Nationaal Park Nieuw Land

Wat te doen in Nationaal Park Nieuw Land (Flevoland)

Geüpdatet op

Nationaal Park Nieuw Land in Flevoland is één van de nieuwste nationale parken in Nederland. Het uitgestrekte natuurgebied bestaat voor een groot gedeelte uit water en en bestaat uit de Marker Wadden, het Markermeer, de Lepelaarplassen en de Oostvaardersplassen. De totale oppervlakte van het nationale park bedraagt 29.000 hectare wat Nationaal Park Nieuw Land het grootste man-made natuurpark ter wereld maakt. Het volledige natuurgebied is namelijk aangelegd door mensen. Het nationale park is zeker een bezoek waard, maar wat is er te doen in Nationaal Park Nieuw Land? Wij gingen op ontdekking en delen een aantal van de mooiste plekken en bezienswaardigheden.

Nationaal Park Nieuw Land is een uitgestrekt natuurgebied waar tal van wandel- en fietsroutes zijn aangelegd. Het gebied is daardoor perfect op eigen initiatief te ontdekken. Dus trek je wandelschoenen aan en ontdek de prachtige man-made natuur in de jongste provincie van Nederland, Flevoland.

De audioroute wandeling Kotterbos

Eén van de mooiste wandelroutes in Nationaal Park Nieuw Land start bij Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders. Met behulp van een app kun je de audioroute wandeling Kotterbos (7,5 kilometer) op eigen gelegenheid wandelen. In beeld en geluid leer je tijdens de wandeling van alles over de landschappen en dieren die je onderweg tegen kunt komen. De wandeling leidt je door het Kotterbos en langs de Oostvaardersplassen en heeft op verschillende plekken bijzondere uitzicht- en rustplekken.

Laat je niet afschrikken door het eerste gedeelte dat je bijna langs de autoweg leidt, maar wandel op eigen tempo door naar het bijzondere Kotterbos. Het kotterbos is een bos dat bestaat uit populieren en een nat gebied met rietvelden en wilgenbosjes. De laatste kilometers van de wandelroute loop je langs de bijzondere Oostvaardersplassen en kun je – hopelijk – een aantal bijzondere grote grazers spotten, zoals konikpaarden en edelherten.

De audiotour voor de Kotterbos wandeling kun je hier gratis downloaden.

Vogels spotten in Nationaal Park Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land is de perfecte plekken voor vogelliefhebbers. In het gebied leven namelijk verschillende bijzondere vogelsoorten waaronder de ijsvogel. De leukste manier om het gebied te ontdekken waarbij je de grootste kans hebt op het spotten van vogels is door mee te gaan met de vroege vogelwandeling Oostvaardersplassen. De vroege ochtend geeft een mystieke sfeer aan het landschap. Dankzij de de gids kun je vogels gemakkelijker horen en herkennen. De vroege vogelwandeling Oostvaardersplassen wordt in 2022 op een aantal zaterdagen georganiseerd en kost €10 per persoon.

Wandelen langs de Lepelaarplassen

Een ander uniek natuurgebied in Nationaal Park Nieuw Land is de Lepelaarplassen in Almere. Bij bezoekerscentrum de Trekvogel start de twaalf kilometer lange route ‘rondje Lepelaarplassen‘. Deze route kun je zowel te voet als per fiets afleggen. Het gebied is vooral zo bijzonder vanwege de verschillende water- en moerasvogels die er leven en die je – met een beetje geluk – vanaf observatie hut de Lepelaar kunt spotten. De landschappen rond de Lepelaarplassen worden vooral gekenmerkt door rietvelden, wilgenbossen, graslanden en plassen.

Lepelaarsplassen

Een dagtocht naar de Marker Wadden

De Waddeneilanden in Nederland zijn razend populair, maar wist je dat je ook in de provincie Flevoland een aantal bijzondere, Nederlandse eilanden kunt bezoeken? De Marker Wadden is een groep van vijf eilanden die gelegen zijn in het Markermeer. Deze kunstmatig eilandjes zijn aangelegd om het ecosysteem een oppepper te geven. Alle eilanden die behoren tot de Marker Wadden zijn onbewoond, maar het is van maart tot en met oktober wél mogelijk om het grootste eiland te bezoeken met de veerdienst van Natuurmonumenten. Een bezoek aan de Marker Wadden staat garant voor rust, natuur en het maken van de mooiste wandelingen.

Ontdek NP Nieuw Land op de fiets

Niet alleen wandelaars kunnen hun hart ophalen in Nationaal Park Nieuw Land. In het gebied zijn namelijk tal van fietsroutes aangelegd waarbij je per fiets de mooiste plekken in het nationale park kunt ontdekken. Dankzij de gemakkelijke wegwijzers kun je alle fietsroutes van verschillende afstanden en met verschillende bezienswaardigheden ideaal op eigen gelegenheid afleggen.

Wil je tijdens het fietsen ook meer te weten komen over het bijzondere natuurgebied? Sinds 2021 kun je in Nationaal Park Nieuw Land een audiofietsroute volgen. Tijdens de audiofietsroute Meesterwerk Nederlands Landschap leer je tijdens het fietsen over de geschiedenis van het landschap. De route leidt je langs een aantal bloedmooie plekken en bezienswaardigheden in het nationale park en geeft je op diverse plekken de mogelijkheid om onderweg een korte pauze te nemen. De fietsroute heeft een totale lengte van 35 kilometer en start bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen aan Kitsweg 1 in Lelystad.

Heb jij al eens een bezoek gebracht aan Nationaal Park Nieuw Land?

Disclaimer: Wij bezochten Nationaal Park Nieuw Land op uitnodiging van NBTC en het Nationale Parken Bureau