Pilsen Tsjechië

De mooiste bezienswaardigheden in Pilsen, Tsjechië

Geüpdatet op

Denk je aan de Tsjechische stad Pilsen, dan denk je uiteraard aan pils, Pilsner bier. Maar de stad is meer dan onbeperkt biertjes drinken. Hoewel de stad wat mij betreft niet tot de mooiste steden van Tsjechië behoort is het zeker een aanrader om tijd in te plannen voor een stedentrip Pilsen tijdens je roadtrip door Tsjechië. Pilsen is namelijk na Praag de grootste stad in de Bohemen. Wat te doen in Pilsen? Wij delen leuke tips voor de leukste activiteiten, plekken en bezienswaardigheden.

Het stadsplein van Pilsen

Je stedentrip Pilsen start je het beste op het centrale stadsplein van de stad, Námestí Republiky, oftewel het plein van de Republiek. Rondom het plein zijn een aantal bijzondere bouwwerken gevestigd, zoals het Stadhuis, met allen hun eigen bouwstijlen. Schuin tegenover het Stadhuis van Pilsen vind je bijvoorbeeld de Pestzuil. De Pestzuil is een pilaar met een gouden beeld van Maria dat werd opgericht in de zeventiende eeuw. De Pestzuil herinnert aan het feit dat de stad Pilsen rond het jaar 1600 grotendeels ontsnapte aan de pestepidemie.

Boek een verblijf in Pilsen

Stadsplein Pilsen
Stadsplein Pilsen

Sint-Bartholomeüskathedraal

Een ander bijzonder en imposant bouwwerk dat midden op het stadsplein is gevestigd is de Sint-Bartholomeüskathedraal – Katedrála Sv. Bartolemeje in het Tsjechisch. De Sint-Bartholomeüskathedraal is een dertiende-eeuwse gotische kathedraal en is de blikvanger op het plein. De toren van de kathedraal is 103 meter hoog en is als toerist te bezoeken. Je moet er wat traptreden voor trotseren, maar het uitzicht schijnt fenomenaal te zijn. De entreeprijs voor de toren van de kathedraal bedraagt 50 czk per persoon.

Sint-Bartholomeüskathedraal
Sint-Bartholomeüskathedraal

De Grote Synagoge – Velka Synagoga

Wist je dat je in Pilsen de op één na grootste synagoge van Europa kunt bewonderen? De Grote Synagoge – oftewel Velka Synagoga – is een belangrijke plek voor de Joodse gemeenschap in Pilsen. De bouw van de synagoge werd in 1893 voltooid en is volkomen in Moors-Romaanse stijl gebouwd. Tegenwoordig doet het bouwwerk niet alleen dienst als synagoge maar worden er ook concerten en tentoonstellingen georganiseerd.

De Grote Synagoge
De Grote Synagoge - Velka Synagoga

Chillen in het heerlijke stadspark

Pilsen is een enorm groene stad en dat merk je voornamelijk in het zalige stadspark. Het stadspark van Pilsen is gevestigd op de plek waar vroeger de stadsmuren gevestigd worden. De stadsmuren zijn er allang niet meer, maar de plek is nu omgetoverd tot een heerlijke plek om tot rust te komen middenin de op één na grootste stad in de Bohemen.

Lunchen bij Le Frenchie Café

Natuurlijk wil je tijdens je stedentrip Pilsen ook even uitrusten onder het genot van een lekker hapje en drankje. Voor de lunch – of gewoon voor een borrel – raden wij Le Frenchie Café aan. Er zijn twee vestigingen in de stad, maar de vestiging aan de Smetanovy Sady is onze favoriet. Je kunt hier heerlijk lunchen – tot 14.00 uur – en borrelen. Wij waren op een regenachtige dag in Pilsen, maar ook toen was de sfeer hier heerlijk.

Biertjes drinken bij de Pilsner Urquell Brouwerij

Pils en Pilsen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en daarom mag een bezoek aan de Pilsner Urquell Brouwerij natuurlijk niet ontbreken tijdens je stedentrip. De brouwerij ontstond in 1842 en tot op de dag vandaag wordt er bier gebrouwen. Met een gids kun je in ongeveer anderhalf uur een rondleiding krijgen door de brouwerij en natuurlijk ook zelf een pilsje proeven. De tour kost 200 czk per persoon.

Pilsner Urquell

Waar ligt Pilsen en hoe kom je er?

Pilsen ligt ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Praag en is uitstekend te combineren met een reis naar de hoofdstad van Tsjechië. Zelf reisden wij van Ceský Krumlov naar Pilsen en daarna door naar Praag. Hoewel de stad de tweede stad is qua oppervlakte in de Bohemen heb je wat mij betreft genoeg aan één volle dag om de stad te ontdekken. Ben je een stedentrip Praag aan het plannen dan raad ik je zeker aan om een auto te huren. Dit is en blijft de gemakkelijkste manier om Tsjechië te ontdekken. Beschik je niet over een eigen auto of een huurauto? Vanaf station Praha- Zličín vertrekt ieder uur een bus naar de stad. Het station van Pilsen ligt op loopafstand van het centrum.

Pilsen tsjechië

Reis je met je eigen auto of huurauto naar Praag dan kun je je auto het beste parkeren rondom het Centraal Station. Houd er wel rekening mee dat je overal moet betalen voor het parkeren. Wij parkeerden onze auto (camper) bij de Lidl.