Hoegne wandeling Ardennen

Wandelen in de Ardennen: Vallei van de Hoëgne wandeling

Geüpdatet op

Wandelen in de Ardennen is op heel veel plekken een feestje. De natuur is overdonderend mooi en de keuze uit wandelroutes is reuze. De Ninglinspo wandeling is één van de meest populaire wandelroutes in de Ardennen, maar wat ons betreft is er één hike die nóg mooier is. Iets verder naar het oosten kun je namelijk prachtig wandelen in de Hoëgne vallei langs de gelijknamige rivier. In dit artikel lees je alles over de de bloedmooie Hoëgne wandeling in de Belgische Ardennen.

De Hoëgne rivier

De Hoëgne rivier is een zijrivier van de rivier de Vesder. De totale lengte van de Hoëgne bedraagt dertig kilometer. De prachtige wandeling begint ten oosten van de beroemde Ninglinspo wandeling net buiten het natuurgebied de Hoge Kempen in de Belgische Ardennen.

Hoëgne rivier

Wandelen in de Hoëgne Vallei

Het startpunt van de Hoëgne wandeling ligt bij de parkeerplaats van Le Chalet du Pont de Belleheid. Dit schattige restaurant is de enige plek in de omgeving waar je gebruik kunt maken van het toilet en/of je waterfles kunt vullen. Zodra je de weg volgt naar de parkeerplaats begint het avontuur al. Op het einde moet je namelijk met de auto een heel klein stukje door de rivier rijden. Parkeren is gratis en bij de parkeerplaats zijn voldoende borden geplaats met informatie over de omgeving en de verschillende wandelroutes. De populairste en kortste wandelroute langs de Hoëgne is ongeveer acht kilometer lang. Deze wandeling is goed aangegeven met een blauw plusje en start aan de linkerkant wanneer je vanaf de parkeerplaats kijkt naar de rivier. Over de complete wandeling doe je ongeveer 2,5 uur.

Hoegne vallei Ardennen

De blauwe wandelroute

De Hoëgne wandeling loopt in een lus en heeft als begin- en eindpunt de parking bij Pont de Belleheid. Hoewel de wandeling in principe goed te doen is voor iedereen, is het op bepaalde stukken toch behoorlijk klimmen en klauteren en vooral veel glibberen. Het is daarom belangrijk om goede, stevige wandelschoenen te dragen. Een groot deel van de wandeling loop je over zand of door de modder, maar je komt onderweg ook avontuurlijke bruggetjes, vlonders en steenformaties tegen.

Hoëgne wandeling Belgische Ardennen
Blauwe wandelroute Hoëgne

Na ongeveer een kilometer wandelen kom je langs één van de belangrijkste – en mooiste – bezienswaardigheden langs de Hoëgne rivier. De waterval Léopold II werd in 1899 officieel ingewijd door koningin Marie-Henriëtte. De waterval is werkelijke prachtig en een mooie plek om een korte pauze te nemen. Ongeveer halverwege de wandeling kom je langs de volgende bezienswaardigheid, de Pont de la Vecquée. Vanaf deze bijzondere brug is het tijd om via de andere kant van de rivier terug te lopen naar de Pont de Belleheid.

Wandelen in de Ardennen
waterval Léopold II
Wandelen in de Ardennen
Hoëgne wandeling Ardennen

Overige wandelroutes langs de Hoëgne

Hoewel de wandelroute met het blauwe plusje verreweg de populairste wandelroute is in de Hoëgne vallei is het ook zeker de moeite waard om juist de andere kant op te lopen. Wanneer je vanaf de parkeerplaats, al kijkend naar de rivier juist rechtsaf gaat zul je merken dat je helemaal niemand tegenkomt. Wij zijn deze kant ongeveer vijf kilometer opgelopen en zijn onderweg twee keer hetzelfde stel tegengekomen en verder helemaal niemand.

Wanneer je via deze kant de Hoëgne rivier volgt zul je het eerste gedeelte vooral over een zanderig pad lopen waarbij je een aantal keren de rivier oversteekt door middel van prachtige bruggetjes. Na een tijdje kom je echer opeens bij een asfaltweg. Steek deze weg over en neem aan de rechterkant van de weg de houten trap naar beneden. Eenmaal beneden begint de bloedmooie wandeling pas echt. We moeten bruggen oversteken die gemaakt zijn van enorme boomstammen, zien enorme dammen die waarschijnlijk gebouwd zijn door bevers, lopen onder de grootste bomen door en moeten soms flink klimmen en klauteren.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

Hoëgne vallei Ardennen
Bevers in de Ardennen

Mocht je (een deel van) deze wandeling willen lopen dan kun je er ook voor kiezen om de auto te parkeren langs de asfaltweg die wij onderweg overstaken. Deze locatie heb ik aangegeven op het kaartje hieronder (paars). Net als de locatie van de parkeerplaats bij Pont de Belleheid.

Extra informatie en tips voor wandelen in de Ardennen langs de Hoëgne

  • Zorg dat je voldoende water bij je hebt, onderweg kun je namelijk nergens iets kopen.
  • Er komen regelmatig overstromingen voor langs de Hoëgne rivier en dat betekent dat het vaak glibberen is langs de rivier. Zorg dat je goede, stevige wandelschoenen draagt.
  • Het witte schuim dat je op de rivier ziet is een natuurlijke zeep dat de rivier zelf aanmaakt.
  • Hoewel de Hoëgne wandeling niet zo populair is als de Ninglinspo wandeling kan het ook hier – vooral tijdens het hoogseizoen – extreem druk zijn. Ik raad je daarom aan om zo vroeg mogelijk op de dag te komen, of juist aan het einde van de middag.
  • Op zoek naar meer plekken om te wandelen? Lees ons artikel over de wandelen in de Ardennen: de mooiste wandelroutes.
Wandelen in de Ardennen

Overnachten in de Belgische Ardennen

De Belgische Ardennen is een fantastische vakantiebestemming voor iedereen die gek is op de natuur. Niet alleen de wandeling langs de Hoëgne rivier is prachtig, maar ook de Ninglinspo wandeling, Nationaal Park de Hoge Kempen en de dorpen en steden in de Ardennen zijn uniek. Vanaf het zuiden van Limburg is het slechts een uurtje rijden naar de Hoëgne. Woon je iets verder weg – net als wij – dan is de keuze aan overnachtingsmogelijkheden in de Belgische Ardennen enorm. Zelf overnachten wij bij Domaine Long Pré tussen de stadjes Trois-Ponts en Stavelot. Hier Vanaf hier is het een klein half uur rijden naar de parkeerplaats bij Pont de Belleheid. Hetzelfde geldt voor de Ninglinspo wandeling. Een perfecte uitvalsbasis voor de mooiste plekken om te wandelen in de Ardennen en een prachtig wandelvakantie.

Had jij al eens gehoord van deze bloedmooie Hoëgne wandeling? Of heb jij nog tips voor mooie plekken om te wandelen in de Ardennen?