Tips voor een vakantie in de Achterhoek

Tips voor een vakantie in de Achterhoek

Geüpdatet op

Nederland bestaat uit onwijs veel prachtige regio’s en onlangs konden wij een nieuwe favoriet aan ons lijstje toevoegen, de Achterhoek. De Achterhoek is een streek in het oosten van Nederland in de provincie Gelderland. Ben jij een vakantie in de Achterhoek aan het plannen en ben je benieuwd naar de mooiste plekken en bezienswaardigheden? In dit artikel delen wij een aantal tips voor de leukste dingen om te doen in de Achterhoek.

Alle plekken in de Achterhoek die hieronder worden genoemd hebben wij bezocht tijdens ons weekend logeren bij East Nomads in Aalten. Dit is dus de perfecte locatie voor je verblijf in de Achterhoek.

Museum MORE – Kasteel Ruurlo

Verspreid over het landschap van de Achterhoek liggen tientallen kastelen en natuurlijk moet je er daarvan zeker één bezocht hebben tijdens je vakantie in de Achterhoek. Kasteel Ruurlo, oftewel Museum MORE is één van de mooiste kastelen in de Achterhoek. Wanneer kasteel Ruurlo exact is gebouwd is niet bekend, maar al vanaf de veertiende eeuw duikt de naam op de in de archieven. Het huidige uiterlijk van het kasteel dateert uit de zestiende en zeventiende eeuw en beschikt over een aantal moderne toevoegingen, zoals de prachtige glazen brug.

Vandaag de dag kun je een heerlijke wandeling maken of neerploffen op één van de bankjes in de bloedmooie tuin rondom het kasteel en is binnenin het Museum MORE gevestigd. In het museum kun je werelds grootste Carel Willink-collectie bewonderen. Tickets voor Museum MORE kosten €19,50 per persoon. Wil je alleen het kasteel van binnen bewonderen en geen bezoek brengen aan het museum dan kost een ticket €13,50 per persoon.

Kasteel Ruurlo - Museum MORE

Vestingstad Groenlo

Eén van de grotere steden in de Achterhoek is vestingstad Groenlo. In de zestiende en zeventiende eeuw vormde Groenlo een sterkte vesting. Tijdens de tachtigjarige oorlog werd Groenlo als grensstad namelijk regelmatig belegerd. Vandaag de dag kun je hier nog veel overblijfselen van terug vinden. Groenlo is geen grote stad, maar het is heerlijk om er – tijdens een zonnige dag – een mooie wandeling te maken of neer te strijken op één van de terrassen rondom de Markt.

Groenlo de Achterhoek
Groenlo de Achterhoek

Bier proeven bij Brouwernös Proeflokaal in Groenlo

Ben je gek op speciaalbier? Breng dan – als je toch in Groenlo bent – een bezoek aan het Brouwernös Proeflokaal in Groenlo. In een statische villa aan de Eibergseweg is het proeflokaal gevestigd. In de heerlijke terrastuin kun je genieten van de lekkerste, lokale speciaalbieren. Maar dat is niet het enige. Het is ook mogelijk om een rondleiding te krijgen door de brouwerij, om je favoriete bieren aan te schaffen in de bierwinkel om thuis te drinken en je kunt er zelfs een rondvaart boeken.

Wandelen en flamingo’s spotten in natuurgebied Zwillbrocker Venn in Duitsland

De regio de Achterhoek is gelegen aan de grens met Duitsland en dat betekent dat het buurland nooit ver weg is. Eén van de mooiste wandelingen die wij maakten in de omgeving is dan ook gelegen net over de grens in Duitsland in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Natuurgebied Zwillbrocker Venn bestaat uit veen- bos- en moerasgebieden en is het leefgebied van een aantal flamingo’s. In het gebied kun je een mooie wandeling maken van 5,2 kilometer langs moerasgebieden, akkers en de grens met Nederland. Bij de uitkijktoren kun je – ook al zijn ze redelijk ver weg – met het blote oog flamingo’s spotten.

Uniek overnachten op pop-up glamping East Nomads Achterhoek

Ben je op zoek naar een unieke locatie om te overnachten in de Achterhoek midden in de Natuur? Ook deze zomer is pop-up glamping East Nomads – net als vorig jaar – neergestreken in Aalten. Op deze unieke pop-up glamping die is ingericht in festivalsferen kun je luxe overnachten in een Nomads tent met eigen sanitair of één van de andere unieke accommodaties, zoals een tiny house of cinema bus. Bij East Nomads is over alles nagedacht. Wat betekent dat het de ideale plek is om te onthaasten in de Achterhoek.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

Nomads tent East Nomads Achterhoek

Bewonder de prachtige Silo Art

In 2021 is er voor de campagne Ode aan het Landschap een mooi initiatief opgezet in de Achterhoek. De Silo Art Tour. De Silo Art Tour is een tour die bezoekers langs locaties in de agrarische sector voert. In samenwerking met kunstenaars zijn bijvoorbeeld bij Boerderij ’t Westendorp in Aalten de silo’s omgetoverd tot prachtige kunstwerken. De komende tijd zal de Silo Art Tour uitgebreid worden met meerdere locaties. De Silo Art bij boerderij ’t Westendorp is in ieder geval de moeite waard!

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

Silo Art Achterhoek

Alle plekken en bezienswaardigheden in de Achterhoek die in dit artikel worden genoemd zijn terug te vinden op het kaartje hieronder.

Uiteraard is er nog veel meer moois te zien en doen in de Achterhoek. Wij komen dan ook zeker nog eens terug. Heb jij nog aanvullende tips voor een vakantie in de Achterhoek?

Meer Nederland: