehove telt nog geen 150 bewoners en is mega klein, maar alsnog super leuk om een stop te maken tijdens je vakantie in Groningen.

Niehove

Oldehove

Een ander prachtig Gronings dorp dat is gelegen in dezelfde gemeente als Niehove, Westerkwartier, is Oldehove. Oldehove is iets groter dan Niehove en daardoor iets minder knus, maar het dorp is prachtig voor een korte wandeling. Met name de De Ludgeruskerk  en de Molen De Leeuw zijn mooie trekpleisters.

Oldehove, Groningen

Spijk

Hoewel Spijk (nog) niet is uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland doe ik hier toch even een oproepje, want man wat is Spijk een mooi Gronings dorp. Het dorp ligt in de gemeente Delfzijl in het noordoosten van de provincie en is een echt wierdedorp met haar prachtige 13e-eeuwse Andreaskerk als blikvanger bovenop de terp.

Mooiste dorpen in Groningen: Spijk
Spijk, Groningen

Bourtange

Eén van de bekendste dorpen in Groningen is natuurlijk het vestingdorp Bourtange. Een bezoek aan Bourtange mag dan ook zeker net ontbreken tijdens je vakantie in Groningen. Het bijzondere aan het dorp is de vijfhoekige vorm waarop de waarin het dorp is gebouwd. Vestingdorp Bourtange werd aangelegd tijdens de Nederlandse Opstand als verdedigingswerk en nog steeds zie je hier veel van terug. Tijdens je bezoek aan Bourtange wordt je even terug geslingerd in de tijd. Terug naar het jaar 1742.

Winsum

Dat de dorpen in Groningen prachtig zijn is ook de nationale media niet ontgaan. In 2020 is het Groningse dorp Winsum door de ANWB uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland. Winsum is gelegen in de gemeente Het Hogeland ten noorden van Groningen stad. Met name de haven aan het Winsumerdiep en het gemoedelijke dorpscentrum zijn heerlijke plekken om langs te struinen.

Zoutkamp

Wie denkt aan een echt visserdorp in Nederland zal waarschijnlijk niet heel veel verder komen dan Urk en Volendam. Maar ook in de provincie Groningen beschikken we over een heus visserdorp. De prachtige, kleurrijke havenpakhuizen en het Visserijmuseum zijn dé trekpleisters in het dorp. Maar natuurlijk kun je het dorp niet verlaten zonder een lekkere verse vis te hebben gehapt.

Zoutkamp

Stedum

Stedum is een dorp in de gemeente Eemsdelta. De blikvanger in het dorp is zonder twijfel de imposante Bartholomeuskerk. De kerk is niet alleen prachtig van buiten, maar de 15e-eeuwse gewelfschilderingen maken een bezoek nog specialer. Ik raad je aan om een mooie wandeling in het dorp te maken en zeker het schattige bruggetje Peertil over te steken.

Stedum

Dorpen in Groningen die je niet vergeet vanwege de namen

Naast deze mooiste dorpen in Groningen zijn er nog een aantal Groningse dorpen die je dankzij de bijzondere namen niet zo snel zult vergeten. Wat dacht je van een ritje langs de dorpen Doodstil, Hongerige Wolf en Tranendal? Het dorp Doodstil won in 2015 zelfs een prijs voor de mooiste plaatsnaam in Nederland. Leuk om te zeggen dat je er geweest bent toch?

Wat is het mooiste dorp in Groningen dat jij hebt bezocht?

Meer Nederland: