Vakantiebestemmingen dichtbij Nederland

Moezelstreek, Duitsland: de mooiste plekken langs de Moezel

Geüpdatet op

De Moezelstreek in Duitsland lijkt iedere maand populairder en populairder te worden. Het is de ideale vakantiebestemming voor een trip relatief dichtbij huis. Vanuit Utrecht rij je in een kleine vier uur naar één van de populairste bestemmingen aan de Moezel, Cochem. De ideale manier om de regio te ontdekken is door een mooie roadtrip te maken. In dit artikel delen we onze volledige route voor een roadtrip door Duitsland door het prachtige Moezelgebied en langs de rivier de Rijn in de regio Rheinland-Pfalz. Met uiteraard informatie over de mooiste plekken en bezienswaardigheden langs de Moezel.

Roadtrip door Duitsland langs de Moezel en de Rijn

Het bloedmooie moezelgebied ligt in de Duitse regio Rheinland-Pfalz (Rijnland-Palts). Je roadtrip door de Moezelstreek in Duitsland kun je starten in verschillende bestemmingen. Populaire bestemmingen voor de start van je roadtrip zijn de steden Koblenz en Trier. Wij komen zelf vanuit het Noorden van Nederland en besluiten om via de Duitse Autobahn eerst richting Koblenz te rijden om vanuit hier verder naar het westen te rijden. Aan de start van onze roadtrip door Duitsland maken we nog een kleine omweg voor een aantal bloedmooie stops langs de Rijn. Deze stops komen later in dit artikel aan het bod. De mooiste stops tijdens onze roadtrip langs de Moezel kun je terugvinden op het kaartje hieronder.

De moezelregio is de geboorteplaats van de wijn Riesling en dat betekent dat je waar je ook kijkt de meest fotogenieke wijngaarden tegen zult komen. En uiteraard moet je ook zeker minstens één keer stoppen voor een lekkere wine tasting.

Moezelstreek Duitsland

Kastelen langs de Moezel: Burcht Thurant

Na een korte omweg voor een aantal prachtige bezienswaardigheden langs de Rijn – waarover later meer – is onze eerste stop langs de Moezel de prachtige Burcht Thurant. De moezelstreek staat bekend vanwege haar prachtige wijnroute, de enorme wijnvelden en eeuwenoude burchten en kastelen. Burcht Thurant is gelegen bij de plaats Alken aan de Moezel. Al vanaf de dertiende eeuw is de burcht eigendom geweest van de aartsbisdommen van Keulen en Trier. Nog steeds is de burcht in privé bezit, maar van maart tot november is het prachtige bouwwerk geopend voor bezoekers.

Burcht Thurant
Alken Duitsland

Het sprookjesachtige Burg Eltz

Eén van de populairste bezienswaardigheden in de moezelstreek is het sprookjesachtige Burg Eltz in Wierschem. Dit kasteel lijkt werkelijk waar zo uit een sprookjesboek te zijn gekopieerd. Burg Eltz is één van de hoogtepunten van een reis langs de Moezel en dat betekent helaas ook dat je het moet delen met heel veel andere toeristen. Gelukkig kun je langs het kasteel een aantal mooie wandelingen maken en vind je op deze manier vrijwel altijd een plekje die je voor jezelf kunt hebben. Ga er echter vanuit dat je voor een bezoek aan Burg Eltz redelijk lang in de rij moet staan (kosten ongeveer €10 per persoon) – tenzij je heel vroeg in de ochtend komt.

Vanuit verschillende plekken in de regio kun je een wandeling maken naar Eltz Castle. De meest voordehand liggende optie begint echter bij de parkeerplaats bij het plaatstje Wierschem. Parkeren kost twee euro. Vanaf hier is het nog ongeveer twee kilometer lopen naar de burcht. De wandeling is niet heel stijl en is in principe voor iedereen goed te doen. Ben je slecht te been, dan kun je een shuttle bus pakken die je afzet bij Burg Eltz.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

Burg Etlz

De Geierlay hangbrug

Hoewel wij kozen voor een roadrip langs de Moezel in het naseizoen was het overal behoorlijk druk. Wij kozen er daarom voor om de populaire Geierlay hangbrug over te slaan, maar ik wil deze wel graag noemen in dit artikel. De Geierlay is een 360 meter lange hangbrug die ruim 100 meter boven de grond hangt. Het is één van de meest gefotografeerde plekjes in Duitsland en moet dus wel het bezoek waard zijn. Je auto parkeren kan bij het plaatsje Mörsdorf.

Cochem aan de Moezel

Overal langs de rivier de Moezel rij je langs de meest authentieke, knusse en gezellige dorpen en steden. Eén van de populairste bestemmingen in de Moezelstreek is het stadje Cochem. Cochem aan de Moezel straalt één en al gezelligheid uit met haar kleurrijke huizen, winkels en restaurants met een perfecte ligging aan de oevers van de Moezel. Slenter door de knusse straatjes en laat je meeslepen door de historie van de stad. De belangrijkste bezienswaardigheid in Cochem is de gigantische Rijksburcht Cochem. Rijksburcht Cochem is gevestigd bovenop een heuvel die uittorent boven de stad wat de meest prachtige plaatsjes oplevert.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

Cochem aan de Moezel

Beilstein

Een ander prachtig dorp aan de Moezel, op slechts vijftien minuten rijden van Cochem, is Beilstein. In het dorp wonen slechts 126 inwoners en juist dat het maakt het dorp zo bijzonder. Maak zeker een stop in dit bloedmooie dorpje.

Beilstein aan de Moezel
Beilstein aan de Moezel

De Calmont-Klettersteig wandeling en de Moselschleife in Bremm

Bij het plaatsje Bremm vind je één van de andere populaire bezienswaardigheden aan de Moezel. De Calmont-Klettersteig wandeling is een populaire – behoorlijke pittige – wandelroute waarbij je de steilste wijngaarden van Europa volgt. Met haar hoogte van 378 meter en helling van 65 graden is de wandeling geen makkie (zeker niet met hoogtevrees). Na een pittig potje klimmen en klauteren kom je – na zo’n twee uur – aan bij het prachtige uitzichtpunt voor de Moselschleife. De Moselschleife wordt ook wel de Duitse horseshoebend genoemd en is een prachtige U-vormige bocht (de vorm van een hoefijzer) in de rivier de Moezel. Het einde (of begin) van de Calmont-Klettersteig ligt in het plaatsje Ediger-Eller.

Extra Duitsland tip: Heb je de mooiste plekken aan de Moezel bekeken? Breid je roadtrip dan uit met een roadtrip door de Duits Eifel en bezoek sfeervolle dorpen, Nationalpark Eifel, watervallen en meer.

Calmont-Klettersteig
Calmont-Klettersteig
Moselschleife Duitsland
Moselschleife Duitsland

Extra tips voor een roadtrip door de Moezelstrek

  • Na de prachtige Moselschleife kiezen wij ervoor om door te reizen naar Luxemburg. Je kunt je roadtrip door de moezelregio echter nog gemakkelijk uitbreiden met een bezoek aan de oudste stad van Duitsland, Trier, het dorp Traben-Trarbach en/of andere dorpen langs de Moezel.
  • Niet alleen de rivier de Moezel loopt pal door de regio Rheinland-Pfalz, ook de rivier de Rijn – zoals de naam van de regio al doet vermoeden – is een belangrijke rivier. Wanneer je genoeg tijd hebt raad ik je zeker aan om ook een korte roadtrip langs de Rijn te maken. Mooie stops hier zijn onder andere het stadje Boppard – waar ook een soort Moselschleife is – kasteel Lahneck, Slot Stolzenfels en de Marksburg. Zelf overnachtten wij in Boppard in het fijne hotel City Hotel Hunsrücker Hof.
  • Op zoek naar een plek om te overnachten in de regio? Je vindt in ieder dorp of stad voldoende hotels, maar de regio is ook heel populair om te kamperen.
Slot Stolzenfels
Marksburg Duitsland

Op zoek naar meer routes voor een avontuurlijke roadtrip door Duitsland? Wat dacht je van een trip langs de bloedmooie Romantische Strasse?

Heb jij al eens een roadtrip door de Moezelstreek in Duitsland gemaakt? Wat waren voor jou de hoogtepunten?

Meer Europa: