zuidoost Friesland

Tips voor een vakantie in zuidoost Friesland

Geüpdatet op

Op vakantie naar Friesland, maar iets anders zien dan de Friese meren of de beroemde Elf Steden? De regio zuidoost Friesland dat ook wel het andere Friesland wordt genoemd is een prachtige, is een veelzijdige bestemming voor je vakantie of een fijn weekendje weg. Je kunt hier heerlijk wandelen, varen over de kanalen, fietsen, paardrijden en genieten van de prachtige natuur. Wij zetten een aantal van de leukste tips voor een vakantie in zuidoost Friesland voor je op een rij.

Op het kaartje hieronder kun je alle tips voor de leukste dingen om te doen in zuidoost Friesland die genoemd worden in dit artikel terug vinden.

Natuurgebied de Deelen

Als je op zoek bent naar één van de mooiste natuurgebieden in zuidoost Friesland, dan mag natuurgebied de Deelen niet op het lijstje ontbreken. Dit natuurgebied dat ligt in de gemeente Heerenveen is een moerassig gebied met de status van ‘wetland’. Vanwege het vele water is de Deelen de broedplek voor veel bijzondere vogelsoorten. In het natuurgebied kun je twee wandelingen maken, de blauwe route of de rode route. Welke wandeling je ook kiest, je kunt niet verkeerd gaan, want beide zijn ze prachtig. Heb je voldoende tijd? Combineer dan beide looproutes. Alle wandelpaden leiden je langs water, over bruggetjes, langs vogels en over knuppelpaden. Ben je gek op vogels en/of een echte vogelaar? Breng dan ook een bezoekje aan de vogelkijkhut.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

Natuurgebied de Deelen
Natuurgebied de Deelen

Wandelen door Vorstelijk Oranjewoud en de Belvedère toren beklimmen

Ook in de gemeente Heerenveen vind je nog een bijzonder natuurgebied, namelijk Oranjewoud met haar imposante landgoed, een koninklijk bos, de Belvedère toren en het gelijknamige museum, lange lanen, hoge bomen en mooie wandelpaden. Oranjewoud dankt zijn naam aan het feit dat prinses van Oranje Albertine Agnes van Nassau hier in 1676 er een landgoed kocht en het de naam Oranjewoud gaf.

Oranjewoud, zuidoost Friesland

Op zoek naar een fijne accommodatie voor jouw vakantie in zuidoost Friesland? Golden Tulip Hotel Tjaarda Oranjewoud ligt middenin de prachtige natuur van Oranjewoud. Vanaf hier sta je binnen een paar stappen tussen de bomen en kun je perfect uitstapjes maken naar de andere bezienswaardigheden in de regio. Hotel Tjaarda Oranjewoud beschikt ook over een Grand Café, zalen, een zwembad en spa. De plek om lekker tot rust te komen dus.

Tjaarda Oranjewoud, zuidoost Friesland

Suppen in Oranjewoud

Wil je Oranjewoud en haar groene omgeving op een andere manier ontdekken? Boek dan een SUP les bij SUP AWAY Heerenveen. Of je nou beginner bent of al (redelijk) ervaren, Frieda laat je al suppend de mooiste plekjes zien. Een les boek je vanaf €18,50 per persoon inclusief alle materialen.

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Nederland beschikt in totaal over 21 nationale parken waarvan Nationaal Park Drents Friese Wold voor een groot gedeelte in Friesland ligt. En het andere gedeelte, in Drenthe uiteraard. Nationaal Park Drents-Friese Wold bestaat uit stuifzandgebieden, heide en bos. Binnen het Nationale Park vindt je meerdere prachtig aangelegde fiets- en wandelroutes met als één van de mooiste plekken de Kale Duinen.

Paardrijden in Drents-Friese Wold, zuidoost Friesland

Paardrijden bij de Vrije Vogel in Elsloo

Hoewel je Nationaal Park Drents-Friese Wold perfect te voet of per fiets kunt ontdekken is er nog een toffe optie, namelijk te paard! Tijdens onze trip naar zuidoost Friesland namen wij een paardrijles bij Hotel de Vrije Vogel in Elsloo. Met groepsaccommodaties en acht splinternieuwe hotelkamers is de Vrije Vogel in Elsloo een fantastische uitvalsbasis voor een vakantie in zuidoost Friesland.

Bij de Vrije Vogel is het mogelijk om – met maximaal twee personen – paardrijles te krijgen, maar het is ook mogelijk om met je eigen paard(en) naar Elsloo te reizen. Bij de Vrije Vogel kunnen paarden gestald worden en vanaf hier kun je mooie trektochten maken door Nationaal Park Drents-Friese Wold. Met maar liefst 130 kilometer aan ruiterpaden zijn er weinig betere plekken om te paard te ontdekken.

De Vrije Vogel Elsloo
  • Wil je je dag in Elsloo afsluiten met een lekkere maaltijd? Schuif dan aan bij eetcafé ’t Anker. In ’t Anker wordt gekookt op ambachtelijke wijze, met veel streekproducten en dat proef je.
Eetcafé 't Anker Elsloo

De kunstwandelroute in watersportdorp Akkrum

Watersportdorp Akkrum is één van de gezelligste en meest sfeervolle dorpen in zuidoost Friesland en is nu op een wel heel bijzondere manier te ontdekken. Dwars door het dorp loopt een vier kilometer kunstwandelroute waarbij 27 kunstwerken dwars door het dorp zijn opgehangen en nog eens 14 kunstwerken in de jachthaven van Akkrum. Een toffe en unieke manier om het dorp te leren kennen.

Akkrum, zuidoost Friesland
Akkrum, zuidoost Friesland
Het Laatste Tafeltje

De beste lunch in zuidoost Friesland bij De Koken

Na het wandelen van de kunstwandelroute door Akkrum raad ik je aan om te gaan lunchen aan de haven bij de Koken. Soms kom je op van die plekken waarvan je meteen weet dat het eten heerlijk zal zijn en precies dat gevoel hadden wij bij De Koken. De locatie, pal aan de haven is prachtig, maar ook de hele setting, binnen en buiten en is super uitnodigend. En ook niet onbelangrijk natuurlijk, we hadden lang niet meer zo lekker gegeten!

De Koken Akkrum, zuidoost Friesland
De Koken Akkrum, zuidoost Friesland

Shoppen bij Modeplein Rinsma in Gorredijk

Shoppen kun je overal in Nederland, maar shoppen zoals bij Modeplein Rinsma in Gorredijk kan maar op weinig plekken. Modeplein Rinsma bestaat uit vier speciaalzaken waarvan ik mocht shoppen bij Zij van Rinsma. Bij Zij van Rinsma shop je 250 modemerken verdeeld over vier verdiepingen. En voor, na of tijdens het shoppen kun je genieten van een welverdiend hapje en/of drankje in het Grand Fashion Café.

Modeplein Rinsma ligt middenin het centrum van Gorredijk en is een beleving op zich. Weet je eten niet welke kleding je moet kiezen of ga je shoppen voor een bijzondere gelegenheid? Schakel dan de hulp van één van de stylistes in en slaag gegarandeerd.

Vakantie vieren in de prachtige regio Appelscha

Eén van de mooiste en meest populaire regio’s in Zuidoost-Friesland is toch wel de regio Appelscha. Appelscha is centraal gelegen en is het ideale startpunt voor een ontdekkingstocht door het prachtige natuurgebied Drents-Friese Wold. Maar ook in Appelscha zelf kun je je gemakkelijk een dag vermaken. Zo kun je klimmen in het klimbos Appelscha, heerlijk lunchen bij de Jongens van Outdoor en de regio verkennen vanaf grote hoogte. In Appelscha kun je namelijk het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van Friesland beklimmen, de Bosbergtoren.

zuidoost Friesland

Wat zijn jouw beste tips voor een vakantie in zuidoost Friesland?

Verantwoording: Wij verbleven in Friesland op uitnodiging van Toerisme Regiomarketing Zuidoost Friesland en Regio Heerenveen ’n Gouden Plak.

Meer Nederland: