wat te doen in Maastricht - Het Bassin

Wat te doen in Maastricht: Bezienswaardigheden & tips

Geüpdatet op

Maastricht is de perfecte stad voor een gezellige citytrip of voor een dagje uit in eigen land. Hoewel Maastricht natuurlijk in Nederland ligt waan je je direct in het buitenland. Het centrum is knus met kleine steegjes en mooie winkels. De stad Maastricht is volop in ontwikkeling en dat is terug te zien in de stad. De leuke cafeetjes en restaurantjes stampen uit de grond en ook aan leuke en betaalbare hotels is er in Maastricht geen gebrek. In dit artikel lees je alles over wat te doen in Maastricht met de leukste adressen in de stad om lekker te eten, drinken en te overnachten. Want als de Maastrichtenaren van één ding houden dan is het wel het bourgondische leven!

Wat te doen in Maastricht

Overnachten in Hotel Mabi

We beginnen met een fijne plek om te overnachten. Hotel Mabi bevindt zich in het centrum en is ook vanaf het Centraal Station nog prima lopend te bereiken. Het hotel was vroeger een bioscoop en dat is in het interieur van het hotel goed terug te zien! De kamers zijn basic, maar modern ingericht. De lobby en de eetzaal zijn prachtig en voor een prima prijs (vanaf €55,- per kamer per nacht) slaap je in super fijn boutique hotel in het centrum van Maastricht!

Adres Hotel Mabi: Kleine Gracht 24, 6211 CB

Hotel Mabi
Wat te doen in Maastricht: Hotel Mabi

De Brandweerkantine

Een multifunctionele en gezellige plek in Maastricht is de Brandweerkantine. Overdag zie je er studenten en flexwerkers aan het werk, maar je kunt er ook heerlijk tot rust komen met een drankje en een lekkere lunch. Ze zijn elke dag geopend en de keuken sluit pas om 22:30, waardoor je ook ’s avonds hier prima een hapje kan eten. De oude sfeer van de brandweerkazerne is bewaard gebleven, waardoor dit een hippe plek is om te spreken.

Adres de brandweerkantine: Capucijnenstraat 21, 6211 RN Maastricht

De Brandweerkantine

Meer dan 100 speciaalbieren bij de Gouverneur

Rondom de Markt in Maastricht vind je verschillende restaurants en kroegen. Dit is de plek waar het altijd gezellig is in de stad. Wie houdt van lekkere biertjes en het maken van lastige keuzes is aan het goede adres bij de Gouverneur. Hier heb je keuze uit meer dan 100 verschillende speciaalbieren.

Het Bassin

Het Bassin is een binnenhaven midden in de opkomende wijk het Sphinxkwartier. Vooral op een mooie zomerse dag is het hier heerlijke vertoeven. Aan het water zijn er meerdere terrassen en wanneer je zin hebt in de nodige verkoeling, kun je een sloep huren en vaar je zo de Maas op! Zo kun je bijvoorbeeld genieten van de lekkerste wijnen bij de Wienkontor.

Ook vind je aan het Bassin in Maatsricht de sfeervolle bioscoop Lumière waar de nieuwste arthouse films te zien zijn, maar ook documentaires en filmklassiekers getoond worden.

Het Bassin

De wijk Jekerkwartier

In het historische centrum van Maastricht vind je de wijk het Jekerkwartier. Deze wijk is favoriet onder de Maastrichtenaren en hier bevinden zich de ateliers en authentieke speciaalzaken. Wandel hier rond en laat je verassen door de knusse straatjes, oude panden en mooie winkeltjes. Breng zeker een bezoekje aan: Adriaan de Smaakmaker voor de perfecte mosterd, Japonais voor mooi spullen en verhalen uit Japan en Terasnu voor handgemaakte kleding en accessoires uit Mexico!

Wat te doen in Maastricht: Adriaan de Smaakmaker

Bierbrouwerij De Maastrichter Maltezer

In 1900 waren er in Maastricht nog 40 bierbrouwerijen te vinden. Tegenwoordig zijn dat er nog maar drie waaronder de Maastrichter Maltezer. De brouwerij zit in voormalig pand van stadsbrouwerij de Ridder, waar het lokale Ridder Maltezer bier werd gebrouwen. In 1982 nam Heineken de Brouwerij over en heeft helaas in 2002 de deuren moeten sluiten. Vanaf juni 2018 is de brouwerij weer volop in gebruik en kun je hier terecht voor rondleidingen, de bierwinkel en een hapje en biertje in de brasserie.

Adres de Maatsrichter Maltezer: Oeverwal 8-12, 6221 EN Maastricht

Biologische gerechten bij de Broth Bar

Zin in een lekker kopje bouillon? Dan ben je bij de Broth Bar aan het juiste adres! Ze zijn bekend vanwege de bouillons, maar je kunt er ook terecht voor een lekker stukje taart of fijne lunch. Alle gerechten zijn biologisch en glutenvrij! Charlotte en Tanja runnen met zijn tweetjes vol passie deze leuke zaak in het stadsdeel Wijck.

Adres de Broth Bar: Hoogbrugstraat 43A, 6221 CP Maastricht

De Broth Bar

Doen in Maastricht: Dineren aan de Maas

Het bourgondische leven is niet weg te denken uit Maastricht en het is natuurlijk niets heerlijker om je dag in Maastricht af te sluiten met een goed diner. Restaurant Brandsøn is nog maar net geopend maar het eten en de wijn smaken er nu al heerlijk! Het restaurant is van binnen tot in de puntjes afgewerkt met als trots de gouden toilet op het herentoilet. Neem hier zeker dus een kijkje!

Adres restaurant Brandson: Het Bat 2, 6211 EX Maastricht

Het Laatste Tafeltje
Wat te doen in Maastricht: Restaurant Brandson

Lunchen aan de Maas

Niet alleen voor een goed diner zit je goed langs de Maas. De Maas stroomt dwars door de stad en er omheen zijn de leukste tenten te vinden. Lunchen doe je bijvoorbeeld bij het onlangs geopende CINQ. De nieuwe hotspot van Maatsricht.

The Student Hotel Maastricht

Een ander leuk hotel in Maastricht is The Student Hotel. Dit hotel ligt in de wijk Sphinxkwartier wat iets verder van het centrum af ligt. De kamerprijzen liggen een stukje hoger, maar het design van het hotel is wel super tof! Zelfs als je er niet slaapt is het leuk om hier een kijkje te nemen. Binnen vind je onder andere een glijbaan en een trampoline! Als je er dan toch bent, neem dan ook een kijkje bij de Sphinx passage. Deze lange overdekte gang grenst aan The Student Hotel. Op de tegeltjes van deze passage is de geschiedenis van Sphinx omschreven en uitgebeeld.

Adres The student Hotel: Sphinxcour 9A, 6211 XZ

Wat te doen in Maastricht: Sphinx Kwartier

Nog een hotel tip: Kaboom Hotel

Een ander fijn hotel in Maastricht waar wij hebben verbleven is het fotogenieke en hippe Kaboom Hotel. Kaboom Hotel is gevestigd pal tegenover het centraal station van Maastricht en op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden. Slapen bij Kaboom Hotel is echt een aanrader! Lees hier ons volledige artikel over Kaboom Hotel Maastricht.

Bezienswaardigheden in Maastricht op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de locaties van alle bezienswaardigheden in Maastricht die in dit artikel worden gedeeld.

Heb jij nog aanvullende tips voor wat te doen in Maastricht?