Leukste wijken van Praag

Dit zijn de leukste wijken van Praag + tips voor waar te verblijven

Geüpdatet op

Praag, de hoofdstad van Tsjechië, is één van de meest populaire Europese steden voor een stedentrip. Niet zo gek, want de stad – die ook wel de ‘Gouden stad van Tsjechië’ wordt genoemd barst van de prachtige, authentieke, rauwe en sfeervolle wijken en bezienswaardigheden. Maar welke wijken van Praag zijn nou het leukst om te bezoeken én om te verblijven? Wij delen tips voor de leukste wijken van Praag met tips voor de mooiste accommodaties per wijk.

Natuurlijk mag je tijdens je stedentrip het historische centrum van de stad – Staré Město – niet missen en overslaan. In deze wijk van Praag vind je een aantal populaire Praag bezienswaardigheden, zoals de wereldberoemde Karelsbrug en het meest imposante plein van de stad. In dit artikel richten we ons echter op de ietwat minder populaire/bekende wijken in Praag. Wijken die upcoming zijn en waar de gezelligheid vanaf spat.

Boek je vliegtickets naar Praag

Holešovice: Eén van de hipste wijken van Praag

Een relatief onbekende wijk die toch écht behoort tot één van de leukste wijken van Praag is de wijk Holešovice. Holešovice lijkt op het eerste gezicht een doornormale buitenwijk van Praag met statische Oostblok flats, maar laat je niet misleiden door de eerste aanblik. De wijk staat nu namelijk bekend als één van de hipste wijken van Praag. Een aantal dingen die je zeker moet doen in Holešovice zijn onder andere neerploffen voor een drankje bij Vnitroblock – een soort conceptstore met horeca, street art en flexwerkplekken -, een bezoek brengen aan de Food Truck Point bij de oude markthallen en op zoek gaan naar de mooiste street art in Praag. Met de tram reis je gemakkelijk vanuit het centrum van Praag naar Holešovice.

Hoteltip in Holešovice: Mama Shelter Prague

Holešovice
Leukste wijken van Praag; Holešovice

Josefov: De Joodse wijk in Praag

Josefov is de Joodse wijk in Praag die grenst aan de Oude Stad aan de Moldau. In deze wijk kun je maar liefst zes synagogen bewonderen en bezoeken. Veel Joodse wijken in Europa werden tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd, maar Hitler koos er bewust voor om Josefov in Praag niet te bombarderen. De reden is behoorlijk tragisch, namelijk dat Hitler deze wijk had uitgekozen om de wijk om te dopen tot ‘Museum van het Uitgestorven Ras’. Een aantal synagogen in Josefov zijn op eigen houtje te bezoeken, waarvan de Oudnieuwe synagoge de mooiste is. Wil je echter ook meer leren over de wijk en haar geschiedenis dan raad ik je aan om een 2,5 uur durende rondleiding door Josefov te boeken. Josefov is zonder twijfel één van de meest indrukwekkende wijken van Praag.

Hoteltip in Josefov: Golden Prague Rooms

De onbekendere wijk Žižkov

De wijk Žižkov (Praag 3) is één van de wat ruigere en minder bekende wijken van Praag. Lange tijd stond de wijk bekend als een echte arbeiderswijk en bleven toeristen er ver vandaan. De wijk is tegenwoordig vanwege de grote hoeveelheid restaurants en pubs voornamelijk populair onder studenten en staat dus bekend als één van de gezelligste wijken van Praag. Eén van de populairste bezienswaardigheden in Žižkov is de 216 meter hoge televisietoren.

Hoteltip Žižkov: Hotel Taurus

Ontdek de upcoming wijk Staré Vršovice

Een andere wat ruigere en minder bekende wijk in Praag waar wij bij toeval terecht kwamen tijdens onze stedentrip is de wijk Staré Vršovice. We zijn hier geen enkele toerist tegengekomen, maar maakten hier wel gemakkelijk contact met de lokale bevolking. De wijk is een upcoming wijk waar steeds meer hippe restaurants en barretjes uit de grond worden gestampt. Eén van onze favoriete speciaalbiercafés in Praag vind je in de wijk Staré Vršovice, namelijk Bad Flash Bar. Ook kom je in de wijk verschillende mooie street art werken tegen. Deze wijk in Praag is dus zeker een wijk om te onthouden! Doordat de wijk nog niet echt bekend is onder toeristen is er geen grote keuze qua accommodaties. Ik raad je daarom aan om in één van de andere wijken van Praag te overnachten.

Malá Strana: De romantische wijk van Praag

Uiteraard is de Oude Stad van Praag de bekendste wijk van de stad, maar aan de andere kant van de Moldau vind je nóg een bijzondere wijk. De wijk Malá Strana staat bekend als de romantische wijk van Praag en is te bereiken vanuit de Oude Stad via de beroemde Karelsbrug. De wijk staat vol met oude, romantische paleizen, je dwaalt er door smalle straatjes en schilderachtige trappen. Dankzij haar ligging op een heuvel heb je vanaf hier daarnaast een prachtig uitzicht over Praag.

Hoteltip Malá Strana: MOOo by the Castle

Karelbrug

Nové Město: De ‘Nieuwe Stad’

Wil je graag het nachtleven van Praag induiken dan is de wijk Nové Město één van de leukste wijken in Praag om te verblijven. Je vindt hier tal van discotheken en barretjes. Maar ook als je komt om te shoppen is deze wijk de wijk om naartoe te gaan. Op de rand met de Oude Stad vind je namelijk de winkelstraat Příkopě waar je vrijwel iedere winkel vindt die je zoekt. De wijk wordt ook wel de ‘nieuwe stad’ genoemd, maar zo nieuw is de wijk niet. De wijk werd namelijk gebouwd in de veertiende eeuw. Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Nové Město is ‘Het dansende huis’.

Hoteltip Nové Město: Mosaic House Design Hotel

Leukste wijken van Praag

De groene wijk Troja

De wijk Troja ligt ten noorden van de Oude Stad en is één van de groenste wijken van Praag. Je vindt hier bijvoorbeeld de Botanische tuin van Praag (Prague Botanical Gardena), het kasteel Troja en Prague Zoo. Troja ligt aan de andere kant van de Moldau van de wijk Holešovice. Beide wijken zijn dus uitstekend met elkaar te combineren.

Hoteltip Troja: Botanique Hotel Prague

Wat zijn volgens jou de leukste wijken van Praag?