De kale duinen het Drents Friese Wold

Nationaal Park Drents Friese Wold: De mooiste plekken

Geüpdatet op

Nationaal Park Drents Friese Wold dat zoals de naam al zegt deels in de provincie Friesland en deels in de provincie Drenthe ligt is één van de 21 nationale parken in Nederland. Het gehele gebied bestaat uit heide, bos en stuifzandgebied en bestaat uit een aantal kleinere, bloedmooie, natuurgebieden. In dit artikel delen we de mooiste plekken in het Drents Friese Wold die je zeker gezien wilt hebben tijdens je vakantie in zuidoost Friesland en/of Drenthe.

Het Drents Friese Wold

Nationaal Park Drents Friese Wold is een gebied met een oppervlakte van ruim 6000 hectare. Het gebied is zo gevarieerd dat het zelfs is aangewezen als Natura2000 gebied. In het Drents-Friese Wold is voor ruim 130 kilometer aan wandelpaden gelegd. Wandelen in het Drents Friese Wold kan dus als de beste. In het hele gebied zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld, maar ook fietsen en mountainbiken kan uitstekend in het natuurgebied.

Het nationale park is daarnaast erg populair om te gaan paardrijden. In het nationale park zijn verschillende ruiterpaden aangelegd en is zelfs een spettervijver voor paarden (en honden) te vinden, naast het Canadameer.

De Kale duinen

Eén van de mooiste gebieden in np Drents Friese Wold verdient zonder twijfel de eerste vermelding. De Kale Duinen is namelijk zonder overdrijven één van de mooiste natuurgebieden in Nederland waar ik ben geweest. De Kale duinen, oftewel Aekingerzand, is een uitgestrekte zandvlakte waar het echt voelt alsof je in het midden oosten bent beland. Je kunt een prachtige wandeling maken in de Kale duinen, genieten van een meegenomen picknick óf één van de mountainbike routes fietsen.

De kale duinen is het broedgebied van een aantal vogelsoorten. Het is daarom belangrijk dat je bordjes leest en niet op plekken komt waar je niet gewenst bent.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

Beklim de Uitkijktoren Aekingerzand

Een ander hoogtepunt van het nationale park is de uitkijktoren Aekingerzand. Vanaf de parkeerplaats van de Kale duinen is een route aangegeven om hier te komen. De wandeling leidt je dwars door de stuifvlakte. Vanaf de uitkijktoren Aekingerzand heb je een bloedmooi uitzicht over de duinen en de heide. Het is belangrijk om de route te volgen. Aekingerzand, oftewel de Kale Duinen, is namelijk het broedgebied van een aantal vogelsoorten. Er zijn dus een aantal plekken in het gebied waar je niet mag lopen of fietsen.

Dat je tijdens het wandelen in Drents Friese Wold diverse keren de grens tussen Friesland en Drenthe zult oversteken kun je terugzien aan de zwart-witte grenspaaltjes die je regelmatig tegen zult komen.

Afkoelen in het Canadameer

Wil je na je wandeling door de Kale duinen even bijkomen en als het kan afkoelen? Loop dan naar de overkant van de weg en volg het bordje naar het Canadameer. Het Canadameer, oftewel het Aekingermeer, ligt middenin het Drents Friese Wold en is een populair recreatiegebied in de regio Appelscha.

Alle drie de punten die hierboven zijn genoemd zijn gemakkelijk te bezoeken op dezelfde dag. Er zijn genoeg parkeerplaatsen aanwezig, maar vanaf Appelscha is het ook mogelijk om hier naartoe te fietsen.

Canadameer

Natuurgebied het Doldersummerveld

Hoewel de meeste bezienswaardigheden in het Drents Friese Wold in de provincie Friesland liggen hoppen we voor het volgende natuurgebied de grens over. Natuurgebied het Doldersummerveld ligt in Drenthe, maar is uitstekend te bezoeken – per fiets of auto – vanuit Appelscha en omgeving. Het Doldersummerveld is een heidereservaat dat onwijs kleurrijk is. Ook hier kun je diverse fiets- en wandelroutes volgen. En ook hier kun je een toffe uitkijktoren beklimmen, namelijk uitkijktoren Doldersummerveld. Vanaf hier heb je een bloedmooi uitzicht over het bijzondere gebied.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

Doldersummerveld, Drents Friese WOld
Uitkijktoren Doldersummerveld, Drents Friese Wold

Breng een bezoek aan Appelscha

Ben je uitgewandeld, maar heb je nog tijd over? Breng dan een bezoek aan één van de gezelligste bestemmingen in Zuidoost-Friesland, Appelscha. Plof neer op het terras bij de Jongens van Outdoor, ga klimmen in het klimbos en beklim de 33 meter hoge Bosbergtoren in Appelscha voor een fenomenaal uitzicht over de omgeving.

Campings en hotels in de buurt

Drents Friese Wold is en de omgeving er omheen is een populair vakantiegebied. Het is dan ook niet zo gek dat je in het gebied meerdere campings vindt. Hieronder hebben wij twee fijne campings in de regio Appelscha op een rij gezet:

Heb jij nog aanvulleningen voor mooie plekken in het Drents Friese Wold?