Praag bezienswaardigheden
Tsjechië

De leukste tips voor je stedentrip Praag

Praag is één van de populairste Europese steden voor een stedentrip in Europa, dus werd het tijd dat we de stad eens met onze eigen ogen gingen aanschouwen. Het historische centrum van de stad met de beroemde Karelsbrug en de Astronomische klok van Praag moet natuurlijk iedereen gezien hebben tijdens een stedentrip, maar wij ontdekten dat er nog veel meer toffe, hippe kanten van Praag te ontdekken zijn. In dit artikel vertellen we je alles over de leukste dingen om te doen tijdens een stedentrip Praag. Met niet alleen tips voor de mooiste plekken en bezienswaardigheden, maar ook informatie over de leukste up-coming wijken, onze favoriete speciaalbiercafés en restaurants waar je heerlijk – en betaalbaar – kunt eten in de Tsjechische hoofdstad.

Inhoudsopgave

De leukste tips voor je stedentrip Praag
 1. Wandel over de beroemde Karelsbrug
 2. Bezoek de Praagse burcht en de kathedraal van Praag
 3. Beklim de Petřín-uitkijktoren voor de mooiste uitzichten
 4. Bezoek de Štefánik Observatory
 5. Bewonder de John Lennon Wall
 6. Bezoek Holešovice; Eén van de hipste wijken van Praag
 7. Geniet van de sfeer en heerlijke street food op de Manifesto Market Florenc
 8. De Astronomische klok van Praag bewonderen
 9. Het oude stadsplein van Praag
 10. Geniet van de lekkerste Trdelník
 11. Ga op zoek naar de mooiste kunstwerkjes door de stad
 12. Maak een ritje in de tram
 13. Wandel door de Joodse wijk in Praag, Josefov
 14. Slenteren langs de Moldau
 15. Bewonder het Dansende Huis
 16. Bezoek eens onbekendere wijken van Praag
 17. Biertjes drinken in de leukste speciaalbiercafés in de stad
 18. Tips voor de leukste restaurants in Praag
 19. Bezoek Kasteel Karlstein (Hrad Karlštejn) vanuit Praag
 20. Waar te verblijven in Praag
 21. Combineer je stedentrip Praag met Boheems Zwitserland en/of het Boheems Paradijs

Wandel over de beroemde Karelsbrug

Eén van de beroemdste en meest iconische bezienswaardigheden in Praag is de Karelsbrug (Karlův most). De Karelsbrug heeft een totale lengte van ruim 500 meter en is zonder twijfel de mooiste brug in Praag. De brug is alleen toegankelijk voor voetgangers en daar wordt dan ook volop gebruik van gemaakt. De Karelsbrug is niet voor niets één van de drukste plekken in de hele stad. Wat de brug dan zo bijzonder maakt? Voornamelijk de twee imposante torens die de brug aan beide kanten inklemmen. Maar ook de dertig standbeelden die verspreid over de brug te bewonderen zijn, is één van de belangrijkste blikvangers. Tijdens je stedentrip Praag kom je niet om een wandeling over de beroemde brug heen. Vanuit het centrum gezien liggen belangrijke bezienswaardigheden namelijk aan de overkant van de brug, zoals de Praagse burcht en de kathedraal van Praag.

Karelsbrug Praag

Bezoek de Praagse burcht en de kathedraal van Praag

Na je wandeling over de Karelsbrug kom je aan in de wijk Hradčany, oftewel de burchtwijk van Praag. De Praagse burcht is een gigantisch complex waarvan de eerste steen werd gelegd in 870. Vandaag de dag kun je in het complex onder andere diverse kerken, tuinen en de kathedraal van Praag bewonderen. Alle ingangen van de Praagse burcht worden goed beveiligd en er ontstaan vaak lange rijen. Wil je de Praagse burcht bewonderen dan raad ik je aan om Prague Cards aan te schaffen of om vooraf online een kaartje te kopen. Het is ook mogelijk om een tour te boeken met een gids om zo meer te weten te komen over het gigantische complex en alle bijzondere bouwwerken.

Praagse burcht

Beklim de Petřín-uitkijktoren voor de mooiste uitzichten

Eén van de leukste dingen om te doen tijdens is een stedentrip is wat mij betreft een stad van bovenop bewonderen. In Praag kun je dit doen door de Petřín-uitkijktoren op de Petřín-heuvel in de wijk Malá Strana te beklimmen. De Petřín-uitkijktoren staat bekend als ‘de Eiffeltoren van Praag’ en heeft een totale hoogte van zestig meter. Je kunt de uitkijktoren bereiken door een mooie wandeling te maken door het park of je kiest voor een ritje met het treintje (opstappen op halte Újezd). De rit met het treintje duurt slechts een paar minuten en je kunt hiervoor hetzelfde kaartje gebruiken als dat je gebruikt voor het overige openbaar vervoer.

De entreen voor het beklimmen van de Petřín-uitkijktoren bedraagt 150 czk per persoon (bijna €6).

Extra Praag tip: Ben je van plan om tijdens je stedentrip veel musea en bezienswaardigheden te bezoeken? Schaf dan een Prague Card aan. Met de Prague Card krijg je gratis toegang tot veel trekpleisters in de stad, zoals de Petřín-uitkijktoren en/of hoge kortingen. Helaas is reizen met het OV niet meer inbegrepen.

Bezoek de Štefánik Observatory

Zodra je uit het treintje stapt dat je naar de top van de 318 meter hoge Petřín-heuvel brengt kun je rechts afslaan naar de Petřín-uitkijktoren. Ik raad je echter aan om eerst linksaf te slaan voor een bezoek aan de Štefánik Observatory. Het observatorium dat is opgericht in 1928 is gespecialiseerd in de popularisering van astronomie en natuurwetenschappen. Je kunt hier een kijkje nemen in het museum én gluren door de twee mega telescopen. Een bezoek aan de Štefánik Observatory is leuk voor zowel kinderen als volwassenen.

Met je Prague Card kun je de Štefánik Observatory gratis bezoeken. Heb je geen Prague Card? Dan bedraagt de entree 90 czk per persoon.

Štefánik Observatory

Bewonder de John Lennon Wall

Wie gek is op street art moet zeker een bezoekje brengen aan de kleurrijke John Lennon Wall. Deze kleurrijke muur bevindt zich vlakbij de Karelsbrug en is één van de populairste trekpleisters in dit gedeelte van de stad. Het kunstwerk op deze muur ontstond in de jaren tachtig na de dood van John Lennon als protest tegen het communistische regime. Regelmatig veranderden de schilderen en diverse leuzen op de muur en tegenwoordig is de muur uitgegroeid tot een heuse bezienswaardigheid. Bezoek je Praag vaker, dan zul je zien dat de muur er iedere keer weer net iets anders uitziet.

Bezoek Holešovice; Eén van de hipste wijken van Praag

Hoewel het historische centrum van Praag uiteraard de populairste wijk is, zijn er nog veel meer wijken in Praag te vinden die zeker een bezoek waard zijn tijdens je stedentrip. De stad wordt hipper en hipper en dat is vooral te zien wanneer je de tram of metro naar de buitenwijken pakt. Eén van de leukste up-coming wijken is de wijk Holešovice in het noorden van de stad. In Holešovice hoef je er niet bang voor te zijn dat je hordes toeristen tegen komt en juist dat maakt de wijk zo leuk. Maar ook de bijzondere street art kunstwerken en hippe concept stores en food truck points maken de wijk extra bijzonder. Eén van de plekjes in Holešovice die je zeker moet bezoeken is de concept store Vnitroblock. Dit is de plek waar de jeugd samenkomt om te flexwerken, borrelen, netwerken of koffie drinken. Wat een heerlijke plek!

Een andere fijne plek in Holešovice is het Food Truck Point dat is gevestigd bij de oude markthallen. De oude markthallen van de wijk zijn omgetoverd tot de plek waar je hippe cafés, galeries én dus het gezellige Food Truck Point vindt. Het Food Truck Point vindt iedere dag – met uitzondering van zondag – plaats en is de plek om neer te ploffen voor een lekker drankje en/of street food hapje.

Holešovice
Food Truck Point Holešovice

Geniet van de sfeer en heerlijke street food op de Manifesto Market Florenc

Het Foodtruck Point in Holešovice is niet de enige markt in Praag die leuk is om te bezoeken. In de wijk Florenc, ten zuiden van Holešovice is iedere dag van 11 tot middernacht de Manifesto Market Florenc geopend. Op deze gezellige markt vind je onwijs veel kramen met eten en drinken van over de hele wereld. Een heerlijke plek om je dag in Praag af te sluiten met een hapje en een drankje.

Manifesto Market Florenc

De Astronomische klok van Praag bewonderen

Wie dacht dat de bekendste bezienswaardigheid van Praag niet aan bod zou komen heeft het mis. Tijdens je stedentrip Praag mag je de bijzondere Astronomische klik van Praag natuurlijk niet missen. De Astronomische klok van Praag is super bijzonder, omdat het niet alleen de tijd, maar ook de stand van de zon en de sterrentijd aan. Maar het meest bijzondere is toch wel het het tafereel dat ieder heel uur ontstaat. Ieder uur gaan er namelijk luikjes open en is er van alles te zien op en rondom de klok. En als je er dan toch bent kun je net zo goed naar binnen gaan om de toren van het stadhuis te beklimmen.

Het oude stadsplein van Praag

Hoewel er als je het mij vraagt mooiere pleinen in Praag te vinden zijn, moet je natuurlijk een korte wandeling maken over het oude stadsplein van Praag, Old Town Square. Dit is het plein waar je onder andere het Astronomische uurwerk vindt. Daarnaast barst het plein van de terrassen en gezelligheid. Wil je ergens neerploffen voor een hapje of een drankje? Dan sla je beter één van de zijstraten in.

Geniet van de lekkerste Trdelník

Lekker eten en drinken in Praag kan in vrijwel iedere straag, maar er is één zaakje die je echt moet bezoeken. Trdelník is een traditionele (zoete) lekkernij in Tsjechië en op vrijwel iedere straathoek kun je ze proberen. De lekkerste hadden wij echter bij Trdlo vlakbij de Karelsbrug.

Trdelník

Ga op zoek naar de mooiste kunstwerkjes door de stad

Eén van de leukste dingen om te doen in Praag is het zoeken naar de meest bijzondere kunstwerkjes in de stad die overal zijn verstopt. Je vindt er bijvoorbeeld het draaiende hoofd van Franz Kafka en een standbeeld ter ere van hem, maar ook bijzondere kunstwerken van David Cerny. David Cerny is beroemd en berucht in de Praagse art scène en zijn kunstwerken hebben vaak een activistische ondertoon. De bijzondere baby’s met een barcode op hun hoofd zijn bijvoorbeeld te vinden op Kampa Island, net als de bijzondere gele pinguïns.

Maak een ritje in de tram

Veel bezienswaardigheden in Praag kun je gemakkelijk te voet ontdekken, maar wil je ook de buitenwijken – zoals Holešovice – induiken dan is het best handig om gebruik te maken van het openbaar vervoer in Praag. En de tram is wat mij betreft dan de leukste optie! Dwars door de hele stad rijden trams af en aan om je van A naar B te brengen. Ik raad je aan om een dagkaart voor het OV aan te schaffen voor 120 czk (€4,70). Met deze kaart kun je 24 uur gebruik maken van alle soorten openbaar vervoer in Praag.

Tram in Praag

Wandel door de Joodse wijk in Praag, Josefov

Eén van de mooiste wijken in het historische centrum van Praag is de Joodse wijk Josefov. In Josefov kun je maar liefst zes synagoges – waarvan de Oudnieuwe Synagoge de mooiste is – en de Joodse begraafplaats bezoeken. Daarnaast vind je er statige herenhuizen, het standbeeld ter ere van Franz Kafka en fijne restaurants en barretjes.

Slenteren langs de Moldau

De rivier de Moldau is de rivier die dwars door de stad Praag stroomt en waarover onder andere de beroemde Karelsbrug is gebouwd. De kades van de Moldau stromen ’s avonds vol met locals die hier samen komen voor een drankje of een feestje op één van de feestboten. Super leuk om te doen dus tijdens je stedentrip Praag, slenteren langs de rivier de Moldau.

Moldau Praag
Moldau Praag

Bewonder het Dansende Huis

Tijdens je wandeling langs de Moldau kun je de mooiste, statige gebouwen bewonderen, maar er is één bijzonder bouwwerk dat uit het oog sprint. Het Dansende Huis (Tančící dům) is een deconstructivistisch kantoorgebouw in de Nieuwe Stad dat dagelijks honderden – zo niet duizenden – keren wordt gefotografeerd. In het Dansende Huis vind je daarnaast een galerie en je kunt ervoor kiezen om een drankje te doen op het bijzondere dakterras voor een prachtig uitzicht over de rivier en de stad. Voor de toegang tot het dak kun je online een kaartje reserveren.

Dansende Huis Praag

Bezoek eens onbekendere wijken van Praag

In dit artikel vol met onze Praag tips hebben we al een aantal bijzondere wijken in Praag genoemd, zoals Josefov en Holešovice, maar er zijn nog veel meer up-coming wijken te ontdekken. Mocht je voldoende tijd hebben dan raad ik je zeker aan om de tram te pakken naar wijken als Žižkov (street art) en Staré Vršovice. In Staré Vršovice kwamen wij bij toeval terecht toen we op zoek waren naar speciaalbiercafés en dit is voor ons één van de leukste wijken van Praag gebleken. Je komt er geen toerist tegen – wat het juist leuk maakt – en je merkt in alles dat de wijk een grote omslag aan het maken is. Saaie Oostblok flats worden omgetoverd tot kleurrijke bouwwerken en de hipste barretjes en restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond.

Biertjes drinken in de leukste speciaalbiercafés in de stad

Praag is een onwijs hippe stad met een aantal hippe wijken, zoals Holešovice, Staré Vršovice en Žižkov. En bij een hippe stad horen natuurlijk hippe speciaalbiercafés. Wie Travelaar al langer volgt weet dat Erick dol is op speciaalbier en dus gingen we ook in Praag op zoek naar de leukste barretjes. Hieronder vind je onze favoriete plekken voor de lekkerste biertjes in Praag inclusief de exacte locaties.

Wil je meer lekkere biertjes proeven in Praag? Boek dan een drie uur durende bier tour door de stad.

Tips voor de leukste restaurants in Praag

Waar in Praag je ook bent, je zult nooit lang hoeven te zoeken naar een fijn restaurant. Zelf verbleven wij tweeënhalve dag in Praag en uiteraard gingen we ook tijdens deze stedentrip weer op zoek naar de leukste plekken om te eten en drinken. Hieronder vind je een aantal restaurants in Praag (met exacte locaties) die zeker een bezoek waard zijn.

Bezoek Kasteel Karlstein (Hrad Karlštejn) vanuit Praag

Maak je een rondreis door Tsjechië en/of heb je extra dagen ingepland voor je stedentrip Praag? Breng dan ook zeker een bezoek aan het nabijgelegen Kasteel Karlstein. Kasteel Karlstein is een 14e-eeuws gotisch kasteel in het dorp Karlštejn. Vanaf het dorp kun je een mooie wandeling maken naar het kasteel. Vanaf Praag rij je in ongeveer veertig minuten naar het kasteel. Uiteraard is het ook mogelijk om een dagtour vanuit Praag te boeken.

Kasteel Karlstein (Hrad Karlštejn)

Waar te verblijven in Praag

Tijdens je stedentrip Praag is de keuze qua overnachtingen reuze. Zelf maakten wij een rondreis door Tsjechië met onze camper waardoor we ervoor kozen om op één van de stadscampings op het eiland Císařská louka te overnachten. Je kunt hier kiezen voor twee campings, Caravan Park Camping (ongeveer €21 per nacht, zonder elektriciteit) en Praguecamp.

Zelf kozen wij voor de eerste optie, aangezien deze dichterbij de boot ligt die je naar het centrum van de stad brengt. Vanaf het eiland is dit de snelste optie om de binnenstad te bereiken. De boot vertrekt ieder heel en ieder half uur en een ritje kost 30 czk. Je kaartje is dan dertig minuten geldig. Heb je net als wij een dagkaart voor het openbaar vervoer in Praag aanschaft dan kun je ook gebruik maken van deze boot. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de boot vanaf het centrum voor het laatst om 20.00 uur terug vaart. Wil je later terug dan kun je tram 5 pakken naar het zuiden en vanaf hier het eiland oplopen. De wandeling duurt dan tussen de twintig en dertig minuten.

Reis je niet met een camper, caravan of tent en wil je graag in de binnenstad verblijven? Dan is de keuze aan hotels, hostels en guesthouses reuze. Hieronder hebben we een aantal voor je op een rij gezet.

Camping Praag naar Centrum

Combineer je stedentrip Praag met Boheems Zwitserland en/of het Boheems Paradijs

Voor wie langer de tijd heeft voor een vakantie in Tsjechië raad ik aan om je stedentrip te verlengen met een verblijf in één van de mooiste natuurgebieden van het land, Boheems Zwitserland of het Boheems Paradijs. In beide natuurgebieden kun je prachtige wandelingen maken, bijzondere kastelen bewonderen en genieten van de rust. Ik raad je daarom aan om – als je niet met je eigen auto reist – een auto te huren in Praag via Sunny Cars. Wij raden standaard Sunny Cars aan voor autohuur aangezien je via hen altijd volledig verzekerd bent. Vanaf Praag rij je in één tot twee uur naar de mooiste natuur- en wandelgebieden. Daarnaast is het mogelijk om een dagtour naar Boheems Zwitserland te boeken. Ook dit is een optie, maar op je eigen manier reizen is natuurlijk altijd het prettigst.

Heb jij nog aanvullende tips voor Praag?

*Met dank aan CzechTourism Benelux voor de Prague Cards.

Meer Tsjechië:

Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje.
Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier
Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.