Ninglinspo wandeling Ardennen

Ninglinspo wandeling: Eén van de mooiste hikes in de Ardennen

Geüpdatet op

Er zijn weinig bestemmingen vlakbij huis waar je zo mooi kunt wandelen als in de Belgische Ardennen. De Ninglinspo wandeling langs de gelijknamige rivier is één van de mooiste plekken om te wandelen in de Ardennen. Vanwege haar schoonheid is het ook meteen één van de meest populaire bestemmingen voor een mooie hike. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over één van de mooiste wandelingen in de Ardennen, de Ninglinspo wandeling.

De Ninglinspo rivier

De Ninglinspo is de enige bergrivier in België. Wandelen langs deze bergrivier betekent dat je zult moeten klimmen en klauteren, maar dit is het 100% waard. Niet voor niets wordt de Ninglinspo wandeling door velen de mooiste wandelroute in de Ardennen genoemd. De Ninglinspo is een zijtak van de rivier de Amblève in de provincie Luik in Wallonië.

Ninglinspo bergrivier
Ninglinspo wandeling

Wandelen langs de Ninglinspo

Het startpunt van de Ninglinspo wandeling ligt net buiten het plaatsje Aywaille in Sedoz. Bij de start van de wandeling is een klein restaurant (Auberge du Ninglinspo) gevestigd en de parkeerplaats valt wel op. Dit restaurant is de enige plek waar je gebruik kunt maken van het toilet en/of je waterfles kunt vullen. Nadat je je auto hebt geparkeerd kun je kiezen voor een aantal verschillende wandelroutes:

  • Blauw: Totale lengte van zes kilometer (verreweg het populairst).
  • Geel: Totale lengte van 2,4 kilometer (heuvelachtig).
  • Rood: Verschillende routes met lengtes variërend van zeven tot veertien kilometer.
Parkeren Ninglinspo
Wandelroutes Ninglinspo Ardennen

De blauwe wandelroute

Hoewel je kunt kiezen voor een aantal wandelroutes is de blauwe wandelroute met een lengte van zes kilometer verreweg de populairste wandelroute langs de Ninglinspo. Voor een groot gedeelte volg je tijdens deze wandeling het pad dat langs de rivier loopt. Op sommige stukken is het even flink klimmen en klauteren, op andere plekken steek je de rivier over via één van de vele aangelegde bruggetjes. Na ongeveer drie kilometer te hebben gewandeld kom je uit bij het uitzichtpunt Drouet en vanaf hier start je aan de terugreis. De wandeling is vooral erg mooi – en uitdagend op sommige stukken – vanwege de variate. Het ene moment loop je onder de bomen, het andere moment klauter je over stenen en het moment daarna wandel je dwars door het bergriviertje of steek je deze over via de brug.

Ga er vanuit dat je over de blauwe wandelroute ongeveer 2,5 tot 3 uur zult doen.

Blauwe wandelroute Ninglinspo
Wandelen in de Ardennen
Touwen Ninglinspo wandeling

De rode wandelroute

Naast dat wij de blauwe wandelroute liepen kozen wij er ook voor om een stukje van de rode wandelroute te lopen. De totale lengte van de rode wandelroute bedraagt ruim dertien kilometer. Hoewel de blauwe route zeker een stuk mooier is, is het langs de rode route wel heel fijn dat je hier veel minder mensen tegenkomt – of eigenlijk vrijwel niemand.

Is de Ninglinspo wandeling voor iedereen toegankelijk?

Veel websites geven aan dat de Ninglinspo wandeling toegankelijk is voor kinderen vanaf zes á zeven jaar. Wij kwamen tijdens de wandeling echter ook genoeg kinderen tegen die jonger waren. En zelfs gezinnen met kinderwagens. Dit laatste geeft aan hoe ontzettend populair de Ninglinspo wandeling is. Helaas zien veel mensen het gebied als één grote toeristische attractie en voelt het soms ook echt aan als een attractie. Hoewel je op sommige plekken echt wel even moet klimmen en klauteren zijn er op de meest avontuurlijke plekken bruggen, vlonders en kabels en touwen gevestigd. Ik zou dus zeggen dat de wandelen langs de Ninglinspo in principe voor iedereen te doen moet zijn. Ik raad je echter wel écht aan om goede wandelschoenen te dragen. Vooral na regenval kunnen de stenen behoorlijk glibberig zijn.

Ninglinspo hike
Ninglinspo wandeling
Ninglinspo wandeling

Is de Ninglinspo wandeling écht de mooiste wandeling in de Ardennen?

Op de vraag of de Ninglinspo wandeling écht de mooiste wandeling in de Ardennen is moet ik denk ik ‘nee’ antwoorden. De omgeving is werkelijk prachtig, de wandeling is redelijk avontuurlijk en de uitzichten zijn fantastisch, maar ik heb een andere favoriet. Namelijk de Hoëgne wandeling langs de gelijknamige rivier. Deze rivier ligt iets verder ten oosten en start bij Le Chalet du Pont de Belleheid. (uitgebreid artikel volgt). Een andere aanraders is de Botassart wandeling naar de Tombeau de Géant, de Horseshoe Bend van België.

Wandelen in de Ardennen

Verblijf in de Belgische Ardennen

De Belgische Ardennen is een populaire outdoor bestemming voor veel Europeanen. Voor een verblijf in de Ardennen is de keuze dan ook enorm. Je kunt kiezen uit diverse campings, guesthouses, (luxe) hotels of een Airbnb boeken. Zelf verbleven wij op Domaine Long Pré vlakbij de stadjes Trois-Points en Stavelot. Dit is wat mij betreft een perfecte uitvalsbasis voor zowel de Ninglinspo wandeling als de Hoëge wandeling. Maar ook kun je vanuit hier andere bezienswaardigheden in de Belgische Ardennen perfect ontdekken. Domaine Long Pré is een vakantiepark dat enkel bestaat uit appartementen en bungalows. Het park is gevestigd aan een riviertje en beschikt over een bar en restaurant en een buitenzwembad.

Klik hier voor het vergelijken van alle accommodaties in de Ardennen.

Domaine Long Pré

Meer Europa: