Duitse Eifel roadtrip route

De Eifel in Duitsland: Roadtrip route door de Duitse Eifel

Gepubliceerd op

De Eifel in Duitsland is een prachtige groene regio die zich uitstekend leent voor een roadtrip dichtbij huis. Het barst in de regio van de sfeervolle dorpen, vulkaanmeren, prachtige wandelgebieden en watervallen. Hoewel een klein gedeelte van de regio in België ligt, richten wij ons in dit artikel alleen op de Duitse Eifel. Want in dit artikel delen we een ultieme reisroute voor een veelzijdige roadtrip door de Eifel in Duitsland.

Start je roadtrip door de Eifel in Monschau

Eén van de meest postkaartwaardige stadjes in de Duitse Eifel is het stadje Monschau. Dit pittoreskste stadje dat is gelegen in een dal, aan een riviertje, is vooral populair vanwege haar prachtige vakwerkhuizen. Monschau is klein en compact, maar ik raad je zeker aan om een minimaal een halve dag voor de stad uit te trekken. Wandel langs de rivier, bewonderen het Rotes Haus en plof neer op één van de sfeervolle terrassen. Monschau is het perfecte startpunt voor je rondreis door de Eifel. Klik hier voor het boeken van je accommodatie in Monschau.

Monschau in de Duitse Eifel

Bezoek Vogelsang IP (Ordensburg)

Op een klein half uur rijden van Monschau kun je één van de meest fascinerende bestemmingen in de Duitse Eifel bezoeken. Vogelsang IP is een natuurgebied waar je prachtig kunt fietsen en wandelen, maar het is meer dan dat. IP Vogelsang is namelijk een voormalig opleidingscentrum van de NSDAP (SS). Tussen 1934 en 1936 werd het complex gebouwd in opdracht van de nationaalsocialisten en tot 1939 werden hier zeker vijfhonderd SS’ers opgeleid. Na de Tweede Wereldoorlog werd het complex gebruikt door Belgische en Britse militairen waarna het in 2005 werd teruggegeven aan de Duitse overheid. Sinds 2006 is het complex opengesteld voor bezoekers.

Vogelsang IP ligt in Nationalpark Eifel en bestaat uit verschillende bouwwerken die voor verschillende doeleinden werden gebruikt. Het gebied bezoeken is gratis en je kunt er prachtige wandelingen maken, naar bijvoorbeeld de hangbrug Victor Neels brücke. In het bezoekerscentrum kun je een bezoek brengen aan het museum NS-Dokumentation Vogelsang. Daarnaast kun je een bezoek brengen aan de tentoonstelling Wildnis Träume waar je informatie vindt over Nationalpark Eifel.

  • De entree voor het museum NS-Dokumentation bedraagt tien euro per persoon.
  • De entree voor de tentoonstelling Wildnis Träume bedraagt acht euro per persoon.
  • Kinderen tot zes jaar hebben gratis entree.
  • De musea zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
  • Hier vind je meer informatie.
Vogelsang IP in de Duitse Eifel
Victor Neels brücke in Nationalpark Eifel in Duitsland
Voormalig opleidingscentrum van de SS Vogelsang IP

Burcht van Satzvey

Duitsland staat bekend om haar prachtige kastelen en ook in de Duitse Eifel kun je een aantal prachtige exemplaren bekijken. Eén van de mooiste is de Burcht van Satzvey. Dit bijzondere waterkasteel is gebouwd voor 1396. Tegenwoordig wordt de Burcht van Satzvey nog steeds bewoond door de familie van de Grafen Beissel von Gimmich. Je kunt de burcht gratis van buiten bewonderen. De binnenkant van één van de mooiste burchten van Duitsland bewonderen kan iedere zaterdag, zondag of feestdag voor vijf euro per persoon. Hier vind je meer informatie.

Burcht van Satzvey in de Duitse eifel

Bruder Klaus Feldkapelle

Zo’n vijf kilometer ten zuidwesten van de Burcht van Satzvey vind je één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van de Duitse Eifel. De Bruder Klaus Feldkapelle staat middenin een groen akkerbouwlandschap en is enkel lopend te bereiken. Deze Rooms-Katholieke veldkapel werd gebouwd in 2007 in opdracht van het boerenechtpaar Trudel en Hermann-Josef Scheidtweiler. Met name de unieke vormen van de kapel zorgen ervoor dat de Bruder Klaus Feldkapelle een toeristische attractie is geworden. De ruimte loopt naar boven toe in een druppelvormige opening waardoor zonlicht prachtig naar binnen kan schijnen. Je kunt de bijzondere kapel gratis bezoeken.

Bruder Klaus Feldkapelle

Blankenheim

Na je bezoek aan de kapel vervolg je je roadtrip door de Eifel naar één van de leukste stadjes in de regio. Blankenheim is qua uitstraling te vergelijken met Monschau, maar het is hier een stuk kalmer en minder druk. Belangrijke bezienswaardigheden in Blankenheim zijn het Eifel Museum, het kasteel Grafenburgh van Blankenheim en de prachtige vakwerkhuizen.

Extra Blankenheim tip: Blakenheim is een geweldige locatie om de nacht door te brengen. Je kunt hier accommodaties in Blankenheim met elkaar vergelijken. Reis je door de Eifel met camper, dan kun je geweldig overnachten op de camperplaats. Je betaalt hier acht euro voor vierentwintig uur. Klik hier voor de locatie.

Blankenheim

De Dreimühlen wasserfall

Na je bezoek aan Blankenheim is het tijd voor wat natuur en dat is te vinden bij de prachtige Dreimühlen wasserfall bij het dorpje Nohn. De waterval ligt verscholen in het Ahrbach Dal en is alleen te bereiken via een korte wandeling vanaf de parkeerplaats. Je kunt kiezen voor twee opties. Beide routes starten hetzelfde, maar bij de tunnel aangekomen kun je kiezen voor rechtdoor lopen of links afslaan onder de tunnel door. De tweede route is vrijwel volledig geasfalteerd, maar het laatste deel moet je met een trap naar beneden – en weer omhoog. De andere route is iets avontuurlijker en hierbij raad ik je aan om wandelschoenen te dragen. De grond is hier vaak drassig en modderig. Het meest bijzondere weetje over de Dreimühlen waterval in de Duitse Eifel is het feit dat de waterval ieder jaar met vijf á tien centimeter schijnt te groeien.

Cochem en de Moezel

Na je wandeling naar de Dreimühlen wasserfall kun je doorrijden naar het stadje Cochem dat prachtig is gelegen aan de oevers van de rivier de Moezel. Dé blikvanger van de stad is het prachtige kasteel van Cochem, maar ook tijdens een wandeling door het stadje zul je je kunnen verwonderen aan de prachtige vakwerkhuizen. Bovendien is Cochem een perfecte uitvalsbasis voor een andere bijzondere bezienswaardigheden in de Moezelstreek in Duitsland, zoals het bloedmooie Burg Eltz.

Boek hier je accommodatie in Cochem.

Extra Duitse Eifel tip: De Eifelsteig wandelen

Ben jij helemaal gek van wandelen en wil je eens – een deel – van een langeafstandswandeling afleggen? Dan is de Eifelsteig misschien iets voor jou. Deze wandelroute loopt dwars door de Eifel in Duitsland en heeft een totale lengte van 313 kilometer. De wandelroute wordt opgedeeld in vijftien etappes met afstanden variërend tussen de 15 en 28 kilometer. Zo kun je bijvoorbeeld starten in Monschau, maar ook in Trier. Hier vind je meer informatie over de Eifelsteig wandelroute.

Roadtrip door de Eifel in Duitsland op de kaart

Op het kaartje hieronder hebben we deze ultieme reisroute door de Duitse Eifel voor je uitgezet.