Nijmegen: Tips voor een heerlijk weekend weg in eigen land

Nijmegen: Tips voor een heerlijk weekend weg in eigen land

Geüpdatet op

Nijmegen is als je het mij vraagt één van de gezelligste steden voor een stedentrip in Nederland. Deze stad, gelegen aan de rivier de Waal, barst van de fijne restaurants, barretjes en toffe bezienswaardigheden. Wat te doen in Nijmegen? Hier vind je onze tips voor een weekend Nijmegen.

Nijmegen is een stad gelegen in de provincie Gelderland en telt zo’n 170.000 inwoners. Iets minder dan Groningen dus (onze woonplaats), maar op het eerste gezicht toont het veel gelijkenis. Nijmegen is net als Groningen een studentenstad en dat zie je terug in alle fietsen die gestald staan voor de vele studentenhuizen en de kroegjes waar standaard studentenmenu’s worden aangeboden. Aangezien wij gek zijn op Groningen haar gezellige sfeer, kon Nijmegen haast niet tegenvallen dus.

weekend nijmegen waal

Nijmegen en omgeving verkennen op de waalscooter

Na een rit van bijna twee uur in de auto komen we op zaterdag aan het begin van de middag aan in Nijmegen. We brengen vlug onze spullen naar onze slaapplek en lopen vervolgens naar de Waalkade waar we een afspraak hebben bij Nijmegen Actief. Nijmegen is gelegen aan de Waal en vlak buiten de stad vind je geweldige landschappen. We verkennen het Waalgebied op geruisloze, natuurvriendelijke, elektrische scooters.

We hebben de keuze uit een aantal routes die we af kunnen leggen die allen ongeveer 20 kilometer lang zijn. Na van alles te hebben besproken kiezen we voor de route die ons door de Ooij-polder leidt. Een prachtig natuurgebied vlak buiten de stad. Naast dat je voor een route kunt kiezen en dus individueel de stad en omgeving kunt verkennen biedt Nijmegen Actief Waalscooter arrangementen. Daarnaast kun je niet alleen waalscooters huren bij Nijmegen Actief, maar ook heb je de keuze uit verschillende soorten fietsen. Van mountainbikes tot aan tandems.

 • Ook zin gekregen om Nijmegen te ontdekken op de waalscooter? Je vindt Nijmegen Actief aan de Waalkade 113 in Nijmegen.
waalscooters-3jpg
waalscooters-2
weekend nijmegen waalscooters nijmegen actief

Opwarmen en eten in het centrum van Nijmegen

De tocht op de waalscooters is onwijs leuk, maar ook ontzettend koud. Mijn vingers kan ik bijna niet meer bewegen en dus is het tijd om op te warmen. Dit doen we in een knus café aan de Grote Markt, Café Daen. Wanneer we enigszins opgewarmd zijn worden de speciaal biertjes geprobeerd door Erick en geniet ik van een heerlijk glas witte wijn waarna we beide een gerecht uitkiezen van de kaart. Kibbeling en kipsaté. Beide met een lekkere salade en verse friet. Yum!

Het Laatste Tafeltje
weekend nijmegen grote markt

Slapen bij Pension Bottendaal

Slapen doen we bij Jos en Rita, de eigenaren van pension Bottendaal. Jos en Rita zijn twee enthousiaste vijftigers die drie jaar geleden zijn begonnen met hun pension met B&B. Wanneer je op zoek bent naar een knusse plek om te overnachten waar het ook nog eens super gezellig is en het meteen aanvoelt alsof je thuis komt, moet je hier zijn! Jos en Rita zijn ontzettend geïnteresseerd in hun gasten en naast dat ze prachtige kamers hebben bieden ze ook nog eens de mogelijkheid om op maandag, woensdag en vrijdag met ze mee te eten in hun gezellige keuken.

weekend nijmegen pension bottendaal
weekend nijmegen pension bottendaal
weekend nijmegen pension bottendaal

Adres: Burghhardt van den Berghstraat 50,

Bezoek de creatieve hotspot het Honigcomplex

De voormalige Honigfabriek in Nijmegen is op dit moment één van de hipste plekken in de stad. Het Honigcomplex is de plek om samen te komen voor creatievelingen en is een perfecte plek om je dag af te sluiten. Steeds meer hippe café’s en restaurants zijn hier gevestigd, dus keuze genoeg.

Een bezoek aan het MuZIEum

Eén van de meest bijzondere dingen om te doen in Nijmegen is een bezoek brengen aan het MuZIEum. Het MuZIEum is een ervaringsmuseum over zien en niet zien. Het museum wil meer begrip en betrokkenheid creëren voor mensen met een visuele beperking door bezoekers een unieke beleving in het donker te ondergaan. Het bezoek aan het MuZIEum is voor ons het absolute hoogtepunt van ons weekend Nijmegen. We ondervinden aan den lijve hoe het is om niet te kunnen zien en moeten ons overgeven aan een slechtziende gids die ons in het donker door allerlei ruimtes leidt. Meer zullen we er niet over vertellen, want een bezoek aan het MuZIEum is iets dat je zelf moet ondervinden. Doen dus!

Tijdens de donkerbeleving worden al je zintuigen behalve je zicht geprikkeld en zul je je moeten overgeven. Spannend aan het begin, maar achteraf een unieke ervaring! Voor en/of na de donkerbeleving heb je de mogelijkheid om zonder zicht of met slecht zicht allerlei spelletjes te spelen en kun je je nog meer inleven in het leven van iemand met een visuele beperking. Erg leerzaam dus!

Adres: Keizer Karelplein 32H

muzieum-1
muzieum-4
weekend nijmegen MuZIEum

Chillen op het strand

Nijmegen is gelegen aan de rivier de Waal en dat betekent dat je tijdens de zomermaanden heerlijk kunt genieten op het aangelegde stadsstrand aan de rivier. Dit laat maar weer eens zien dat een stedentrip Nijmegen ook tijdens de zomermaanden zeker een goed idee is.

7 berichten over “Nijmegen: Tips voor een heerlijk weekend weg in eigen land”

 1. Avatar van Yvonne
  Yvonne
  4 december 2015

  Leuk dat jullie de gelijkenis met Groningen ook meteen zagen! Toen wij 4 jaar geleden naar Arnhem verhuisden werden we meteen richting Nijmegen getrokken (dus wonen we nu iets zuidelijker :)), Arnhem kon niet wennen, maar Nijmegen daarentegen: heerlijke stad. Muzieum, wel van gehoord, maar wist niet dat het zo leuk was, ga ik zeker eens ontdekken.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   6 december 2015

   Wat grappig dat jullie meer richting Nijmegen zijn gegaan! Al moet ik zeggen dat ik Arnhem ook een leuke stad vind hoor. Het MuZIEum daar moet je echt naartoe gaan als je er zo dichtbij woont ;)

 2. Avatar van Roselinde
  Roselinde
  11 december 2015

  Leuke post! Ik voel me altijd thuis als ik een bezoekje breng aan Nijmegen, fijne sfeer.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   12 december 2015

   Dank je! Hele fijne sfeer inderdaad :) Woon je zelf vlakbij Nijmegen?

 3. Avatar van Marcella
  Marcella
  16 december 2015

  Onwijs leuk, Nijmegen! Lijkt me echt een gave stad! MuZIEum klinkt indrukwekkend, maar de tocht op de scooter zou ik ook zeker graag willen doen. Echt een stad die ik nog graag eens wil bezoeken!!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   23 december 2015

   Zeker heel leuk! Morgen een post online over de Waalscooter :)

 4. Avatar van Judith
  Judith
  24 juli 2017

  Ik ken Nijmegen alleen maar van heel veel ziekenhuisbezoeken en opnames. Niet zo'n fijne herinneringen. Hoog tijd om daar eens verandering in te gaan brengen.