Cesky Krumlov Tsjechië

Tips voor de mooiste bezienswaardigheden in Český Krumlov in Tsjechië

Geüpdatet op

Er kan er maar één de mooiste zijn en dat geldt ook voor de mooiste steden van Tsjechië. Wat ons betreft is dat zonder twijfel de stad Český Krumlov in de regio Zuid-Bohemen. De stad ligt aan de rivier de Moldau en het historische centrum is compleet autovrij wat de stad perfect maakt om te voet te verkennen. Wat te doen in Český Krumlov? In dit artikel delen we de beste tips voor de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de mooiste stad van Tsjechië.

Cesky Krumlov

Het Kasteel van Český Krumlov

Eén van de belangrijkste en meest in het oog springende bezienswaardigheden in Český Krumlov is het imposante kasteel. Dit enorme kasteel is het op één grootste kasteel in Tsjechië en is dé blikvanger in de stad. Het kasteel is gebouwd in de dertiende eeuw en beschikt over een museum waar je alles leest over het kasteelleven in de dertiende eeuw. Een groot gedeelte van het enorme kasteel van Český Krumlov is gratis te bewonderen, maar wil je ook de kamers bekijken dan is de entreeprijs 100 czk (€4) per persoon.

Schrik trouwens niet als je naar het kasteel loopt, rondom het kasteel leven namelijk drie beren die zogenaamd het kasteel ‘beschermen’. Super zielig om te zien.

Beklim de kleurrijke kasteeltoren

De mooiste bezienswaardigheid van de stad en het mooiste deel van het kasteel van Cesky Krumlov is de kleurrijke Castle Tower, oftewel kasteeltoren. De toren is vanaf alle hoeken in de stad te bewonderen, maar het allerleukst is natuurlijk om de 150 treden te beklimmen. Eenmaal boven kun je genieten van een geweldig uitzicht over de hele stad en omgeving. De entree voor de Castle Tower bedraagt 100 czk (€4) per persoon.

Castle Tower Cesky Krumlov
Castle Tower Cesky Krumlov
Castle Tower Cesky Krumlov

Bewonder de Cloak Bridge

Wie dacht dat het kasteel van Český Krumlov en de bijbehorende Castle Tower de enige blikvangers in de stad waren heeft het mis. Je mag namelijk ook de enorme Cloak Bridge (Lavka pod Zamken) die onder het kasteel is gevestigd niet missen. De Cloak Bridge is één van de meest fotogenieke plekjes in de hele stad.

Lees ook: Ons antwoord op de vraag ‘hoe duur is Tsjechië?’

Wandel door het Latran District

Český Krumlov bestaat uit verschillende wijkjes en één van de wijken in de stad die je zeker niet mag missen – en eigenlijk ook niet kunt missen – is Latran District onderaan de heuvel onder het kasteel. In dit middeleeuwse deel van de stad vind je de mooiste, kleurrijke huizen, restaurants en boetieks.

Latran District Cesky Krumlov
Latran District Cesky Krumlov

St. Vituskerk

De St. Vituskerk is één van de gebouwen in Český Krumlov waar je niet omheen kunt en die overal bovenuit torent. De kerk is namelijk gebouwd op een plateau waardoor het bouwwerk boven de rest van de gebouwen uitstijgt. De gotische kerk is gratis van binnen te bewonderen.

Monastery of Minorities – Het klooster van Český Krumlov

Een andere bijzondere plek in de stad is het Monastery of Minoreties. Dit klooster is gevestigd in Latran District en vooral de prachtige, enorme tuin is een wandeling waard. De kloostertuin is iedere dag geopend van zeven tot zeven. Daarnaast kun je tijdens de lente- en zomermaanden een kijkje nemen in het klooster. De entreeprijs hiervoor bedraagt 150 czk per persoon.

Monastery of Minorities Cesky Krumlov

Varen over de Moldau

Český Krumlov ligt in een lus van de rivier de Moldau en dus draait veel in de stad om het leven in en rondom het water. Eén van de leukste dingen om te doen in Český Krumlov is daarom een tocht maken over de rivier. Huur een kano of een paddle board en verken de stad vanaf het water. Op verschillende plekken in de stad is het mogelijk om een kano of boot te huren waarmee je naar de andere kant van de stad vaart waar je weer opgepikt wordt door een auto of busje.

Cesky Krumlov

Bezoeken vanuit Český Krumlov: Hluboka kasteel

Wanneer je bent uitgekeken in Cesky Krumlov of voordat je er naartoe rijdt raad ik je aan om een kleine omweg te maken om het prachtige Hluboka kasteel te bezoeken. Het Hluboka kasteel ligt ongeveer vijfendertig minuten rijden ten noorden van Český Krumlov en is één van de mooiste kastelen in Tsjechië. Je auto kun je parkeren in het dorp Hluboká nad Vltavou vanaf waar je naar het kasteel kunt wandelen. De weg er naartoe is aardig stijl, maar goed te doen voor iedereen. Eenmaal aangekomen bij het gigantische kasteel kun je een mooie wandeling maken door de kasteeltuin (gratis) of een kijkje nemen in het kasteel zelf. Bij het Hluboká kasteel is het mogelijk om verschillende tours te boeken. De prijzen voor een tour starten bij 150 czk per persoon.

Openingstijden Hluboka kasteel

  • Mei tot en met augustus: 9 tot 17.30 uur.
  • April tot en met oktober: 9 tot 16.30 uur.
  • November tot en met maart: 10 tot 16.00 uur.

Het kasteel is iedere dag van de week geopend met uitzondering van maandag. Op maandag is het kasteel enkel geopend tijdens de maanden juli en augustus.

Hluboka kasteel

Waar te eten en drinken in Český Krumlov?

Bezienswaardigheden in Český Krumlov op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de locaties van alle genoemde restaurants en bezienswaardigheden in Český Krumlov.

Waar te overnachten

In Český Krumlov zijn onwijs veel hotels en guesthouses gevestigd waar je kunt verblijven. Reis je met een camper, caravan of tent? Ook dan zijn er verschillende opties. Wij verbleven in Český Krumlov op één van de leukste kampeerplekken waar we hebben gestaan in Tsjechië, Kemp Krumlov. Deze kampeerplaats ligt ten noorden van de stad, pal aan de rivier de Moldau. Vanaf hier kun je gemakkelijk in ongeveer een kwartier naar de stad lopen. Daarnaast is het mogelijk om hier een kano of boot te huren.

Liever overnachten in fijn hotel? Hieronder vind je een aantal fijne plekken in de stad.

Veelgestelde vragen over Cesky Krumlov

  • Hoeveel dagen voor Český Krumlov?

    Voor een stedentrip Český Krumlov raad ik je tenminste één volle dag aan. De stad is relatief klein en in zijn geheel te voet te verkennen. Toch zijn wij blij dat wij een halve dag extra hebben uitgetrokken. De sfeer in Český Krumlov is namelijk zo onwijs fijn, net als alle bezienswaardigheden. Alle kleine steegjes zorgen ervoor dat je telkens weer het gevoel hebt op een andere plek te zijn beland en telkens is er weer iets nieuws te zien. Wij zijn helemaal fan van Český Krumlov en raden je zeker aan om de stad te bezoeken tijdens een rondreis door Tsjechië.

  • Hoe kom je in Český Krumlov

    Český Krumlov ligt zoals gezegd in de regio Zuid-Bohemen in het zuiden van Tsjechië. Vanaf Praag reis je ongeveer twee uur naar de stad. Ik raad je daarom aan om vliegtickets te boeken naar Praag en/of met je eigen auto naar Tsjechië te reizen. Reis je per vliegtuig? Dan kun je het beste een auto huren in Praag via Sunny Cars. Bij Sunny Cars ben je namelijk altijd volledig verzekerd en kom je nooit voor financiële verrassingen te staan. Heb je voldoende tijd voor een mooie reis door Tsjechië? Reis dan een half uur verder naar het zuiden voor een relax dag aan het grootste meer van Tsjechië, het Lipnomeer.

Had jij al eens van de Tsjechische stad Český Krumlov gehoord?