Roadtrip bezienswaardigheden Luxemburg

Mini roadtrip langs de mooiste bezienswaardigheden in Luxemburg

Geüpdatet op

Luxemburg is vanwege haar compactheid een perfecte bestemming voor wie er even kort tussenuit wil. Het land heet officieel het Groothertogdom Luxemburg en is op haar breedste stuk 52 kilometer breed en op haar langste stuk slechts 86 kilometer lang. Dit betekent dat je in een korte tijd een mooie roadtrip door Luxemburg kunt maken. In dit artikel delen we onze reisroute langs een aantal van de mooiste bezienswaardigheden in Luxemburg.

Stedentrip Echternach

Echternach is één van de schattigste stadjes in Luxemburg. De stad is gelegen aan de rivier de Sûre die de grens vormt tussen Duitsland en Luxemburg. Hoewel de stad klein is, zijn er toch een aantal bezienswaardigheden in Echternach die je zeker gezien wilt hebben. Wandel langs de Abdij van Willibrordus, het justitiepaleis en plof neer op een terras langs de Place du Marché. Echternach is een heerlijke stad voor een eerste kennismaking met Luxemburg en doet je meteen realiseren dat het land meer waard is dan een korte tankstop. Echternach is daarnaast het startpunt van route 1 van de Mullerthal Trail.

In de regio zijn verschillende hotels te vinden, maar zelf kozen wij voor een verblijf in een appartement in Bollendorf, Duitsland. Bollendorf ligt in Duitsland, maar vanuit je slaapkamerraam kijk je uit over Luxemburg. De ideale uitvalsbasis voor het ontdekken van Echternach en de bloedmooie regio Luxemburgs Klein Zwitserland.

echternach
Echternach
Echternach

Regio Mullerthal: Luxemburgs Klein Zwitserland

De regio Mullerthal die ook wel Luxemburgs Klein Zwitserland wordt genoemd is qua natuur één van de mooiste regio’s in het land. Het gebied bestaat uit rotsen, watervallen, bemoste bossen, rivieren en heel veel prachtige wandelroutes. De Mullerthal Trail beslaat in totaal 112 kilometer en leidt langs de mooiste bezienswaardigheden in de regio Mullerthal. Mullerthal Trail heeft verschillende startpunten en is in verschillend etappes te lopen. Voor iedere wandelaar is er een toffe wandeling te vinden. De Mullerthal regio is de perfecte uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de Luxemburgse natuur.

Mullerthal Luxemburgs Klein Zwitserland

Kastelen van Beaufort

Op slechts twintig minuten rijden van Echternach vind je een andere bijzondere stad in Luxemburg, Beaufort. Hoewel het centrum van het stadje weinig voorstelt is een bezoek aan de kastelen van Beaufort meer dan de moeite waard. Middenin de natuur en pal tegen een rotswand staan de imposante ruïnes van een middeleeuwse burcht die is ontstaan tussen 1050 en 1650. Daarnaast kun je een bezoek brengen aan het 17-eeuwse Renaissance-slot. Het slot is helaas enkel te bezoeken met gids (april-november), maar de middeleeuwse burcht in Beaufort is ook zonder gids te bezoeken.

Ben je van plan om veel bezienswaardigheden in Luxemburg te bezoeken? Schaf dan de Luxembourg Card aan.

Kastelen van Beaufort

Kasteel van Vianden

Een andere, prachtige stad in Luxemburg is Vianden. Vianden ligt op ongeveer een half uur rijden van Echternach en hier vind je één van de populairste bezienswaardigheden van Luxemburg. Het imposante kasteel van Vianden. Kasteel Vianden is gebouwd tussen de elfde en veertiende eeuw en is één van de mooiste kastelen die ik ooit heb gezien. Het kasteel is het gehele jaar door te bezoeken. De entreeprijs bedraagt 7 euro per persoon. Heb je het kasteel van Vianden bezocht, dan is het stadje zelf ook leuk om een wandeling te maken. De kleurrijke gebouwen en heerlijke sfeer maken het een fijne vakantiebestemming.

Heb je tijd over? Reis dan een stukje noordelijker om ook een bezoek te brengen aan het kasteel van Clervaux.

Kasteel van Vianden, bezienswaardigheden Luxemburg
Vianden Luxemburg

Esch-sur-Sûre

Vanuit het oosten van Luxemburg reizen we verder landinwaarts, naar het pittoreske dorpje Esch-sur-Sûre. Zoals de naam al doet vermoeden is het dorp gelegen aan de rivier de Sûre. Esch-sur-Sûre is gelegen in de Luxemburgse Ardennen en hoewel het centrum klein is, is het vooral de omgeving waarvoor je hier een stop wilt maken. Het stuwmeer dat op ongeveer een kilometer afstand van het dorp ligt is de plek voor outdoor activiteiten als kajakken of gewoon heerlijk relaxen aan het water.

Esch-sur-Sûre
Esch-sur-Sûre

Stedentrip Luxemburg Stad

De hoofdstad van Luxemburg is Luxemburg en eigenlijk mag deze stad niet ontbreken tijdens je roadtrip door Luxemburg. Net als het land zelf, is Luxemburg stad een kleine stad en dat betekent dat je de meeste bezienswaardigheden in een dag kunt ontdekken. Een aantal van de populairste bezienswaardigheden in Luxemburg stad zijn de Adolfsbrug, de Notre-Dame-de-Luxembourg en de enorme spanbrug Pont Adolphe.

Natuurlijk is het ook mogelijk om deze route door Luxemburg in tegengestelde richting af te leggen. Heb je meer tijd? Combineer je rondreis door Luxemburg dan met een vakantie in de Belgische Ardennen of maak een roadtrip door de Duitse Moezelstreek.

Bezienswaardigheden in Luxemburg