het Jezuïtencollege

Hoe duur is Tsjechië? De kosten voor een rondreis

Geüpdatet op

Ben jij druk bezig met het plannen van een mooie rondreis door Tsjechië? Dan is het uiteraard best handig om te weten met hoeveel vakantiebudget je ongeveer rekening moet houden. Want hoe duur is Tsjechië nou tegenwoordig? Tsjechië is de laatste jaren steeds populairder geworden als vakantiebestemming en is helaas niet meer zo budget als dat het is geweest. Maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat het land geen fantastische bestemming is. Het leven in Tsjechië is namelijk nog steeds ontzettend betaalbaar en nog steeds een stuk goedkoper dan andere populaire vakantiebestemmingen in Europa. In dit artikel delen we informatie over de kosten voor een rondreis door Tsjechië op basis van onze eigen ervaringen.

De kosten voor een rondreis door Tsjechië

Een rondreis door Tsjechië maken met je eigen auto of en huurauto is wat mij betreft één van de tofste manieren om het land te ontdekken. Maar het betekent natuurlijk wel dat hier ook kosten aan zijn verboden. De afstand van Utrecht naar de hoofdstad Praag bedraagt ongeveer 860 kilometer en dus zal de eerste grote kostenpost benzine zijn. Wat echter een groot voordeel is, is dat tanken in Tsjechië een stuk goedkoper is dan in Nederland. Uiteraard kun je je vakantie in Tsjechië zo duur of goedkoop maken als dat je zelf wilt. In dit artikel geven wij enkel een indicatie van de kosten die wij hebben gemaakt tijdens onze rondreis.

Voor het parkeren van je auto moet je op veel plekken in het land – en vooral bij drukbezochte gebieden – betalen. Meestal liggen de prijzen voor parkeren tussen de 50 en 120 czk voor een dag. Op het moment van schrijven is één euro ongeveer 25 Tsjechische kronen waard (czk).

Hier lees je alles over onze volledige roadtrip route voor een rondreis door Tsjechië

Rondreis Tsjechië

Tolvignet voor Tsjechië

Wel moet je er rekening mee houden dat je – indien je gebruik wilt maken van de tolwegen in Tsjechië – vooraf een tolvignet (dalnici známka) aan moet schaffen. Een tolvignet voor Tsjechië kun je voor vertrek online aanvragen. Je kunt hier kiezen voor een vignet dat een jaar geldig is (1500 czk), een vignet dat tien dagen geldig is (310 czk) of een vignet dat dertig dagen geldig is (440 czk). Wij kozen voor de laatste optie en betaalden hier omgerekend ongeveer achttien euro voor.

Wanneer je een roadtrip wilt maken raad ik je echter aan om zoveel mogelijk de tolwegen te vermijden. Op deze manier kom je vaak op de mooiste, onverwachte plekken waar het niet zwart staat van de hordes toeristen. Wij hebben tijdens onze roadtrip van 2,5 weken slechts twee keer een korte rit gemaakt op de tolweg.

Auto huren in Tsjechië

Wil je liever vliegen naar Tsjechië en ter plekke een auto huren? Vanaf Nederland vlieg je in ongeveer anderhalf uur rechtstreeks naar Praag voor een paar tientjes per persoon. Voor het huren van een auto in Tsjechië raden wij Sunny Cars aan. Bij Sunny Cars ben je namelijk altijd volledig verzekerd en kom je nooit voor verrassingen te staan. De kosten voor een huurauto in Tsjechië zijn afhankelijk van je reisduur en het type auto dat je kiest.

Vergelijk hier de prijzen voor vliegtickets naar Praag

De kosten voor eten en drinken in Tsjechië

Goed nieuws, want uit eten gaan in Tsjechië is nog steeds een stuk goedkoper dan uit eten gaan in Nederland. Net als dat de prijzen voor eten en drinken in de supermarkten een stuk lager liggen. Doordat wij met onze camper door het land reisden zijn wij niet heel vaak uit eten geweest. Wij gingen twee keer uit eten in Krasná Lípa in Boheems Zwitserland, twee keer in Český Krumlov, een aantal keren in Praag en een aantal keren in Karlovy Vary. Over het algemeen betaalden wij tussen de vijftien en twintig euro per persoon voor een goede maaltijd met één of twee drankjes. Boodschappen deden wij bij verschillende supermarkten, zoals de Lidl, Billa, Kaufland en de Netto.

Hoe duur is alcohol in Tsjechië

Bij een vakantie hoort voor veel mensen een lekker drankje op een terras of in een restaurant en voor ons is dat niet anders. Maar hoe duur is alcohol in Tsjechië tegenwoordig? Goedkoop kan ik je vertellen. Voor een lokaal biertje betaal je over het algemeen rond de €1.50. Geen fan van bier? Ik heb zelf een aantal keren Aperol Spritz besteld en betaalde hiervoor tussen de €3 en €5 voor een glas. De prijzen voor alcohol in Tsjechië hangen heel erg af van je locatie. Je zult er vast niet gek van opkijken dat een biertje – net als eten – in Praag net iets duurder is dan in andere bestemmingen.

Hoe duur is Tsjechië: Accommodaties

De kosten voor accommodaties in Tsjechië lopen ontzettend uiteen en zijn afhankelijk van je reisdata en natuurlijk van je bestemming. Net als in veel landen is overnachten in de hoofdstad vaak een stukje duurder dan op het platteland. Wel zijn er in Praag natuurlijk hostels te boeken die weer goedkoper zijn dan een hotel buiten de stad. Zelf overnachtten wij slechts vier nachten in een hotel tijdens onze rondreis. De eerste drie nachten brachten wij door in Aparthotel Lípa in Boheems Zwitserland. Voor een apartment met één slaapkamer inclusief ontbijt betaal je hier ongeveer tachtig euro per nacht. In Karlovy Vary verbleven wij één nacht in Revelton Studios Karlovy Vary waar we €59 betaalden voor één nacht.

Rondreizen met een camper door Tsjechië

Wij sliepen tijdens onze rondreis van 2,5 weken slechts vier nachten in een hotel doordat wij met onze camper door het land reisden. De overige nachten verbleven wij voornamelijk op goedkope, eenvoudige kampeerplekken (Autokemp) en campings. De goedkoopste Autokemp waar wij verbleven kostte €6 per nacht en de duurste ongeveer €21 per nacht in Praag – beide exclusief stroom. Voor het douchen op een camping betaal je over het algemeen 20 czk per douchebeurt. Hieronder hebben we een aantal van onze favoriete kampeerplekken in Tsjechië voor je op een rij gezet inclusief de exacte locaties.

Entreekosten in Tsjechië

Natuurlijk wil je tijdens je vakantie ook een aantal van de mooiste bezienswaardigheden in Tsjechië ontdekken en musea bezoeken of activiteiten ondernemen. Wat ons opviel tijdens onze reis is dat je voor vrijwel iedere bezienswaardigheid, wandeling of natuurgebied entree moet betalen. Hieronder hebben wij de entreeprijzen voor een aantal bezienswaardigheden en wandelingen genoteerd.

  • Tiské Stěny in Boheems Zwitserland: 50 czk per persoon.
  • Pravčická brána in Boheems Zwitserland: 95 czk per persoon voor de mooiste uitzichtpunten. De wandeling naar de poort is gratis.
  • Prachovské skály in het Boheems Paradijs: 80 czk per persoon.
  • Kasteel Frýdštejn in het Boheems Paradijs: 50 czk per persoon.
  • De bottenkapel in Kutná Hora: 90 czk per persoon.
  • Rotsen van Adršpach: 180 czk per persoon tijdens het hoogseizoen.
  • De kasteeltoren in Český Krumlov: 100 czk per persoon.
  • Petřín-uitkijktoren in Praag: 150 czk per persoon.
  • Concentratiekamp Theresienstadt: 220 czk per persoon.

*Deze kosten zijn gebaseerd op de prijzen die wij betaalden in september 2021.

Pravčická brána

Ben je van plan om in een betaalde stad meerdere musea en bezienswaardigheden te bezoeken dan kan het de moeite waard zijn om een Citycard aan te schaffen. Denk aan een Prague Card in Praag, de Český Krumlov card of de Pilsen Card. Met zo’n kaart kun je veel musea en bezienswaardigheden gratis bezoeken en ontvang je veel korting op activiteiten en excursies.

Ben je niet van plan om een city card aan te schaffen, maar wil je niet in de rij hoeven te staan om entreetictets voor en bepaalde attractie aan te schaffen, bekijk dan vooraf of je Skip the line tickets aan kunt schaffen via Get Your Guide.

Hopelijk hebben we je een duidelijk beeld kunnen geven over de kosten voor een rondreis door Tsjechië. Heb jij nog aanvullende vragen?