De mooiste tulpenvelden in Groningen

Tulpenvelden in Groningen: Hier bewonder je ze

Geüpdatet op

Heel Nederland is de laatste tijd in de ban van de mooiste bloemenvelden. Maar wist je dat je ook bloedmooie tulpenvelden in Groningen kunt bewonderen? Wij maakten een aantal mooie tochten door de provincie om op zoek te gaan naar de mooiste plaatjes. In dit artikel delen we de exacte locaties van een aantal van de mooiste bloemenvelden in Groningen.

Wanneer bewonder je de mooiste bloemenvelden in Groningen?

Wanneer je exact de mooiste bollenvelden in Nederland kunt spotten is erg afhankelijk van de weersomstandigheden, maar meestal beginnen de kleuren op te komen in de maand maart. Het gaat dan nog niet om tulpenvelden, maar om krokussen, narcissen en daarna de mooiste hyacinten in alle kleuren van de regenboog. Voor het bewonderen van de tulpenvelden in Groningen – en de rest van Nederland – is er ieder jaar nog iets meer geduld nodig.

Over het algemeen wordt gezegd dat de tulpenvelden in Groningen ongeveer twee weken later dan normaal vol in bloei staan. Tijdens onze ritjes door de provincie zagen wij dan ook meerdere tulpenvelden die nog niet of nauwelijks in bloei stonden. Een aantal van deze locaties nemen wij mee in dit artikel, want als het goed is heb je nog voldoende tijd om deze dit jaar in volle bloei te bewonderen.

Ultiem overnachten in de provincie Groningen? Hier boek je de mooiste natuurhuisjes.

Tulpenvelden bij Oldenzijl en Zijldijk

Eén van de mooiste tulpenvelden in Groningen die wij tegenkwamen vind je vlakbij het dorp Oldenzijl, aan de Dijkumerweg. Dit is één van de mooiste tulpenvelden die wij in april in de provincie hebben gezien. Je vindt hier velden met lichtroze en donkerrozen tulpen. Vanaf Groningen stad is het ongeveer 25 minuten rijden naar de tulpenvelden bij Oldenzijl.

Bloemenvelden Groningen
Tulpenvelden in Groningen bij Oldenzijl

Een paar kilometer verderop, richting het dorp Zijldijk, aan de Honderdsterweg zagen wij vanaf de auto nog een aantal gekleurde velden liggen. Deze tulpenvelden zijn echter helaas niet van dichtbij te bewonderen, maar het is een leuk gezicht om alle verschillende kleuren vanaf de weg te bewonderen.

Tulpenveld bij Zijldijk

Tulpenvelden bij Uithuizermeeden

Een populaire regio voor tulpenvelden in Groningen ligt rond Uithuizermeeden in het noorden van de provincie. Hoewel we via via veel hoorden over tulpen aan de Eemspolderweg hebben we ze hier helaas dit jaar niet gespot. Een plek waar we wél mooi veld hebben gezien met op dat moment vooral gele tulpen is aan de Paapstilsterweg tussen Oldenzijl en Uithuizermeeden bij de Eemstuin. Eind april waren de tulpen nog (langer) niet volledig in bloei.

Ook langs de Emmaweg in Uithuizen schijnen mooie velden te zijn om te bewonderen.

Bloemenvelden bij Uithuizermeeden

Tulpenvelden in Groningen bij Beerta

Ben je gek op rood/oranje en gele kleuren dan moet je zeker eens langs de tulpenvelden net buiten Beerta rijden. Vanaf de Nieuweweg spotten wij een prachtig veld met tulpen in twee verschillende kleuren. Je kunt je auto gemakkelijk vlakbij het veld parkeren en te voet een kijkje nemen. Zorg er echter wel voor dat je op de weg blijft en niet de velden inloopt. Dit geldt voor alle bloemenvelden in Groningen!

Bloemenvelden bij Beerta

Velden vlakbij de populaire Kiekkaste

Wie de komende tijd een bezoek brengt aan de populaire Kiekkaste in het uiterste noordoosten van de provincie Groningen kan gelijk een tulpenveld meepikken. Aan de Reiderwolderpolder vlak voor Nieuwe Statenzijl zijn vooral rode tulpen te bewonderen. Deze velden stonden begin mei nog niet heel mooi in bloei, dus de komende tijd kun je ze als het goed is nog zien.

Tulpenveld Reiderwolderpolder

Bloemenvelden in de Oostwolderpolder

De Oostwolderpolder is één van de regio’s in Groningen die bekend staat om de vele, prachtige bloemenvelden. Begin mei stond dit tulpenveld helaas nog niet volledig in bloei. Dit tulpenveld vind je vlakbij Woldendorp aan de Provincialeweg.

Wist je dat je vanuit de Oostwolderpolder heel gemakkelijk nóg iets heel tofs in de provincie Groningen kunt doen? Vanaf mei kun je – met een beetje mazzel- zeehonden spotten in Groningen bij de zeehondenkijkwand bij de Punt van Reide.

Koolzaadvelden in Groningen

De afgelopen jaren zijn er steeds meer tulpenvelden in Groningen te spotten. Maar wist je dat je ook op veel plekken andere, prachtige bloemenvelden kunt spotten? Door de hele provincie vind je tal van gele koolzaadvelden. Hoewel je deze koolzaadbloemen echt vrijwel overal kunt spotten – zelfs pal langs de A7 – vonden we vlakbij Woldendorp een wel heel mooi veld. Een veld waar je merkt dat ook bijen dolblij worden van de gele bloemen. Hiervoor werden namelijk bijen gehouden.

Koolzaadvelden in Groningen
Koolzaadvelden in Groningen

Andere plekken om tulpen in Groningen te bewonderen

De provincie Groningen is groter dan je denkt en helaas hebben wij niet in de gehele provincie op zoek kunnen gaan naar de mooiste tulpenvelden. Ook hoorden we via via en/of lazen we over andere tulpenvelden in Groningen, maar een aantal hiervan hebben we in 2021 niet kunnen vinden. Zo vonden we geen tulpenvelden bij Spijk langs de N33.

Andere plekken waar vaak bloemenvelden gespot worden in de provincie Groningen zijn onder andere bij Kloosterburen en in de Noordpolder.

Wil je de bloemenvelden in Groningen al wandelend of fietsend ontdekken? Bekijk dan alle informatie op de website van Naar de Bollen.

Extra tips voor de bloemenvelden in Groningen

De tulpenvelden in Groningen zijn gelukkig (nog) niet zo ontdekt als in de rest van Nederland. Toch merken boeren hier ook dat het steeds drukker wordt. Tijdens je tulpenroute is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Én je aan een aantal regels te houden.

  • De meeste boeren vinden het prima dat je hun bloemenvelden komt bewonderen en foto’s maken is geen probleem. Houd echter in je achterhoofd dat de velden een bron van inkomsten is voor deze boeren. Loop dus geen bloemenvelden in zonder toestemming en pluk geen bloemen. Kijken doe je met je ogen, vanaf de weg.
  • Ga je wel een veld in? Loop dan altijd tussen de rijen met tulpen door en zorg dat je tulpen en bollen nooit beschadigt.
  • Met name tijdens het weekend worden een aantal van de velden druk bezocht. Mocht je tijd hebben dan raad ik je dus aan om een tulpenroute door Groningen doordeweeks te rijden.
  • Het is niet gezegd dat alle tulpenvelden in Groningen die dit jaar bloeien ook volgend jaar op exact dezelfde plek staan. Wij zullen ons best doen om ook volgend jaar weer op zoek te gaan naar de mooiste tulpenvelden in Groningen.
  • De exacte locaties van de genoemde velden die wij hebben gezien vind je terug op het kaartje hieronder.

Meer Nederland: