Doen in Narbonne

Wat te doen tijdens je dagtrip in Narbonne, Zuid-Frankrijk

Geüpdatet op

Narbonne is één van de vele prachtige steden in het zuiden van Frankrijk, in de regio Occitanië, of Languedoc-Roussillon. Hoewel Narbonne zeker niet groot is, is het toch een leuke bestemmingen om in een dag te bezoeken tijdens je vakantie. In Narbonne wonen zo’n 50.000 mensen en het is één van de oudste steden van Frankrijk. Vanwege de compactheid van de stad zijn alle bezienswaardigheden gemakkelijk in één dag te voet te ontdekken. Wij gingen op ontdekking en delen de mooiste plekjes in Narbonne met je in dit artikel over de leukste dingen om te doen in Narbonne.

Alle bezienswaardigheden in Narbonne waarover je kunt lezen in dit artikel zijn terug te vinden in het kaartje hieronder.

Paleis van de Aartsbisschop

Dat Narbonne één van de oudste steden van Frankrijk is, is meteen duidelijk te zien aan één van de belangrijkste blikvangers van de stad, het paleis van de Aartsbisschop. Dit enorme paleis is gebouwd aan één van de mooiste pleinen van de stad en je kunt er dan ook niet omheen. Dwaal door de smalle steegjes en vergaap je aan het prachtige bouwwerk. Tegenwoordig is het gemeentehuis hier gevestigd. Net als twee musea, namelijk het musée d’art et d’histoire en het musée archéologique.

Paleis van de Aartsbisschop
Paleis van de Aartsbisschop
Doen in Narbonne

De Cathédrale Saint-Just-et-Saint-Pasteur

Er kan maar één bouwwerk zijn het mooiste zijn en dat is in Narbonne als je het mij vraagt de Kathedraal Saint-Just-et-Saint-Pasteur. Een hele mond vol, maar zo’n mooi gebouw als deze mag ook wel zo’n mooie naam hebben. De kathedraal van Narbonne is één van de hoogste kathedralen van heel Frankrijk. En hoewel er ijverig met de bouw is gestart is de bouw helaas nooit helemaal voltooid. Wat niet betekent dat de kathedraal hierdoor minder indrukwekkend is. De kathedraal kun je ook gratis van binnen bewonderen.

Narbonne is heel goed te bezoeken als stedentrip vanuit je vakantiebestemming Marseillan Plage of Serignan Plage.

Cathédrale Saint-Just-et-Saint-Pasteur
Cathédrale Saint-Just-et-Saint-Pasteur

Via Domitia

Nergens in de stad is beter te zien dat Narbonne de eerste nederzetting van de Romeinen is geweest buiten Italië dan aan de Via Domitia. De Via Domitia ligt voor het paleis van de Aartsbisschop en was in de tijd van Romeinen de belangrijkste weg van Italië naar Spanje. Op het plein is nu een enorm gat gemaakt waar je zo de échte stenen van de Via Domitia op kunt stappen. Dichter bij de Romeinen kun je niet komen. Rondom de Via Domitia zijn verschillende terrassen waar je op een zomerse dag kunt genieten van de stad.

Via Domitia

De markthal van Narbonne

Net als iedere andere grotere Franse stad vind je ook in Narbonne een bijzondere markthal. De markthal van Narbonne, oftewel Les Halles de Narbonne is ruim honderd jaar geleden gebouwd en is tot op de dagen van vandaag nog steeds in gebruik. Houd er rekening mee dat de markthal over het algemeen vanaf de middag gesloten is.

Markthal Narbonne

Pont des Marchands

De Pont des Marchands is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Narbonne. Dit is namelijk één van de weinige bruggen ter wereld waar gebouwen op zijn gebouwd. Wanneer je van de markthal richting het Paleis van de Aartsbisschop loopt kun je niet om dit mooie plaatje heen. Net als de Via Domitia stamt de Pont des Marchands uit de Romeinse tijd en tegenwoordig wordt er nog steeds geleefd in de gebouwen bovenop de brug. Sowieso is het leuk om tijdens je trip naar Narbonne een wandeling te maken langs het kanaal. Tijdens de zomermaanden vindt hier daarnaast regelmatig een gezellige markt plaats.

Pont des Marchands Narbonne
Pont des Marchands Narbonne

Struin door de gezellige straten van Narbonne

Narbonne is niet groot en daardoor niet te vergelijken met steden als Montpellier, maar is zeker net zo gezellig. Ik raad je aan om vooral zonder reisgids op pad te gaan en vooral de kleine, smalle straatjes die de stad rijk is in te slenteren. Zo kom je op de mooiste plekken en dompel je je onder in het echte Franse leven.

  • Tijd over voor nog een stedentrip? Bezoek dan ook de compacte, historische stad Perpignan.
Doen in Narbonne