Het street art dorp van Luxemburg

Ontdek Kahler (Koler), hét street art dorp van Luxemburg

Gepubliceerd op

Kahler is hoogstwaarschijnlijk een compleet onbekende bestemming voor je. En dat kunnen we je niet verwijten, want dit dorp met nog geen tweehonderd inwoners ligt verscholen in Luxemburg, vlakbij de grens met België. Het dorp – dat in het Luxemburgs Koler heet – ligt op korte afstand van Luxemburg stad en een aantal van de mooiste kastelen van het land. En juist doordat de afstanden in Luxemburg zo klein zijn, is een kort bezoek aan Kahler zeker de moeite waard. Kahler staat namelijk bekend als hét street art dorp van Luxemburg. In dit artikel lees je over het ontstaan van de prachtige murals en laten we je meegenieten van de mooiste muurschilderingen.

Make Koler Cooler

Tot 2017 was Kahler niets meer dan een plattelandsdorp in Luxemburg. Todat student en inwoner van het dorp Alain Welter vond dat hier verandering in moest komen. Voor het afronden van zijn studie besloot hij om zijn dorp een complete make-over te geven onder de noemer ‘Make Koler Cooler’. Zijn doel? Zijn dorp opvrolijken en meer toeristen aantrekken. Dit alles in overleg en samenspraak met de overige inwoners. Alain Welter strookte zelf de mouwen op en ging als street art artist aan de slag. Maar ook collega’s schoten te hulp. Zo werden in korte tijd een aantal bloedmooie murals aangebracht op schuren, huizen en andere gebouwen.

Hoewel de street art in Kahler de grootste verandering is die het project Make Koler Cooler heeft opgeleverd, zijn de lokale inwoners samen gekomen en zijn ze nog een project gestart. Een oud schoolgebouw is omgetoverd tot heuse bioscoop en ook hier pronkt weer een mooie mural op de muur. In de bioscoop worden daadwerkelijk films vertoond en het gebouw schijnt van binnen niet onder te doen voor bekendere bioscopen in het land.

Over ons bezoek aan Kahler

Alain zijn doel is geweest om meer toeristen naar zijn dorp te trekken. Of dit is gelukt weet ik niet, want toen wij er waren zijn we verder geen toeristen tegen gekomen. Jammer, want er is echt potentie. Al geloof ik wel dat het project wat stil ligt. Het is niet zo dat er tientallen murals te bewonderen zijn, maar je moet echt wel goed zoeken. Zo is het verschil met het street art dorp van Catalonië, Penelles, bijvoorbeeld extreem groot. Jammer, want overal in het dorp zie je plekken waar een muurschildering onwijs goed zou passen. Toch zijn die werken die er wel zijn echt bloedmooi en een kijkje waard.

Koler Luxemburg
Street art in Kahler
Street art Kahler
Kahler Luxemburg
Het street art dorp van Luxemburg

Waar ligt Kahler en hoe kom je er?

Zoals gezegd is Kahler (Koler) een klein dorp in de gemeente Garnich op het Luxemburgse platteland. Het dorp ligt zo’n twintig kilometer ten westen van Luxemburg stad, op steenworpafstand van de grens met België. Wil je de mooiste street art spotten dan kun je dit gemakkelijk doen tijdens een roadtrip door Luxemburg. Zo is het dorp goed te combineren met de Zeven kastelen route of een bezoek aan de stad. Kahler beschikt niet over een treinstation, maar is wel te bereiken met de bus vanuit de stad en omliggende dorpen. Reizen met het openbaar vervoer in Luxemburg is helemaal gratis, dus is je bezoek zo gepland. Een andere optie is het dorp bezoeken met je eigen auto. Op verschillende plekken kun je je auto gemakkelijk en gratis parkeren.

Alle afstanden in Luxemburg zijn erg klein en daarom kun je voor je bezoek aan Kahler in principe overal overnachten. Kies bijvoorbeeld voor een fijne accommodatie in de stad of een fijne camping ergens in het land. Zelf overnachten wij op camping Martbusch vlakbij Berdorf. Vanaf hier kun je starten aan een aantal etappes van de Mullerthal Trail. Een heerlijke plek om te gebruiken als uitvalsbasis voor andere bestemmingen in het land.

Vind een fijne camping in Luxemburg.

camping Martbusch Luxemburg

De locatie van het street art dorp van Luxemburg op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de exacte locatie van Kahler in Luxemburg terug.