Walburgiskerk Zutphen

Hanzestad Zutphen bezoeken? 12x proeven, zien & doen in Zutphen

Geüpdatet op

Zutphen is een oude Hanzestad in de provincie Gelderland die als bijnaam ‘de Torenstad’ heeft. Veel monumenten met torens uit de Hanzetijd zijn in de stad namelijk in tact gebleven. En dat betekent dat je tijdens een stedentrip Zutphen de mooiste historische bouwwerken kunt bewonderen. Maar je stedentrip zal ook bestaan uit wandelen door historische hofjes, shoppen én natuurlijk heerlijk eten en drinken. Ga jij binnenkort Hanzestad Zutphen bezoeken? Wij delen de leukste tips voor de lekkerste en leukste dingen om te proeven, zien en doen in Zutphen.

Hanzejaar 2023: Van 1 april tot en met 31 december 2023 staat Oost-Nederland in het teken van haar negen prachtige Hanzesteden. Deze negen Hanzesteden in Oost-Nederland zijn Zutphen, Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen en Zwolle. Negen steden die ook wel ‘de parels van het Oosten’ worden genoemd. Tijdens deze negen maanden barst het in deze negen Hanzesteden – en dus ook in Zutphen – van de bijzondere evenementen. Hier vind je meer informatie over het Hanzejaar 2023.

Tips voor Zutphen

Dwalen door de mooiste hofjes in Zutphen

Eén van de leukste dingen om te doen in Zutphen is dwalen door de mooiste historische hofjes. Deze sfeervolle hofjes die een oase van rust vormen middenin de stad bestaan al vanaf de veertiende eeuw. Tijdens de negentiende eeuw kwamen hier nog meer hofjes bij die vooral uit liefdadigheid werden gebouwd. Op dit moment worden veel van deze historische hofjes in Zutphen nog steeds bewoond en kun je een deel ervan als toerist zijnde bezoeken. Het grootste deel van deze hofjes is gelegen in het noorden van de stad. Het deel dat ook wel ‘Klein Venetië’ wordt genoemd. Onze favoriete hofjes om te bezoeken zijn het Luthershofje, de Agnietenhof (1397) en het Ruitershofje.

De Berkelpoort en de Spanjaardspoort

Tijdens je wandeling door de stad zul je zien dat het er barst van de historische bouwwerken en bezienswaardigheden. Wanneer je op zoek gaat naar de mooiste hofjes in het noorden van de stad raad ik je aan om ook een kijkje te nemen bij de Spanjaardspoort en de Berkelpoort. De Spanjaardspoort dankt haar naam aan het feit dat de Spanjaarden in 1572 de stad binnentrokken om het gezag over te nemen. De andere poort, de Berkelpoort, vormde lang de verbinding tussen de oude en de nieuwe stad. Vlakbij de Berkelpoort is de plek waar je naartoe moet voor de volgende tip uit dit artikel.

Maak een tochtje in een fluisterboot

Zutphen is gelegen aan de rivier de Berkel die in Duitsland ontspringt. Niet zo gek dus dat één van de leukste dingen om te doen in Zutphen varen over de rivier de Berkel is. Met een fluisterboot kun je in ongeveer een uur door de grachten van Zutphen varen en vanaf het water een aantal van de mooiste bezienswaardigheden bewonderen. Tijdens deze toch vertelt de schipper je alles over de stad wat je wilt weten.

De Walburgiskerk bezoeken

Zoals je hebt kunnen lezen wordt Zutphen ook wel ‘de Torenstad’ genoemd. Niet zo gek met prachtige torens als de Drogenapstoren en de Wijnhuistoren. Maar één van de meest indrukwekkende torens in Zutphen is toch wel de toren van de zestiende -eeuwse Walburgiskerk. De Walburgiskerk is één van de mooiste bezienswaardigheden in Zutphen en staat zelfs in de top 100 van Nederlandse UNESCO monumenten. In de kerk is de zestiende-eeuwse bibliotheek de Librije gevestigd en het is tegenwoordig mogelijk om met een gids de 45 meter hoge Walburgistoren te beklimmen. De Librije is een openbare bibliotheek uit 1564 waar boeken aan een ketting liggen. Van deze kettingbibliotheken bestaan er slechts twee in Europa.

  • De kerk bezoeken met een gratis audiotour kost €6 per persoon.
  • Kinderen tot 15 jaar mogen gratis naar binnen.
  • Wil je de Librije bezoeken dan kost dit €12 per persoon. Kinderen tot 15 jaar betalen hier €6.
  • Wil je alleen de toren van de Walburgiskerk beklimmen dan kost dit €5.
  • Natuurlijk is het ook mogelijk om een combi-ticket aan te schaffen. Voor €15 kun je de kerk en de Librije bezoeken én de toren beklimmen.
Walburgiskerk Zutphen

De Musea Zutphen bezoeken

Ben je gek op het bezoeken van musea? Ook dan ben je in Zutphen aan het goede adres. Tijdens je stedentrip kun je een bezoek brengen aan het Stedelijk Museum Zutphen Waar je alles leert over de geschiedenis van de std en de Graafschap. Daarnaast kun je een bezoek brengen aan het Museum Henriette Polak waar je vooral moderne kunst kunt bewonderen. Deze Musea Zutphen zijn gevestigd in het 17-eeuwse stadspaleis het Hof van Heeckeren. Je kunt hier niet alleen de musea bezoeken, maar ook een wandeling maken door de museumtuin en de dag afsluiten met een kop koffie in het museumcafé.

  • Musea Zutphen is iedere dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.
  • Wil je één van de musea bezoeken dan kost een ticket €10. Voor een combi-ticket betaal je €17.50 per persoon.
  • Kinderen tot twaalf jaar mogen gratis mee naar binnen.

Op donderdag in Zutphen: Breng een bezoek aan de markt

Ben je toevallig op donderdag in Zutphen, breng dan een bezoek aan de markt. Iedere donderdag van 8.00 tot 12.30 vindt op de Houtmarkt een warenmarkt plaats. Je kunt op de markt lokale producten shoppen.

Markt in Zutphen

Shoppen in Zutphen

Wil je shoppen dan ben je in Zutphen sowieso aan het goede adres. Ons is namelijk opgevallen dat het in de stad barst van de bijzondere concept stores en boetiekwinkels. Slenteren door de knusse steegjes van de stad en laat je verrassen. Een andere van onze favoriete winkels zijn onder andere Fair Tale, Pure Taste en Radijs Conceptstore. Ben je gek op speciaalbier? Dan mag een bezoek aan Hoppiness niet ontbreken. Hier vind je meer tips voor winkelen in Zutphen.

Koffie drinken bij Van Rossum’s Koffie

Ben je na al het slenteren door de stad wel toe aan een goede kop koffie? Plof dan neer bij Van Rossum’s koffie in de Turfstaat. Hier kun je terecht voor de lekkerste ambachtelijk gebrande koffie én lekkernijen.

Geniet van een heerlijke lunch bij het Volkshuis

Wil je lunchen in Zutphen dan is de keuze reuze. Toch is er één locatie in de stad die we graag aanraden. Dit jaar bestaat het bijzondere Volkshuis aan de Houtmarkt namelijk 125 jaar. Het Volkshuis is een bijzondere locatie in de stad. Niet alleen vanwege haar 125 jarig bestaan, maar vooral vanwege de reden van oprichting. In 1898 werd het Volkshuis namelijk opgericht door het verbond tegen alcoholmisbruik en sinds 1988 is het Volkshuis de plek waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek wordt geboden. In het Volkshuis staan simpele, maar heerlijke lunchgerechten en gebakjes op de taart die voor een eerlijke prijs verkocht worden. En inderdaad, nog steeds wordt er geen alcohol geschonken.

het Volkshuis Zutphen

Proosten op het terras van Camelot

Heb je een koud biertje of een lekkere cocktail gemist tijdens de lunch? Geen paniek, want een paar deuren verderop kun je perfect neerploffen voor een drankje bij Camelot. Dit café heeft een groot aantal bieren op de kaart staan en beschikt over een ruim en gezellig terras waar je tot in de late uurtjes kunt genieten.

Camelot

Heerlijk dineren bij Sultani

Tijdens onze stedentrip Zutphen mochten wij aanschaffen bij restaurant Sultani in de historische binnenstad (tegenover Camelot). Sultani is een Zuid-Europees/Marokkaans restaurant waar je werkelijk heerlijk kunt eten. Wij genoten volop van de lekkerste mezzes (Marokkaanse tapas) en een overheerlijke tajine.

Luxe overnachten in Hotel Broederenklooster en genieten van een fantastisch diner en ontbijt

Hanzestad Zutphen is een compacte stad met nog geen 50.000 inwoners. Dit betekent dat je alle bezienswaardigheden in principe in een dag kunt bewonderen. Toch raad ik je aan om zeker een nacht te verblijven in de stad om zo de stad tijdens de avonduren te ervaren. Ben je op zoek naar een unieke locatie om te overnachten dan kunnen we overnachten in Hotel Broederenklooster zeker aanraden. Dit boetiekhotel is gevestigd in het voormalige Broederenklooster dat één van de mooiste en oudste gebouwen in Zutphen is. In het hotel kun je ultiem genieten in één van de vijftien sfeervol ingerichte kamers. Check hier de prijzen en beschikbaarheid van hotel Broederenklooster in Zutphen.

Als je dan toch overnacht in het heerlijke hotel dan mag een luxe diner en het driegangen-ontbijt waar het hotel om bekend staat niet ontbreken. Zelf genoten wij ultiem van het viergangen-diner én het ontbijt en wij raden dit zeker aan. Chef Niels van Dooijeweert heeft in het verleden een Michelin ster gekookt en dat proef je aan alles.

Hotel Broederenklooster
Hotel Broederenklooster Zutphen

Bezienswaardigheden in Zutphen op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de locaties van alle restaurants, hofjes, lunchrooms en bezienswaardigheden in Zutphen die in dit artikel worden genoemd.

*Disclaimer: Wij bezochten Zutphen op uitnodiging van Marketing Oost en Visit Netherlands.