Mullerthal Trail Luxemburg

Mullerthal Trail: Wandelen in Luxemburgs Klein Zwitserland

Geüpdatet op

De Mullerthal regio in Luxemburg staat bekend als één van de mooiste natuurgebieden in de Benelux. De regio wordt ook wel Luxemburgs Klein Zwitserland genoemd vanwege het heuvelachtige landschap dat aan het Alpenland doet denken. De Mullerthal regio is bloedmooi en wordt gekenmerkt door indrukwekkende rotsformaties, rotsspleten, bossen, valleien en wandelpaden langs waterstroompjes. De mooiste manier om de regio te ontdekken is door de Mullerthal Trail te wandelen – of een deel ervan. In dit artikel vertellen we je alles over deze prachtige regio in Luxemburg.

Wandelen in Luxemburg

Luxemburgs Klein Zwitserland is vooral populair voor buitenactiviteiten, zoals kajakken, mountainbiken en vooral wandelen. Door het complete gebied zijn tal van wandelroutes aangelegd die je langs de hoogtepunten van de regio leiden. Waar je je wandeling door de regio ook begint, ik weet zeker dat je versteld zult staan van al het natuurschoon dat Luxemburg te bieden heeft.

De Mullerthal Trail

De Mullerthal Trail is een wandelroute met een totale lengte van maar liefst 112 kilometer. De gehele trail is onderverdeeld in drie wandelroutes (route 1, 2 en 3) die als lussen door de regio lopen. Een aantal van de hoogtepunten van de Mullerthal Trail zijn onder andere Perekop, de waterval Schiessentümpel, de Hohllay Cave en de Werschrummschlüff. Hieronder vind je informatie over de verschillende routes van de Mullerthal Trail.

Lees ook: De ideale reisroute voor een mini roadtrip door Luxemburg

Hohllay Cave
Wandelen in Luxemburg

Mullerthal Trail route 1

Het beste startpunt voor route 1 van de Mullerthal Trail is het stadje Echternach. Trail route 1 heeft een totale lengte van 36 kilometer en loopt voor een gedeelte langs de grensrivier de Sauer. De route loopt verder langs het Tudorslot in Rosport, de bedevaartskapel Girsterklaus, de dorpen Girsterklaus, Hinkel, Born en Moesdorf en als laatste langs het meer van Echternach. Uiteraard is het ook mogelijk om deze trail route vanuit één van de andere genoemde dorpen te starten.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

Mullerthal Trail Route 1

Mullerthal Trail route 2

Route twee van de Mullerthal Trail loopt langs een aantal van de hoogtepunten van de regio en is te starten vanuit Echternach, Mullerthal of Camping Martbusch in Berdorf. De totale afstand van de route bedraagt 38 kilometer. Een aantal van de mooiste bezienswaardigheden langs deze route zijn de steile kloof Wollefsschlucht, Perekop, de Hohllay grot en het amfitheater. Na deze prachtige natuurcreaties loopt de trail verder door het dorp Berdorf, het bosgebied Schnellert en de waterval Schiessentümpel. De route leidt je langs en over beekjes, door grotten, rotsformaties en dichtbeboste gebieden.

Mullerthal Trail route 2
Mullerthal Trail route 2
Mullerthal Trail route 2

Mullerthal Trail route 3

Ben je nou het afleggen van route 2 nog niet uitgekeken op het prachtige gebied, dan kun je vanuit hier in het dorp Mullerthal je route vervolgen door Trail route 3 te volgen. Deze trail route loopt langs de kastelen van Beaufort en de steile rotswanden in het Halerbaachtal. Verderop tijdens de route loop je onder andere langs het beekdal de Witte Ernz naar Blumenthal vanuit waar je prachtige uitzichten hebt over de regio. Route 3 loopt in een lus en na 38 kilometer eindigt de wandeling waar deze ook begon.

Trail ExtraTour A, B, C en D

Voor wie een korte afstand wil wandelen of de langere routes juist wil uitbreiden zijn er nog vier kortere wandelroutes uitgezet in de Mullerthal regio. Trail Extratour routes A, B, C en D. Alle wandelroutes zijn door middel van bordjes goed aangegeven.

Alle wandelroutes lopen door bossen, langs en door beekjes en soms is het behoorlijk klimmen en klauteren. Ik raad je dan ook zeker aan om goede wandelschoenen te dragen. Nog geen wandelschoenen? Bekijk het aanbod wandelschoenen bij Bever en/of Decathlon.

Luxemburgs Klein Zwitserland

Waar te starten aan de wandelingen door de regio

Wandel je liever op je eigen manier en vind je het fijner om iedere dag een kortere wandeling af te leggen? Er zijn verschillende plekken in de regio waar je je auto kunt parkeren en een wandelroute kunt beginnen. Perekop is bijvoorbeeld één van de mooiste stops in de regio en hier kun je je auto parkeren. Vanaf hier kun je de steile trap beklimmen naar Perekop, maar kun je ook een relatief korte wandelroute starten naar de Hohllay Cave, of de andere kant op richting Echernach. Ook bij de Schiessentümpel waterval is een parkeerterrein afgelegd. Je kunt hier de twee kilometer lange route afleggen naar de waterval of Trail route 2 verder vervolgen.

Schiessentümpel
Luxemburg Klein Zwitserland

Een populair startpunt voor een aantal wandelingen is het charmante stadje Echternach. Helaas is het hier vrijwel onmogelijk om je auto gratis te parkeren. Echternach is wel de perfecte start voor de Mullerthal trail, omdat je onderweg vrijwel geen voorzieningen als restaurants en supermarkten tegen zult komen. Hou hier rekening mee en zorg ervoor dat je voldoende en eten bij je hebt om de wandeling door te komen.

Overnachten in de regio

De Mullerthal regio is een populaire regio voor natuurliefhebbers, wandelaars en mountainbikers en de keuze aan accommodaties is reuze. Je kunt kiezen voor een overnachting op een basic camping, een kamer in een fijn hotel of een vakantiehuis huren. Zelf kozen wij ervoor om te overnachten in Bollendorf in Duitsland. Bollendorf ligt precies op de grens en is een perfecte uitvalsbasis voor zowel de Eiffel regio in Duitsland als de Mullerthal regio in Luxemburg.

Bollendorf

Onze ervaringen

Tot voor kort waren wij alleen nog maar in Luxemburg geweest tijdens korte stops op doorreis naar Frankrijk of Spanje. En wat zijn we blij dat eindelijk wat meer tijd hebben uitgetrokken voor dit fantastische land. Luxemburg mag dan een klein land zijn, maar qua natuurschoon doet het zeker niet onder aan andere bestemmingen in Europa. De Mullerthal regio’s qua natuur één van de mooiste regio’s in Europa waar wij hebben gewandeld. Maar ook als je niet van wandelen houdt is de regio prachtig. Je vindt er bijzondere kastelen, charmanten dorpen en steden en veel van de hoogtepunten in de regio, zoals Perekop en de Schiessentümpel waterval kun je ook zonder een lange wandeling bewonderen.

Vanwege de goed aangelegde paden, vlonders en bruggetjes zijn delen van de trails ook goed te lopen wanneer je niet beschikt over een ultieme conditie en/of met kinderen.

Dus ben je gek op natuur? Dan is een vakantie in Luxemburgs Klein Zwitserland zeker een aanrader voor jou!

Mullerthal Trail Luxemburg
Mullerthail Luxemburg