Tombeau du Géant

Botassart wandeling: Wandelen naar de Tombeau du Géant

Geüpdatet op

Wie gek is op wandelen en natuur is in de Belgische Ardennen sowieso aan het goede adres. Eén van de mooiste wandelingen in de Ardennen is de Botassart wandeling naar de Tombeau du Géant in het zuiden van de Belgische Ardennen, in de provincie Luxemburg. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Botassart wandeling en delen we onze tips en ervaringen.

Tombeau du Géant

Tombeau du Géant, oftewel het Graf van de Reus, is één van de allermooiste panorama’s in de Belgische Ardennen. De rivier de Semois loopt hier in een hoefijzer vorm door de prachtige, groene natuur. Het is niet voor niets dat de Tombeau du Géant ook wel de Horseshoe Bend van België wordt genoemd. De Semois is een zijrivier van de Maas en ontspringt in Belgisch-Lotharingen. In totaal is de rivier 190 kilometer lang. Het grootste gedeelte van de rivier stroomt door België, maar een klein gedeelte stroomt door Frankrijk. Hier wordt de rivier de Semoy genoemd. De enige stad die door de Semois wordt doorsneden is de stad Bouillon. De naam Tombeau du Géant komt van de legende van een Gallitische held – een ‘reus’ – die weigerde zich gevangen te laten nemen door de Romeinen. Liever gooide hij zich van de rots Rocher des Gattes om te sterven.

Tombeau du Géant
Tombeau du Géant
Tombeau du Géant ardennen

De Botassart wandeling

Het dorp Botassart is het startpunt voor de prachtige Botassart wandeling. Net voor het startpunt van de wandeling zijn genoeg plekken gecreëerd voor het parkeren van je auto. Bij het kleinschalige restaurant naast de parkeerplaats kun je je waterfles vullen en gebruik maken van het toilet. Dit is niet mogelijk op andere plekken op de wandelroute.

Vanuit Botassart kun je starten aan één van de prachtige wandelingen die je leidt naar de oevers van de rivier de Semois. Vanaf hier heb je de keuze uit twee verschillende wandelroutes:

  • Route 4: Totale lengte van drie kilometer
  • Route 5: Totale lengte van ongeveer vier kilometer

Wil je liever een langere wandeling maken? Start dan de wandeling naar de Tombeau du Géant in het stadje Bouillon. Vanuit hier kun je een mooie wandeling maken van ongeveer dertien kilometer.

Botassart wandeling

Wandelroutes 4 en 5

Nadat je je auto hebt geparkeerd ligt het prachtige uitzichtpunt al op je te wachten. Deze plek kun je niet missen. Om één van de wandelroutes af te leggen volg je vanaf hier het pad naar beneden. De start van wandelroutes vier en vijf zijn hetzelfde, maar op een gegeven moment kom je bij een splitsing waar je een keuze moet maken. Zelf kozen wij ervoor om eerst een klein gedeelte van route vier te lopen. Na een paar honderd meter kun je namelijk genieten van een prachtig uitzichtpunt, Rocher des Gattes. Al snel merkten we dat wandelroute vier sowieso minder druk bezocht is dan wandelroute vijf. Wandelroute vier volgenden we nog een kilometer of anderhalf totdat we merkten dat we steeds verder bij de rivier vandaan liepen.

Wandelroute vijf is de populairste wandelroute van uit Botassart. Bij het kruispunt sla je linksaf en loop je naar beneden, richting de Semois. Na enige tijd kom je aan bij de rivier waar je heerlijk kunt afkoelen en een verfrissende duik kunt nemen. Hier zijn geen toiletten of winkels aanwezig, maar er is wel voldoende ruimte voor een fijne picknick.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

Botassart wandeling

Is de Botassart wandeling voor iedereen toegankelijk?

De Botassart wandelingen vier en vijf hebben als moeilijkheidsgraad ‘medium’. De heenweg is super goed te doen, aangezien deze vooral naar beneden gaat. Je daalt behoorlijk wat meters. Met de weg terug naar boven heb ik eerlijk gezegd wel wat moeite gehad. Sommige stukken zijn flink steil, maar mijn conditie is niet opperbest, dus ik moet zeggen dat de wandelingen voor vrijwel iedereen goed te doen zijn. Wel kan het na een bui behoorlijk modderig en glibberig zijn. Ik raad je daarom aan om goede, stevige wandelschoenen te dragen.

Botassart wandeling Ardennen
Botassart wandeling

Verblijf in de Belgische Ardennen

De Belgische Ardennen barst van de prachtige wandelroutes en outdoor activiteiten. De Botassart wandeling – met als hoogtepunt de Tombeau du Géant – is wat ons betreft zeker één van de mooiste wandelingen in de regio. Wil jij ook de zuidelijke provincie Luxemburg ontdekken? In de regio zijn meer dan genoeg opties voor overnachtingen. Zelf verbleven wij op Ardennen Camping Bertrix (Nederlandse eigenarren), zo’n twintig kilometer ten oosten van de Tombeau du Géant. Deze camping is perfect voor gezinnen, met een fijn buitenzwembad, een speelbos en nette mobile homes.

Liever iets anders? Vergelijk dan hier het complete aanbod accommodaties in de Ardennen.

Extra tip: Wil je de wandeling naar de Tombeau du Géant in Botassart beginnen en niet in Bouillon? Trek dan toch een paar uurtjes uit voor een bezoekje aan Bouillon met onder andere het prachtige Kasteel van Godfried.

Had jij al eens van de Botassart wandeling gehoord?

Meer België: