Kutna Hora Tsjechië

De mooiste bezienswaardigheden in Kutná Hora, Tsjechië

Geüpdatet op

Ben je in de regio Midden-Bohemen of ben je aan het stedentrippen in Praag? Zorg dan dat je voldoend tijd hebt en plan tijd in je voor een bezoek aan de stad Kutná Hora. Kutná Hora ligt op ongeveer een uur rijden van Praag en beschikt over een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Wat te doen in Kutná Hora, Tsjechië? Wij delen de leukste tips voor de mooiste en meest bijzondere plekken en bezienswaardigheden.

De bottenkapel van Kutná Hora – Ossuarium van Sedlec

Dé reden voor een bezoek aan Kutná Hora is toch wel de imposante en bizarre bottenkapel, oftewel het Ossuarium van Sedlec. In de dertiende eeuw werd de grond rondom het Sedlec klooster gezegend met grond met aarde meegebracht door de abt vanuit Jeruzalem. Door deze zegening wilden vele mensen rondom het klooster begraven worden. Na een uitbraak van de pest in 1318 moesten er zo’n 300.000 mensen begraven worden waardoor de begraafplaats te vol werd. De huidige begraven personen (ruim 400.000) werden daarom opgegraven en verplaatst naar de kelderkapel. Het aantal botten hoopte zich zo op in de kelder en het klooster waardoor in 1870 František Rint om de botten en schedels te ordenen. Vanaf dat moment werden de botten en schedels gebruikt als versieringen, kroonluchters en beelden. De naam de bottenkapel was geboren.

Voor 90 czk kun je een bezoek brengen aan de Bottenkapel, oftewel Kostnice Sedlec Ossuary. Helaas is het op dit moment niet meer toegestaan om foto’s te maken binnenin het klooster, maar het is zeker een bezoek waard. Zo bizar en indrukwekkend om kroonluchters en andere versieringen te zien die van echte botten en schedels zijn gemaakt.

De bottenkapel is iedere dag – met uitzondering van 24 december – geopend. Tijdens de wintermaanden is de kapel geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Tijdens de zomermaanden kun je je bezoek plannen tot 18.00 uur.

De kerk van Sedlec

Vlakbij de Bottenkapel is één van de mooiste kerken van Kutná Horen gevestigd, de Cathedral of the Assumption of Our Lady and Saint John the Baptist. In het Tsjechisch kun je deze kerk vinden onder de naam Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele. Tot de vijftiende eeuw onderdeel van het Sedlec klooster tot deze afbrandde. In de achttiende eeuw is de kerk te herbouwen. de Sedlec kerk in Kutná Hora ligt op loopafstand van het Ossuarium van Sedlec en beide zijn dus uitstekend te combineren. Het is zelfs mogelijk om een combi-entreeticket aan te schaffen. Een combi-ticket kost 120 czk per persoon. Wil je alleen de kerk bezoeken dan kost een ticket 50 czk per persoon. Tickets zijn aan te schaffen bij het informatiecentrum dat is gevestigd in de straat Zámecká, tussen het Ossuarium van Sedlec en de kerk in.

De kerk van Sedlec

Koffie drinken in MuzeumLega

Als je toch een bezoek brengt aan de bottenkapel en/of de Onze-Lieve-Vrouwe kerk ben je vast toe aan een kopje koffie of een hapje en een drankje. In dezelfde straat kun je heerlijk neerploffen bij MuzeumLega. Je vindt hier een klein Lego museum met een winkel én een knusse lunchroom. Super gezellig om te zitten en met kinderen is het helemaal ideaal. Is het je favoriete plekje geworden? Je kunt ook overnachten in MuzeumLega.

De bloedmooie St. Barbarakathedraal

De hiervoor genoemde bezienswaardigheden in Kutná Hora liggen ietwat buiten het centrum van de stad, maar ook in het centrum vind je een aantal bloedmooie plekken. De blikvanger in het centrum is toch wel de St. Barbarakathedraal. De St. Barbarakathedraal is een gotische kerk en met name de buitenkant is super imposant. De bijzondere dubbele luchtbogen en diverse glas-in-loodramen maken het echt een plaatje. De toegangsprijs voor de St. Barbarakathedraal bedraagt 60 czk per persoon. Je kunt de kathedraal dagelijks tussen 10.00 en 16.00 uur (november tot en met maart) en 9.00 tot 18.00 uur (april tot en met oktober) bezoeken.

St. Barbarakathedraal Kutna Hora
St. Barbarakathedraal Kutna Hora

Wijn proeven uit Kutná Hora

Breng je een bezoek aan de St. Barbarakathedraal en ben je gek op lekkere wijntjes? Vlak voor de kathedraal vind je een kleine wijngaard waar van de druiven lokale wijnen worden geproduceerd. Bij een klein tentje kun je voor (vanaf) 40 czk een glaasje – witte of rode – lokale wijn proberen.

Lees ook: Ons antwoord op de vraag hoe duur is Tsjechië?

Het kleurrijke centrum van Kutná Hora

Hoewel Kutná Hora qua schattigheid en pracht en praal niet op kan tegen een stad als Český Krumlov is het zeker de moeite waard om een mooie wandeling door het centrum te maken. Het centrum staat namelijk al sinds 1985 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een aantal van de mooiste bezienswaardigheden in het centrum van Kutná Hora zijn de Gothic Stone Fountain, de Onze-Lieve-Vrouwe kerk, Het Italiaans Hof, De Hrádek en de prachtige, kleurrijke gebouwen.

Centrum Kutná Hora
Kutná Hora

Hoe kom je in Kutná Hora?

Kutná Hora ligt zo’n zeventig kilometer ten oosten van Praag en is uitstekend te bezoeken als dagtrip. Vanaf Praag kun je gemakkelijk per trein naar Kutná Hora reizen. De treinreis duurt ongeveer een uur. De beroemde bottenkapel ligt een behoorlijk stukje buiten het centrum en hoewel het lopend te doen is, raad ik je aan om bij de kerk van Sedlec de bus te pakken naar het centrum. Reis je net als wij met je eigen auto – of camper – door Tsjechië of heb je een auto gehuurd? Wij parkeerden onze camper bij Parkoviste Na Valech wat op loopafstand van het centrum is. Kutná Hora is één van de bestemmingen in de Bohemen die je zeker wilt bezoeken tijdens een roadtrip door Tsjechië.

Het is ook mogelijk om de stad te bezoeken met een tour vanuit Praag. Deze kun je hier boeken.

Maak een trip naar Pardubice

Voor een stedentrip Kutná Hora raad ik een volle dag aan. In deze tijd kun je uitstekend alle bezienswaardigheden die in dit artikel worden genoemd bewonderen. Heb je nog een dagje over? Reis dan zeker eens door naar de stad Pardubice. Aanrader! De afstand van Kutná Hora naar Pardubice is ongeveer 45 kilometer.

Pardubice Tsjechië

Heb jij al eens een stedentrip Kutná Hora overwogen?