Bosbergtoren Appelscha

Beklim de hoogste toren van Friesland: De Bosbergtoren in Appelscha

Geüpdatet op

Ben jij niet bang om de hoogte in te gaan en wil je genieten van een spectacular uitzicht over de provincies Groningen en Friesland, met onder andere het Drents-Friese Wold? De Bosbergtoren in Appelscha (Friesland) is met stip de mooiste uitkijktoren in Friesland. En misschien zelfs wel in heel Noord-Nederland. De toren is even gesloten geweest voor publiek, maar gelukkig kun je vanaf 5 juni 2021 weer je hoogtevrees overwinnen op de Bosbergtoren in Appelscha.

Inhoudsopgave:Beklim de hoogste toren van Friesland: De Bosbergtoren in Appelscha
 1. De Bosbergtoren in Appelscha
 2. Genieten van de mooiste uitzichten
 3. Praktische informatie en tips voor je bezoek

De Bosbergtoren in Appelscha

De bosbergtoren in Appelscha bezoeken is zonder twijfel één van de hoogtepunten – letterlijk en figuurlijk – van een reis door Friesland. De toren is het hoogste punt van de provincie en vanaf hier kun je genieten van fenomenale uitzichten over niet alleen de provincie Friesland, maar met een beetje mazzel ook Groningen en Drenthe. De toren heeft een totale lengte van 33 meter en is gebouwd op een twintig meter hoge stuifduin, de Bosberg. Een bijzonderheid aan de Bosbergtoren is de plek waarop deze gebouwd is. Onder de toren leeft namelijk een 300 jaar oude eik. Een aantal takken zijn nog zichtbaar, maar de meeste takken bevinden zich onder de stuifduin en de toren.

Vanwege de huidige maatregelen is het op dit moment verplicht om de toren te betreden via de lift. Deze stopt op iedere verdieping. De weg terug naar beneden volg je via de trap. De Bosbergtoren bestaat uit vijf verdiepingen en op alle verdiepingen zijn platformen gecreëerd vanaf waar je de mooiste uitzichten hebt. Deze platforms op verschillende hoogtes en plekken doen denken aan enorme takken waardoor de toren perfect in de natuurlijke omgeving past. De hoogste verdieping van de Bosbergtoren bereiken is vrij pittig. Ikzelf, met mijn hoogtevrees, heb echt wel een paar keer tot tien moeten tellen tot ik daadwerkelijk op één van de glazen, uitstekende platform durfde te gaan staan. Trek je het echt niet? De glazen platforms hoef je niet perse te betreden voor een prachtig uitzicht.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

Bosbergtoren Appelscha
Bosbergtoren

Genieten van de mooiste uitzichten

Wanneer je tijdens het beklimmen van de Bosbergtoren op iedere verdieping een korte stop maakt, merk je dat je geleidelijk aan steeds hoger komt en dat de uitzichten per verdieping veranderen. De eerste verdiepingen steken nog niet boven de bomen uit, maar uiteindelijk verandert dit natuurlijk. Eenmaal op de bovenste verdieping uitgekomen kun je zelfs – met mooi en helder weer – helemaal uitkijken over de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en met een beetje mazzel zelfs de steden Leeuwarden en Groningen zien liggen. Maar het mooiste zicht vond ik toch wel het weidse uitzicht over prachtige natuurgebied het Drents-Friese Wold. Het is bizar om te voelen dat je boven alle bomen staat in een gigantisch groen gebied.

Heb je geen idee welke kant je op moet kijken? Geen paniek. Op de reling van de toren zijn verschillende plakkaten gemaakt die je precies vertellen welke steden en bezienswaardigheden van ieder punt te zien kunnen zijn.

Bosbergtoren
Bosbergtoren

Praktische informatie en tips voor je bezoek

De Bosbergtoren ligt net buiten het centrum van Appelscha, op steenworp afstand van de gezellige Boerestreek waar je verschillende restaurants en barretjes vindt. Hieronder hebben we wat praktische informatie en handige tips voor je bezoek aan de Bosbergtoren voor je op een rij gezet.

Openingstijden Bosbergtoren

De Bosbergtoren is iedere dag – vanaf 5 juni 2021 – geopend van 10.00 tot 18.00 te bezoeken. Vanwege de huidige situatie kunnen tijden veranderen. Ik raad je daarom aan om standaard de officiële website te checken voor actuele informatie. Aan de Bosberg 2 in Appelscha kun je je auto gratis parkeren.

Tickets voor de Bosbergtoren

Vanaf 5 juni 2021 is de Bosbergtoren weer geopend voor bezoekers. Een ticket kun je kopen bij de ingang van de toren en kost €2 per persoon. Voor deze tickets kan alleen gepind worden. Ook is het mogelijk om alvast online tickets voor de Bosbergtoren aan te schaffen. Kinderen tot vier jaar mogen gratis met volwassenen mee naar boven.

Bosbergtoren Appelscha

Heb jij de prachtige Bosbergtoren in Appelscha al eens beklommen?

2 berichten over “Beklim de hoogste toren van Friesland: De Bosbergtoren in Appelscha”

 1. Avatar van Mireille
  Mireille
  7 juni 2021

  Heel erg bedankt voor deze tip. Wij zijn deze zomer een week in friesland en dan gaan we zeker de toren proberen te beklimmen.

  1. Avatar van Kirsten
   Kirsten
   10 juni 2021

   Wat leuk! Heel veel plezier alvast!