Flamingo's spotten in Zwillbrocker Venn Duitsland

Flamingo’s spotten tijdens een wandeling door natuurgebied Zwillbrocker Venn in Duitsland

Geüpdatet op

Voor een exotische ervaring hoef je tegenwoordig helemaal niet meer ver te reizen. Bij het dorpje Zwillbrock, net over de grens bij de Achterhoek, vind je namelijk natuurgebied Zwillbrocker Venn waar je tussen maart en juni met het blote oog een groep flamingo’s kunt spotten. Wij bezochten het natuurgebied tijdens ons weekendje in de Achterhoek en wandelingen in Zwillbrocker Venn was zeker één van onze hoogtepunten. In dit artikel vertellen we je alles over het natuurgebied.

Inhoudsopgave:Flamingo’s spotten tijdens een wandeling door natuurgebied Zwillbrocker Venn in Duitsland
  1. Waar ligt natuurgebied Zwillbrocker Venn precies?
  2. Wandelen in Zwillbrocker Venn
  3. Flamingo’s in Duitsland spotten
  4. De flamingoroute fietsen
  5. Praktische informatie en tips

Waar ligt natuurgebied Zwillbrocker Venn precies?

Zwillbrocker Venn, of eigenlijk Naturschutzgebiet Zwillbrocker Venn, ligt bij het plaatsje Zwillbrock in het Westmünsterland in Duitsland. Maar ver hoef je er niet voor te reizen. De afstand van de grens tot aan de parkeerplaats bedraagt namelijk slechts 1,5 kilometer. Op het kaartje hieronder hebben we de exacte locatie aangegeven.

Wandelen in Zwillbrocker Venn

Eenmaal aangekomen bij de parkeerplaats waar je je auto gratis kunt parkeren stopt vrijwel meteen het asfalt. Het beschermde natuur- en moerasgebied is een broedplaats voor talloze vogelsoorten en alleen toegankelijk te voet of per fiets. Sinds 1985 is Zwillbrocker Venn een bescherm natuurgebied. Zodra je het gebied in loopt kom je allereerst bij een informatiehok langs. Hier vind je informatie over het natuurgebied en de flamingo’s en andere vogelsoorten die leven en broeden in het gebied. Dit is ook meteen de plek waar je kunt beginnen aan de 5,2 kilometer lange wandeling – De Rundeweg – door het natuurgebied. De wandeling loopt in een rondje en kan in beide richtingen gelopen worden, maar de meeste bezoekers kiezen ervoor om vanaf de parkeerplaats eerst rechtdoor te lopen. Op deze manier bewaar je de mooiste plekjes voor het laatst.

Eenmaal gestart aan je wandeling door Zwillbrocker Venn kom je vrij snel aan de linkerkant een schuilhut tegen vanaf waar je een geweldig uitzicht hebt over het meer waar diverse vogelsoorten leven en broeden. Al vanaf grote afstand kun je de verschillende vogelgeluiden luid horen. Bij deze schuilhut is ook extra informatie te vinden over het gebied en kun je gebruik maken van het toilet, zodra de maatregelen dit weer toelaten.

De wandeling leidt je verder langs moerasgebieden, door bossen én een groot gedeelte loopt pal langs de grens met Nederland. Zo kun je dus een kort uitstapje maken naar ons thuisland.

Zwillbrocker Venn
Zwillbrocker Venn

Flamingo’s in Duitsland spotten

De voornaamste reden voor een bezoek aan Zwillbrocker Venn is de groep van zo’n veertig flamingo’s die er leeft tussen maart en juni. Deze groep flamingo’s in Duitsland is de noordelijkste flamingobroedkolonie van Europa. Maar niet alleen flamingo’s trekken graag naar het natuurgebied. Het is ook het broedgebied voor onder andere de zwartkopmeeuw, blauwborst en wielewaal. De beste plek om flamingo’s in Zwillbrocker Venn te spotten is bij de uitkijktoren (Aussichtsturm) die je tegenkomt aan het einde van de wandeling. Hier beginnen aan je wandeling kan ook. Wanneer je dit wilt, sla je vanaf de ingang rechtsaf en begin je hier aan de 5,2 kilometer lange Rundeweg wandeling. Vanuit de uitkijktoren heb je een mooi uitzicht over het meer en zie je in de verte de flamingo’s staan. Helaas is er geen mogelijkheid om dichterbij te komen, dus hier heb je de grootste kans om ze te bewonderen.

Flamingo's in Duitsland
Flamingo's in Duitsland
Schuilhut

De flamingoroute fietsen

Naast de heerlijke wandeling door het gebied is de regio bekend om een geweldige fietsroute, namelijk de Flamingoroute. Deze fietsroute loopt door Zwillbrocker Venn, maar heeft een totale lengte van 450 kilometer. Al fietsend kom je door Twente, de Achterhoek en het Duitse Westmünsterland.

Extra tip: Het natuurgebied is uitstekend te bezoeken vanuit je vakantieadres in de Achterhoek. Ben je nog op zoek naar een geweldige plek om te overnachten middenin de natuur? Check de beschikbaarheid bij East Nomads Achterhoek en overnacht in een luxe Nomads tent.

Praktische informatie en tips

  • De gehele Rundweg wandeling is niet geasfalteerd en het kan er erg modderig zijn. Het dragen van goede (wandel)schoenen is dus een must.
  • De wandeling is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.
  • Wegens de huidige maatregelen is het toilet helaas gesloten.
  • Er zijn geen mogelijkheden om eten of drinken aan te schaffen, dus neem zelf voldoende mee. Het dichtstbijzijnde restaurant/café bevindt zich op de grens tussen Nederland en Duitsland op ongeveer 1,5 kilometer afstand van de parkeerplaats.
  • Onderweg zijn op verschillende plekken bankjes geplaatst waar je heerlijk – in alle rust – kunt genieten van de omgeving.

Had jij al eens gehoord van natuurgebied Zwillbrocker Venn?