Burg Eltz

Burg Eltz: Tips voor een bezoek aan dit bloedmooie kasteel in Duitsland

Geüpdatet op

Burg Eltz is een bloedmooi kasteel in Duitsland in de Duitse Moezelstreek waar iedereen die houdt van kastelen en burchten vast wel eens van heeft gehoord. De laatste jaren is het kasteel razend populair geworden en dus werd het voor ons tijd om ook een bezoek te brengen. Is Burg Eltz echt zo sprookjesachtig als dat reisgidsen en websites je doen geloven? In dit artikel delen we handige tips voor een bezoek aan één van de mooiste kastelen in Duitsland.

De geschiedenis van Burg Eltz

Burg Eltz is één van de mooiste kastelen in Europa. Al ruim 850 jaar en 34 generaties lang is de burcht eigendom van de familie von Eltz. Het kasteel is privé eigendom en een gedeelte wordt tot op de dag van vandaag bewoond. De bouw van de enorme burcht duurde maar liefst 500 jaar en het eindresultaat mag er zijn. Wat het bouwwerk zo bijzonder maakt is dat het is gebouwd in zowel de Middeleeuwse als de Renaissance stijl. Heel bijzonder dus.

Adres

Burg Eltz Strasse 1
56294 Wierschem, Duitsland

Burg Eltz

Hoe kom je bij Burg Eltz?

Burg Eltz ligt middenin de Duitse Moezelstreek, tussen Koblenz en Cochem, op een steile rots middenin de bossen. De locatie van het kasteel is absoluut adembenemend en alleen al de wandeling er naartoe is fantastisch. Vanaf Utrecht is het ongeveer drie uur rijden naar Burg Eltz.

Om het kasteel te kunnen bezoeken zijn er een aantal opties. De kortste en gemakkelijkste manier is door te rijden naar de parkeerplaats van Burcht Eltz via Münstermaifeld en Wierschem. Hier kun je voor €2 je auto parkeren en is het nog ongeveer een kwartier lopen naar de ingang van de burcht (1,2 kilometer). De wandeling is niet heel zwaar en leidt je dwars door het bos.

Ben je slecht ter been, dan kun je ook kiezen voor de pendelbus die vertrekt vanaf de halte bij de slagboom Antoniuskapel. Een rit met de pendelbus kost €2 per persoon. Wanneer je met een kinderwagen de burcht wilt bezoeken kun je ook het beste kiezen voor de weg die de pendelbus neemt. Neem je deze weg dan loop je in ongeveer 10 minuten (800 meter) naar de burcht.

De parkeer locatie voor Burg Eltz is aangegeven op het kaartje hieronder.

Wandelroutes naar Burg Eltz

Ben je wat actiever en heb je langer de tijd dan kun je ook kiezen voor één van de wandelroutes naar Burg Eltz. In de regio zijn een aantal wandelpaden aangelegd van verschillende afstanden en met verschillende moeilijkheidsgraden. Een veelgekozen wandelroute is de route Traumpfad Eltzer Burgpanorama die je kunt starten vanaf het dorp Wierschem. Hier is een ruim parkeerterrein aanwezig (betaald). De afstand van het Traumpfad Eltzer Burgpanorama is ongeveer vijf kilometer.

Andere populaire wandelroutes zijn onder andere de routes Müdener Berg naar Burg Eltz, van Karden naar Burg Eltz en van Burcht Pyrmont naar de burcht.

Openingstijden

Tijdens de wintermaanden is Burg Eltz gesloten en kun je enkel de buitenkant bewonderen. Wij deden dit ook, omdat het enorm druk was tijdens ons bezoek en ik kan je verzekeren dat alleen de buitenkant bewonderen al meer dan de moeite waard is. Van april tot en met oktober is de burcht toegankelijk voor publiek. Iedere dag is het kasteel dan geopend van 9.30 uur tot 17.30 uur. De schatkamer die je kunt bezoeken zonder gids is te bezoeken tussen 9.30 en 18.00 uur.

Vooral tijdens de zomermaanden is het extreem druk bij het kasteel. Ik raad je daarom aan om zo vroeg mogelijk bij het kasteel te zijn, of juist laat in de middag.

Burg Eltz

Ticketprijzen Burg Eltz

Hieronder vind je informatie over de ticketprijzen voor Burg Eltz.

Volwassenen€11.00 per persoon
Volwassen in groepen vanaf 20 personen€10.00 per persoon
Scholieren, studenten en invaliden€7.00 per persoon
Scholieren in groepen€6.00 per persoon
Gezinskaart (2 volwassenen + 2 kinderen)€30.00

Een burchtrondleiding duur ongeveer veertig minuten en start iedere 10-15 minuten.

Praktische tips voor je bezoek

  • Kom zo vroeg mogelijk in de ochtend of laat in de middag om de grootste drukte voor of na te zijn.
  • De wandeling naar het kasteel is in principe voor iedereen goed te doen. Wij zagen gezinnen lopen op slippers.
  • In het kasteel is een restaurant aanwezig en een Burchtwinkel.
  • Het is verboden om met een drone te vliegen boven in het gebied.
  • Honden zijn alleen toegestaan op het buitenterrein en mogen het kasteel niet in.
  • Meer informatie voor je bezoek vind je op deze website.