Van Gogh Nationaal Park

Op ontdekking in Van Gogh Nationaal Park

Geüpdatet op

Ik hoor je denken. Van Gogh Nationaal Park? Yes! Van Gogh Nationaal Park is een nationaal park dat volop in ontwikkeling is in het hart van Brabant. Dit gebied is namelijk de geboortegrond van de wereldberoemde meesterschilder Vincent van Gogh. Van Gogh Nationaal Park is een samenwerking tussen bijna vijftig Brabantse partners die zich inzetten voor een groene leefomgeving. Wat te doen in Van Gogh Nationaal Park? Wij delen tips voor een aantal van de mooiste plekken en bezienswaardigheden.

Het complete nationale park strekt zich uit in en rondom de steden ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Waalwijk en Tilburg. In Van Gogh Nationaal Park treed je volledig in de voetsporen van meesterschilder Vincent van Gogh. Het Brabantse landschap was namelijk een grote inspiratiebron voor veel van zijn werken. In het nationale park vind je prachtige natuurgebieden, cultuurlandschap en wordt het erfgoed van Vincent van Gogh gekoesterd. Zo vind je er veel iconische plekken die je terugziet in de bijzondere werken van Van Gogh.

Bezoek het museum Vincentre in Nuenen

Een mooie plek om je ontdekkingstocht door Van Gogh Nationaal Park te starten is in het museum Vincentre in Nuenen. De plek voor dit bijzondere museum is behoorlijk logisch, want in 1883 kwam Van Gogh namelijk in Nuenen wonen. Tijdens je bezoek aan de interactieve tentoonstelling leer je alles over zijn verblijf van twee jaar in Nuenen en zijn ontwikkeling tot wereldberoemd schilder. Het wereldberoemde schilderij ‘de Aardappeleters’ is namelijk ontstaan in Nuenen net als vele andere werken.

Vincentre in Nuenen is van dinsdag tot en met zondag geopend. De entree bedraagt €9 per persoon (gratis met een museumkaart).

Vincentre Nuenen

De Van Gogh wandelroute in Nuenen

Na je bezoek aan museum Vincentre is het tijd om Nuenen en omgeving te ontdekken. Zoals gezegd bracht Vincent van Gogh twee jaar van zijn leven door in Nuenen. Zijn vader was gedurende deze tijd – tot zijn overlijden – namelijk pastoor in de Brabantse plaats wat ervoor zorgde dat ook Vincent zijn intrede nam.

In februari 2022 is de eerste Van Gogh wandelroute geopend met een totale lengte van tien kilometer. Deze wandelroute start bij museum Vincentre en leidt je langs bijzondere plekken in Nuenen die alles te maken hebben met het leven van Van Gogh. Denk aan de plek waar het huis van het beroemde meesterwerk ‘de Aardappeleters’ stond, tot de plek waar hij woonde, het prachtige Van Goghkerkje en het huis van zijn ouders. Niet voor niets staat Nuenen bekend als openluchtmuseum. Na een wandeling door Nuenen gaat de Van Gogh wandelroute verder door het landschap rondom Nuenen en mooie natuurgebieden zoals Nuenens Broek en de Hooidonkse beek.

Later dit jaar zullen nog vier Van Gogh wandelroutes gelanceerd worden in Zundert, Etten-Leur, Tilburg en Helvoirt.

Hier vind je meer informatie over de Van Gogh wandelroute

Van Gogh Wandelroute Nuenen

De Van Gogh wandelroute eindigt bij museum Vincentre. Heb je na de mooie wandeling trek gekregen? Voor de lunch raden wij je aan om neer te ploffen bij lunchcafé Beyond Nuenen in het centrum. Je geniet hier van de lekkerste broodjes, bowls en gebakjes.

Fiets over het Van Gogh-Roosegaarde fietspad

Net buiten Nuenen – in de richting van Eindhoven – kun je een fietstocht maken over een wel heel bijzonder fietspad. Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad is geïnspireerd op het schilderij de Sterrenwacht en is gemaakt van duizenden fonkelende steentjes die licht geven in het donker. Het fietspad is onderdeel van de Van Gogh fietsroute die een totale lengte heeft van 435 kilometer. Ik raad je zeker aan om na zonsondergang een kijkje te nemen bij dit bijzondere fietspad – ook als je geen fietstocht wilt maken.

Van Gogh-Roosegaarde fietspad

Dineren bij de Watermolen van Opwetten

Een bijzondere plek die in veel werken van Van Gogh terugkomt is de Watermolen van Opwetten net buiten Nuenen. Al in de elfde eeuw werd op deze plek een eerste watermolen gebouwd door monniken en Van Gogh liet zich vaak door dit bijzondere, iconische plekje inspireren. Vandaag de dag kun je terecht bij de Watermolen van Opwetten voor een heerlijk, uitgebreid diner en dat kan ik je zeker aanraden! In alle gerechten wordt gebruik gemaakt van duurzame producten en de menukaart is geïnspireerd op gerechten uit internationale keukens.

Watermolen van Opwetten Van Gogh Nationaal Park

Fietsroute ‘Pauwels onderweg’

Van Gogh Nationaal Park bestaat uit een aaneenschakeling van prachtige natuurgebieden. Tijdens ons bezoek aan Van Gogh Nationaal Park haalden wij bij Recreatief Loon op Zand twee elektrische fietsen op om een deel van de fietsroute ‘Pauwels onderweg’ af te leggen. Deze fietsroute met een totale lengte van 51,4 kilometer ligt ten zuiden van de Loonse en Drunense duinen en ten noorden van de stad Tilburg.

Landschapspark Pauwels is een unieke omgeving waar natuur, recreatie, water, landbouw, industrie en cultuurhistorie samenkomen. Op dit moment werken tien partners aan de ontwikkeling van dit gebied. Eén van de ambities is de ontwikkeling van een grootschalig waterschaplandschap. Daarnaast wordt er hard gewerkt om een aantal parels in het gebied, zoals het Noorderbos en de Leemkuilen met elkaar te verbinden en recreatieve routes aan te leggen. Een aantal bijzondere plekken die een stop waard zijn langs de fietsroute ‘Pauwels onderweg’ zijn onder andere Kaasboerderij Mathijssen, de pluktuin van Sprankenhof en Het witte kasteel in Loon op Zand.

Hier vind je meer informatie over de fietsroute ‘Pauwels onderweg’

Fietsroute Pauwels Onderweg Van Gogh Nationaal Park

Wandelen door de Loonse en Drunense duinen

Eén van de mooiste stukjes natuur in Van Gogh Nationaal Park die wij bezochten is het gebied de Loonse en Drunense Duinen. Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is ruim 3.500 hectare groot en is ontstaan tijdens de ijstijd door de ruige poolwinden. Dit bijzondere natuurgebied wordt ook wel ‘de Sahara van Brabant’ genoemd en is één van de grootste stuifzandgebieden in West-Europa. Overal in het duingebied kun je heerlijke wandelen, maar ook zijn er in de omgeving verschillende fietsroutes aangelegd.

Loonse en Drunense Duinen Van Gogh Nationaal Park
Loonse en Drunense Duinen Van Gogh Nationaal Park

Overnachten in het bijzondere Kostershuisje in Nuenen

Ben je op zoek naar een unieke plek om te overnachten in Van Gogh Nationaal Park? Uiteraard raden wij een overnachting in het openluchtmuseum Nuenen aan. Vanaf deze plek starten verschillende wandel-en fietsroutes en dit is dé plek om in de verhalen en werken van Vincent van Gogh te duiken. Zelf overnachtten wij in het bijzondere Kostershuisje in Nuenen. Het Kostershuisje is misschien wel het oudste gebouw van Nuenen en is onwijs karakteristiek. het huisje is volkomen gerestaureerd en omgetoverd tot een luxe verblijf. Het huisje beschikt over een ruime woonkamer met houtkachel, een karakteristieke slaapkamer met heerlijk bed, een luxe badkamer en compleet ingerichte keuken. En als klap op de vuurpijl kun je heerlijk relaxen in de kleine tuin. Een verblijf in het Kostershuisje maakt je verblijf in Van Gogh Nationaal Park zonder meer compleet.

Kostershuisje Nuenen

Had jij al eens van Van Gogh Nationaal Park gehoord?

Disclaimer: Wij bezochten Van Gogh Nationaal Park op uitnodiging van NBTC en het Nationale Parken Bureau