Mala Skala Tsjechië

De mooiste plekken in het Boheems Paradijs (Český Ráj), Tsjechië

Geüpdatet op

Het Boheems Paradijs, oftewel Český Ráj, is een prachtig gebied in Tsjechië in de regio noordoost Bohemen. Het gebied bestaat uit imposante rotssteden, sprookjesachtige kastelen en tal van wandelroutes langs de mooiste plekken in het nationale park. Met een totale oppervlakte van 180 vierkante kilometer is dit de uitstekende bestemming voor je vakantie in Tsjechië. Wat te doen in het Boheems Paradijs? In dit artikel delen we de beste tips voor de mooiste plekken, wandelingen en bezienswaardigheden in het Boheems Paradijs in Tsjechië.

Prachovské Skály

Eén van de mooiste natuurgebied in het Boheems Paradijs is natuurreservaat Prachovské Skály. Al in 1933 werd Prachovské skály verklaard tot natuurreservaat wat het gebied één van de oudste natuurreservaten in Tsjechië maakt. Het gebied staat bekend om de imposante, ruige rotsformaties waar klimmers en wandelaars hun hart kunnen ophalen. Voor de ingang van het park kun je je auto parkeren op één van de twee parkeerterreinen voor 100 czk per dag. De entree voor Prachovské skály bedraagt 80 czk (€3,15) per persoon. Eenmaal in het park kun je kiezen tussen verschillende wandelroutes die opgezet zijn tussen, over en langs de rotsformaties. De kortste route (geel) heeft een totale lengte van 1,5 kilometer. Daarnaast kun je kiezen voor een wandelroute door Prachovské skály van 3,5 kilometer. Ook is het mogelijk om de wandelingen te combineren. Voor welke wandeling je ook kiest, de uitzichten zijn werkelijk adembenemend mooi.

Prachovské Skály Boheems Paradijs

Hrubá Skála

Een ander populair gebied in het Boheems Paradijs is Hrubá Skála dat iets ten zuiden van de stad Liberic ligt. In dit gebied kun je diverse wandelroutes volgen (gratis). Het echte hoogtepunt van de wandelingen door het gebied is echter het kasteel Hrubá Skála. Dit bijzondere kasteel is gebouwd aan de rand van een steile rots wat werkelijk de mooiste plaatjes oplevert.

Hrubá Skála Boheems Paradijs

Kasteel Frýdštejn

De regio het Boheems Paradijs in de Noord-oost Bohemen staat niet alleen bekend vanwege de paradijselijke natuur, maar ook vanwege de tientallen kastelen en ruïnes die er te bewonderen zijn. Eén van de mooiste kasteelruïnes in het Boheems Paradijs is Kasteel Frýdštejn. Het kasteel ligt een aantal kilometer ten westen van Malá Skála en is gemakkelijk te bezoeken na een korte wandeling vanaf de parkeerplaats. De wandeling duurt slechts een minuut of twintig en is voor iedereen goed te doen. Houd er alleen rekening mee dat je de eerste paar minuten over een redelijk drukke weg moet lopen. Daarna loopt de route door door het bos.

Het kasteel, dat eigenlijk meer een burchtruïne is, is gebouwd in de veertiende eeuw op steile rotsen. De entreeprijs voor Kasteel Frýdštejn bedraagt 50 czk per persoon. Eenmaal binnen kun je de grotkamers in en als je je hoogtevrees hebt overwonnen genieten van geweldige uitzichten over het Boheems Paradijs.

Kasteel Frýdštejn
Kasteel Frýdštejn Boheems Paradijs

Burcht Felsenburg Vranov in Malá Skála

Eén van de mooiste plaatjes die je regelmatig voorbij ziet komen als je zoekt op het Boheems Paradijs is die van de Burcht Felsenburg Vranov in Malá Skála. Malá Skála betekent kleine rots naar de plek waar bovenop de gotische burcht Felsenburg Vranov (Vranov Panteon) is gevestigd. Dit bijzondere plekje is zonder meer één van de meest fotogenieke plekjes in de regio.

Maar Malá Skála is meer dan alleen de burcht. Het stadje dat is gelegen aan de voet van de rots is vooral populair onder waterliefhebbers, vanwege haar ligging aan de rivier de Jizera. Op meerdere plekken in het dorp kun je kano’s en/of boten huren en mooie tochten maken door de omgeving.

Mala Skala Boheems Paradijs
Mala Skala Boheems Paradijs
Burcht Felsenburg Vranov in Malá Skála in Boheems Paradijs

Kasteel Kost en Kasteel Trosky

Dat het Boheems Paradijs barst van de bloedmooie kastelen blijkt wel uit dit lijstje, want we zijn nog niet klaar. Andere prachtige kastelen om te bezoeken in de regio zijn bijvoorbeeld kasteel Kost en kasteel Trosky. Beide gelegen in nationaal park Příhrazské skály. Kasteel Kost is een kasteel dat tussen de bomen ligt op een heuvel. Je kunt kiezen voor een rondleiding door het kasteel waarbij vooral de martelkamers in de kelder indrukwekkende zijn.

Ook leuk: Wandelen door de rotsen van Adršpach in natuurgebied Adršpašské skály

Kasteel Kost Boheems Paradijs Tsjechië

Een ander populair kasteel in het Boheems Paradijs is kasteel Trosky. Trosky is één van de plekjes in de regio waar je niet omheen kunt vanwege haar ligging. Waar in het Boheems Paradijs je ook rijdt, je zult altijd een glimp opvangen van kasteel Trosky. Kasteel Trosky is een kasteelruïne vlakbij het dorp Rovensko pod Troskami en is gebouwd op twee oude vulkanische pluggen met op beide heuvels een toren.

 kasteel Trosky Boheems Paradijs Tsjechië

Waar te verblijven in het Boheems Paradijs

Het gebied het Boheems Paradijs in Tsjechië is een gigantisch gebied met meerdere dorpen en kleinere steden. De grootste stad die naast het natuurgebied ligt is Liberic. Ik raad je echter aan om in één van de kleinere dorpen of steden te verblijven. Zelf verbleven wij twee nachten in het dorp Malá Skála aan de oevers van de rivier de Jizera op Autokemp Ostrov. Voor één nacht zonder elektriciteit betaalden we hier met onze camper 300 czk (€11,75). In het dorp is een kleine supermarkt gevestigd en een aantal gezellige terrassen.

Wil je liever in een hotel of pension verblijven? Vergelijk dan hier alle accommodaties in het Boheems Paradijs.

Boheems Paradijs op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je alle bezienswaardigheden plekken in Boheems Paradijs die in dit artikel worden genoemd terug.

Autokemp Ostrov Mala Skala Boheems Paradijs Tsjechié

Combineer het Boheems Paradijs met Boheems Zwitserland en/of een stedentrip Praag

In totaal verbleven wij tweeënhalve dag in het Boheems Paradijs wat in principe genoeg is om bovenstaande bezienswaardigheden en plekken te ontdekken. Ik raad je daarnaast zeker aan om je vakantie in het Boheems Paradijs te combineren met het gebied Boheems Zwitserland wat als je het mij vraagt nóg mooier is.

Daarnaast is het Boheems Paradijs uitstekend te combineren met een stedentrip Praag. Praag is ook meteen de beste bestemming om naartoe te vliegen mocht je niet met je eigen auto naar Tsjechië reizen. In Praag kun je op het vliegveld het beste een auto huren via Sunny Cars. Bij Sunny Cars ben je namelijk altijd voor de volle 100% verzekerd en de service is uitstekend. Vanaf Praag is het een uur tot anderhalf uur rijden naar Malá Skála in het Boheems Paradijs. Vanwege de korte afstand is het ook mogelijk om in Praag een dagtour naar het Boheems Paradijs te boeken waarbij je in Praag overnacht.