Dinant België

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Dinant, België

Geüpdatet op

Er zijn veel mooie dorpen en stadjes te vinden in de Belgische Ardennen en Dinant is daar zonder twijfel één van. Het stadje ligt op slechts een uurtje rijden afstand van Brussel en is ook voor Nederlanders gemakkelijk te bezoeken. Dinant is gelegen aan de rivier de Maas en staat vooral bekend om de indrukwekkende citadel. Maar het stadje heeft nog zoveel meer te bieden. Wat te doen in Dinant in België? In dit artikel delen we de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Dinant.

De Citadel van Dinant

Dé top attractie van Dinant is toch wel de Citadel van Dinant die hoog boven de stad uittorent. De Citadel werd in de elfde eeuw als verdedigingswerk op de rots gebouwd. De citadel heeft verschillende wereldoorlogen en belegeringen meegemaakt en is tot de dag van vandaag nog steeds dé bezienswaardigheid van Dinant. Het imposante verdedigingswerk is te bereiken via een 408 treden tellende trap, met de auto via de autoweg of per gondellift. Bovenin de Citadel is het wapenmuseum gevestigd waar je een collectie van wapens uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw kunt bewonderen.

De plek om op te stappen in de gondellift ligt middenin het centrum van de stad, pal naast de Onze-Lieve-Vrouw van Dinant kerk. Wil je gebruik maken van de gondellift naar de Citadel van Dinant? De prijs voor volwassenen bedraagt €11 per persoon en voor kinderen €9 (4 tot 12 jaar). Daarnaast kun je kiezen voor een combinatieticket voor €17 per volwassene en €13 per kind. Met dit ticket kun je niet alleen de Citadel bewonderen en gebruik maken van de gondellift, maar ook een boottocht maken.

Meer informatie vind je op deze website.

Citadel van Dinant

Wandelen over de Charles-de-Gaulle brug

Met haar ligging pal aan de rivier de Maas zal het je niet verbazen dat je een aantal prachtige bruggen kunt oversteken. De mooist en meest bekende burg in Dinant is de Charles de Gaulle brug. Deze brug over de Maas werd in juni 1953 in gebruik genomen. De brug is 54 meter lang en 15 meter breed en is zowel te voet als per auto over te steken. Het meest bijzondere aan de Charles de Gaulle brug zijn toch wel de reuzensaxofoons die op de brug zijn aangebracht. Deze saxofoons kom je overal in de stad tegen ter ere van Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon die in Dinant is opgegroeid.

Wanneer je vanaf de kerk en de Citadel de brug oversteekt kun je aan de andere kant de mooiste foto’s maken van de stad.

Charles-de-Gaulle brug Dinant
Charles-de-Gaulle brug

Maison de Monsieur Sax

Wil je meer weten over Adolphe Sax en zijn uitvinding, de saxofoon? In de rue d’Adolphe Sax kun je het kleine museum Maison de Monsieur Sax bezoeken. In dit kleine museum kun je luisteren naar saxofoonmuziek en meer te weten komen over de geschiedenis van de saxofoon.

Bezoek de grotten van Dinant

Net buiten het centrum van de stad vind je één van de bekendste bezienswaardigheden in Dinant, namelijk de grot van Dinant (La Merveilleuse). Deze grot werd ontdekt in 1904 en wordt door velen beschouwd als één van de mooiste grotten van België, of zelfs van heel Europa. De grotten van Dinant is alleen te bezoeken met een gids en een rondleiding is ook mogelijk om te volgen in het Nederlands.

Bezoek de prachtige Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw van Dinant

Eén van de mooiste gebouwen in Dinant is toch wel de enorme Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw van Dinant. Deze gotische kerk is gebouwd tegen de rots aan waarboven de Citadel is gebouwd. De voornaamste highlight van de kerk is de bolvormige klokkentoren. De bijzondere ligging en bouwstijl maken dat je de Collegial kerk Onze-Lieve-Vrouw van Dinant zeker wilt bezoeken tijdens je stedentrip. En zorg ervoor dat je ook zeker een kijkje binnen neemt. Wat een pracht en praal! Binnenin de kerk vind je namelijk kunstwerken van beroemde Belgische kunstenaren.

Onze-Lieve-Vrouw van Dinant

Maak een boottocht over de Maas

Met haar prachtige ligging aan de Maas kun je natuurlijk niet onder een boottocht over de rivier heen. Op diverse plekken in de stad kun je tickets voor een boottocht aanschaffen voor een paar euro per persoon.

Boottocht in Dinant
Boottocht over de Maas

Geniet van een koud glas Leffe bier op één van de terrassen

Naast de saxofoon is er nog iets dat uit Dinant komt, namelijk het Leffe bier. Al in 1240 werd in de Abdij van Leffe in Dinant het bier gebrouwen. En hoewel de bierbrouwerij is verhuist naar Leuven is het niet zo gek dat je ook op de dag van vandaag nog op ieder terras kunt genieten van een koud glas Leffe bier. Vooral de terrassen langs de Maas zijn altijd gezellig. Wil je meer weten over de geschiedenis van het Leffe bier? Breng dan een bezoek aan Maison Leffe.

Dinant België

Slenter door de heerlijke straatjes

Dinant is een compacte stad met ruim 13.000 inwoners. Dankzij de compactheid kun je de stad en alle prachtige bezienswaardigheden in Dinant gemakkelijk te voet ontdekken. En hoewel de boulevard langs de Maas natuurlijk het mooist en meest bekend is raad ik je zeker aan om ook een aantal zijstraatjes in te duiken. Zo leer je een stad pas écht kennen.

Waar ligt Dinant in België?

Leuk hoor al die bezienswaardigheden in Dinant, maar waar ligt Dinant in België nou eigenlijk? De stad is gelegen in Wallonië, in de provincie Namen. De stad ligt op slechts een uurtje rijden van Brussel en is heerlijk om te bezoeken tijdens een vakantie in de Belgische Ardennen. Zowel per bus of trein of eigen auto kun je de stad gemakkelijk bereiken. Op veel plekken in de stad kun je je auto gratis parkeren, zoals bij de Citadel.

Dinant België

2 berichten over “De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Dinant, België”

 1. Avatar van Marcella
  Marcella
  26 augustus 2021

  Leuk, Dinant staat al een flinke tijd op mijn wishlist! Misschien dat we volgend jaar door Frankrijk reizen en dan is Dinant een mooie tussenstop!

  1. Avatar van Kirsten
   Kirsten
   31 augustus 2021

   Leuk! Dinant is dan inderdaad de moeite waard! En misschien leuk om te combineren met één van de toffe wandelroutes in de Ardennen :)