Centrum Echternach

Wat te doen in Echternach, Luxemburg

Geüpdatet op

Maak kennis met de oudste stad van Luxemburg, Echternach. Echternach is een klein stadje met zo’n 5.000 inwoners aan de rivier de Sûre die de grens vormt met buurland Duitsland. Het historische stadje is één van de populairste toeristische hoogtepunten in het Groothertogdom en moet je zeker gezien hebben tijdens je roadtrip door of vakantie in Luxemburg. De stad is behoorlijk compact en is dus gemakkelijk in een paar uur te verkennen, maar ligt ook in de mooiste regio van het land, de Mullerthal regio. In dit artikel delen we de mooiste bezienswaardigheden in Echternach en de omgeving.

De oudste stad van Luxemburg

Echternach is de oudste stad van Luxemburg en dat zie je meteen aan het charmante – grotendeels autovrij – historische centrum. De belangrijkste plek in het centrum van de stad is het marktplein, Place du Marché. Rondom het marktplein zijn verschillende knusse barretjes en restaurants gevestigd die je uitnodigen voor een drankje tijdens de zonnige dagen. De kleurrijke huizen en nauwe straatjes geven de stad een uniek karakter.

Het beste kun je door het historische centrum dwalen zonder kaart. Op deze manier kom je langs de mooiste plekjes.

Centrum Echternach
Centrum Echternach

De Abdij van Willibrordus

Eén van de meest opvallende bezienswaardigheden in Echternach is de enorme Abdij van Willibrordus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Echternach, waaronder de abdij vrijwel geheel verwoest, maar het graf van Willibrordus en de basiliek hebben de oorlog overleefd. Hoewel de abdij vrijwel compleet is verwoest is deze 1950 opnieuw opgebouwd naar haar oorspronkelijke vormen.

Vlak naast de kerk is het Abdijmuseum gevestigd dat is opengsteeld voor bezoekers.

Abdij van Willibrordus
Abdij van Willibrordus
Abdij van Willibrordus

De stadsmuur van Echternach

Dat Echternach een oude stad is is niet te zien aan het historische centrum, maar ook aan de oude stadsmuur waarvan een gerestaureerd deel is te vinden bij het parkeerterrein Kack. De stadsmuur is ruim 1000 jaar oud en was oorspronkelijk twee kilometer lang. Rondom de oude stadsmuur den rivier de Sûre kun je een mooie wandeling maken.

Lees ook: De ideale reisroute voor een mini roadtrip Luxemburg

Stadsmuur Echternach

Tolhuizen

Ik ben gek op grenzen en alles wat daarmee te maken heeft, dus in Echternach kon ik het niet laten om foto’s te maken van de schattige tolhuizen. De stad ligt op de grens met Duitsland en de tolhuizen die vroeger werden gebruikt voor het openen van de grenzen staan er nog altijd. Ook in de dorpen in Duisland aan de overkant van de rivier trouwens.

Tolhuis Echternach

De poort tot de Mullerthal regio

De voornaamste reden voor een bezoek aan Echternach is haar ligging in de mooiste regio van het land. De Mullerthal regio. Deze regio wordt ook wel ‘Klein Zwitserland’ genoemd vanwege de indrukwekkende rotsformaties en heuvelachtige landschap. Echternach is het startpunt van de Mullerthal Trail routes 1 en 2.

Mullerthal regio Luxemburg
Mullerthal Trail Route 1

Overnachten in Echternach

Echternach is behoorlijk compact en er zijn slechts een aantal hotels gevestigd welke vrijwel allemaal redelijk gedateerd zijn. Gelukkig zijn er ook een aantal campings gevestigd in en om de stad. Vooral Camping Martbusch – vanuit waar je ook Mullerthal Trail route 2 kunt starten – en Campng La Pinède in Consdorf zijn aanraders. Een andere optie is kiezen voor een accommodatie net over de grens in Duitsland. Zelf overnachten wij in het knusse dorp Bollendorf in Holiday Home Leonie. Bollendorf is net als Echternach gelegen aan de rivier de Sûre en ligt dus pal op de grens.

Ben jij al eens in de oudste stad van Luxemburg geweest?

Meer Benelux: