Dinant Belgische Ardennen

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in de Belgische Ardennen

Geüpdatet op

België is een fantastische vakantiebestemming vlakbij huis. Het land is onderverdeeld in drie regio’s, namelijk; Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Wallonië en Vlaanderen. Een groot gedeelte van Wallonië bestaat uit de Belgische Ardennen. Een prachtig bosrijk natuurgebied dat favoriet is bij veel natuurliefhebbers, wandelaars en adrenalinejunkies. Wat te doen in de Belgische Ardennen? In dit artikel vertellen we je alles over een aantal van de mooiste plekken en bezienswaardigheden in de Ardennen.

Bezienswaardigheden in de Belgische Ardennen op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de locatie van alle bezienswaardigheden in de Belgische Ardennen die in dit artikel worden genoemd terug.

Dinant: Eén van de mooiste steden in de Belgische Ardennen

Gelegen aan de rivier de Maas vind je één van de mooiste stadjes in de Ardennen, Dinant. Het centrum van Dinant, met haar kleurrijke herenhuizen, is gebouwd pal voor enorme rotswanden wat het een karakteristieke stad maakt. Maar ook de citadel van Dinant is één van de populairste bezienswaardigheden in Dinant. De citadel is te bereiken per kabelbaan (10 euro per persoon) of een oude trap van ruim 400 treden. Vanaf de citadel van Dinant heb je een bloedmooi uitzicht over de stad. Maar niet alleen het uitzicht is de moeite waard, je kunt hier ook het museum bezoeken waar je meer kunt leren over de bloederige strijd die in Dinant plaatsvond tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1914. Een mooie manier om Dinant te bewonderen is vanaf het water. Vanaf €9 per persoon kun je een mooie boottocht maken over de Maas.

Lees al onze tips voor een stedentrip Dinant.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

Kasteel van Vêves

Overal in Wallonië en dus de Belgische Ardennen zijn de meest indrukwekkende kastelen en paleizen gebouwd. Eén van de mooiste kastelen in de regio is het kasteel van Vêves. Het kasteel is bloedmooi van de buitenkant, maar voor 8 euro per persoon kun je ook de binnenkant bewonderen. Hier krijg je een indruk van hoe het leven zich afspeelde in de zeventiende en achttiende eeuw. Het kasteel van Vêves is voor ons één van de mooiste plekken in de Ardennen.

kasteel van Vêves
kasteel van Vêves

Celles: Eén van de mooiste dorpen in de Ardennen

Als je toch een bezoek brengt aan het kasteel van Vêves kun je net zo goed een paar kilometer doorrijden naar het schattige dorp Celles. Celles is een onwijs klein dorp, met een kleine dorpskern, maar het is wel één van de mooiste plekken in de Ardennen. In het dorp lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan.

Celles Wallonië

Royal Castle of Ciergnon

Een bijzondere bezienswaardigheid in Wallonië is het Royal Castle of Ciergnon. Dit imposante bouwwerk is het buitenverblijf van de Belgische Koninklijke familie en volgens Belgen die wij spraken zijn ze hier vaak te vinden. Het kasteel is gebouwd op een rots boven het dorp Ciergnon. Helaas is het kasteel niet toegankelijk voor bezoekers, maar vanaf sommige plekken kun je het kasteel wel mooi bewonderen. Rondom het Royal Castle of Ciergnon en de rivier de Lesse, waar langs het dorp is gebouwd, vind je verschillende mooie wandel-en fietsroutes.

Tombeau du Géant

Wie van wandelen houdt is in de Belgische Ardennen helemaal aan het goede adres. Eén van de mooiste plekken voor een stevige hike is Tombeau du Géant. Dit prachtige natuurverschijnsel – dat lijkt op de Moselschleife in de Duitse Moezelstreek – is één van de mooiste plekken in de Ardennen. Vanaf het dorp – of eigenlijk gehucht – Botassart kun je verschillende wandelingen maken naar de Tombeau du Géant en langs de rivier de Semois. Je kunt kiezen voor de langere hike van 13 kilometer, of voor kortere routes. Zelf liepen wij een deel van route 4 en de gehele route 5.

Beide routes zijn vanaf de parkeerplaats goed aangegeven. De moeilijkheidsgraad van de wandelingen is gemiddeld. Route vijf gaat naar beneden, naar de oevers van de rivier de Semois. Route vier leidt je naar een aantal prachtige uitzichtpunten en verder de berg op. Op sommige plekken is het wat klimmen en klauteren, maar in principe is de wandeling voor iedereen goed te doen. Eenmaal aangekomen bij de oevers van de Semois kun je heerlijk genieten van de prachtige omgeving en het koude water.

Lees hier alles over de Botassart wandeling naar de Tombeau du Géant.

Tombeau du Géant
Tombeau du Géant
Tombeau du Géant
Tombeau du Géant

Circuit van Spa-Francorchamps

Autofanaten opgelet! Tijdens je vakantie in Wallonië kun je een bezoek brengen aan het circuit van Spa-Francorchamps waar ook ieder jaar de Formule 1 plaatsvindt. Op sommige dagen is het circuit als bezoeker toegankelijk. Wij hadden echter de pech dat er geracet werd en alles goed afgeschermd was. Maar ook als je het circuit niet op kunt is het leuk om delen van het circuit te zien liggen tijdens je reis door de Ardennen.

Durbuy

Een ander prachtig stadje in de Belgische Ardennen is Durbuy. Durbuy is een prachtig stadje gelegen aan de oevers van de rivier de Ourthe. Durbuy wordt vaak het kleinste stadje ter wereld genoemd en hoewel dit niet helemaal waar is, is het toch een bezoek waard. Het stadje kreeg al in 1331 stadsrechten en bestaat uit pittoreske straatjes met dito bouwwerken.

Durbuy Belgische Ardennen

La Roche-en-Ardenne

De keuze aan schattige stadjes en dorpen in de Ardennen is reuze. Een populaire vakantiebestemming is het stadje La Roche-en-Ardenne. Met haar prachtige huizen, charmante ligging aan de rivier de Ourthe en haar middeleeuwse kasteel is La Roche-en-Ardenne en prachtige plek om te bezoeken tijdens je vakantie.

La Roche-en-Ardenne
La Roche-en-Ardenne

De Ninglinspo wandeling hiken

Tijdens onze vakantie in de Belgische Ardennen trokken we vooral lekker vaak onze wandelschoenen aan voor de mooiste wandelingen in de Ardennen. Eén van onze favoriete plekken om te wandelen is langs de Ninglinspo rivier. De Ninglinspo wandeling is één van de populairste wandelingen in de Ardennen en dat valt helaas te merken. Ga er niet vanuit dat je de plek voor je alleen hebt. Toch blijft een wandeling langs de Ninglinspo zeker de moeite waard. De wandeling van zes kilometer langs de oevers van de rivier is prachtig. Al glibberend, klimmend en klauterend kom je langs een aantal van de mooiste plekken in de Ardennen.

Ninglinspo Belgische Ardennen

Hiken langs de rivier de Hoëge

Ben je nog niet uitgewandeld en zit je vakantie er nog niet op? Trek dan de wandelschoenen weer aan voor nóg een prachtige hike. De rivier de Hoëge is een zijrivier van de Vesder en je kunt hier prachtige wandelingen maken. De populairste route is de route die is aangegeven met het blauwe plusje en is in totaal tien kilometer lang. Dit is ook meteen de route waar je de meeste mensen tegen zult komen. Maar ook de populairste plekken, zoals de Léopold II en de Pont de la Vecquée. Kom je liever minder mensen tegen, kies dan voor de groene, blauwe of rode route die noordwaarts lopen. De wandeling langs de Hoëgne is minstens zo mooi als de Ninglinspo hike, maar zeker een stuk minder druk.

  • Lees hier alles wat je moet weten over de Hoëgne wandeling in de Belgische Ardennen.
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

Hoëge wandeling Belgische Ardennen
Hoëge wandeling Belgische Ardennen

Fijne accommodaties in de Belgische Ardennen

Al bovenstaande bezienswaardigheden in de Ardennen bezochten wij tijdens een vakantie van ongeveer één week. De Belgische Ardennen beslaat een extreem groot gebied en daarom kozen wij voor twee plekken om te overnachten. Eén in het zuiden, vlakbij de grens met Frankrijk, en één in het noorden. Hieronder vind je informatie over de twee accommodaties waar wij overnachten.

Ardennen Camping Bertrix

Ardennen Camping Bertrix is een fijne (familie)camping in het zuiden van Wallonië in de provincie Belgisch Luxemburg. De camping bestaat zowel uit plekken waar je je tent of caravan neer kunt zetten uit als mobile homes die je kunt huren. Wij kozen voor de tweede optie en verbleven in een super fijne mobile home die van alle gemakken was voorzien. Verder beschikt de camping over een buitenzwembad, bar en restaurant en een te gek speelbos. Vanaf Ardennen Camping Bertrix kun je een aantal mooie wandelingen maken. De locatie is daarnaast perfect voor het bezoeken van Le Tombeau du Géant en steden als Rochefort, Bouillon en Sedan in Frankrijk. De steden Rochefort en Bouillon bezochten wij ook, maar waren volgens ons helaas niet leuk genoeg voor een plekje in deze top tien.

Ardennen camping Bertrix

Domaine Long Pré

In andere fijne plek om te overnachten in de Belgische Ardennen is Domaine Long Pré vlakbij het stadje Stavelot. Dit park dat enkel bestaat uit bungalows en appartementen ligt op de ideale locatie voor de Hoëge en Ninglinspo hike. Ook het circuit Spa-Francorchamps en stadjes als Malmedy en La Roche-en-Ardenne zijn vanaf hier goed te bezoeken. Het is gelegen aan de rivier en beschikt over een buitenzwembad, bar en restaurant, tennisbaan en minigolf.

Domaine Long Pré
Domaine Long Pré Stavelot

Liever overnachten in een hotel of op zoek naar een andere camping? Bekijk hier het aanbod op Booking.com en hier het aanbod aan campings via AllCamps.

Wat zijn volgens jou de mooiste plekken en bezienswaardigheden in de Ardennen?

Meer België: