Adrspach rotsen Tsjechie

Wandelen door de rotsen van Adršpach in Tsjechië

Geüpdatet op

Adršpach (Adršpašské skály), oftewel de rotsen van Adršpach is een bijzonder gebied in het noorden van Tsjechië, in de regio Hradec Králové. Het gebied ligt niet ver van het Reuzengebergte en staat bekend als één van de mooiste gebieden om te wandelen in Tsjechië. In het gebied zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld waarvan de Adršpach wandeling door het gebied natuurgebied Adršpach/Teplice skaly veruit de populairste is. In dit gebied vertellen we je alles over de imposante rotsstad en de mooie wandeling(en) die je er kunt maken.

Waar liggen de rotsten van Adršpach?

Zoals gezegd ligt Adršpach skalý in het noorden van Tsjechië in de regio Hradec Králové vlakbij de grens met Polen. Het gebied is enorm populair, ook onder de Tsjechen (vooral in het weekend) en dat merk je al zodra je richting de entree rijdt. Gelukkig zijn er voldoende parkeermogelijkheden, maar ga er niet vanuit dat je dit gebied voor je alleen zult hebben. Parkeren bij Adršpach skalý kost tijdens het hoogseizoen 200 czk per dag. beschikt ook over een klein treinstation die te bereiken is vanuit Trutnov of Náchod.

Adrspach Tsjechië

Entreeprijs Adršpach

De entreeprijs voor Adršpach bedraagt 180 czk per persoon (september 2021). Dit komt neer op ongeveer €7 per persoon. Tijdens het laagseizoen – van november tot april – bedraagt de entreeprijs 110 czk per persoon. Het kan behoorlijk druk zijn bij de ingang, maar het is ook mogelijk om online tickets aan te schaffen.

De mooiste wandelingen

Eenmaal aangekomen bij de entree van het gebied kun je kiezen voor een aantal Adršpach wandelingen, de rode route, de gele route en de groene route. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om alle wandelingen met elkaar te combineren. Zelf kiezen wij ervoor om te starten met de groene route die een totale lengte van 3,5 kilometer heeft. Tijdens de eerste minuten van je wandeling wordt je al verblijdt met een geweldig zicht op het bloedmooie meer Adrspach Jezero. De imposante rotsen weerspiegelen hier in het helderblauwe water. Dit is ook de plek waar je moet kiezen tussen de wandelroutes.

De blauwe wandelroute (1,5 kilometer) loopt langs het meer en raad ik je ook zeker aan om te doen. Wij kozen er echter voor om deze route te lopen na de groene (en een deel van de gele) wandelroute. Het is namelijk super relaxed om langs het meer bij te komen van al het wandelen.

Na het meer kom je aan bij één van de meest fotogenieke plekken in Adršpach skalý, namelijk de Gotische poort die vooral bekend is uit de film “The Chronicles of Narnia”. De wandeling leidt je verder langs rotsen, door rotsen, over rotsen, over vlonders, bruggetjes en door smalle kloven. Het ene uitzichtpunt is nog indrukwekkender dan het andere.

Hoewel een wandeling door de rotsen van Adršpach bloedmooi is, is het wat mij betreft niet de mooiste plek om te wandelen in Tsjechië. Ik raad je daarom aan om ook zeker het gebied Boheems Zwitserland te bezoeken.

Adrspach Tsjechië

Wandelen van Adršpach naar Teplice via de gele Adršpach wandeling

Op het verst gelegen gedeelte van de groene wandelroute eindig je bij een kleine waterval waarna je ervoor kunt kiezen om terug te lopen. Je kunt er echter ook voor kiezen om vanaf hier de acht kilometer lange gele wandelroute te vervolgen. Deze gele wandelroute loopt van Adršpach naar Teplice. Teplice is een andere, minder populaire rotsstad waar je eveneens prachtige wandelingen kunt maken. Wij kiezen ervoor om slechts een gedeelte van de gele wandelroute te volgen, aangezien we benieuwd zijn naar de grote waterval en het bovengelegen meer. Vanaf hier is het mogelijk om een boottocht over het hooggelegen meer te maken. Dit schijnt prachtig te zijn, maar vanwege de enorme rijen met mensen kiezen wij ervoor om deze te skippen.

De blauwe wandelroute langs het meer

Wij kiezen ervoor om weer terug te gaan naar de groene wandelroute en onze dag in rotsen van Adršpach af te sluiten met de wandeling langs het meer, Adrspach Jezero, vlakbij de in- en uitgang. Deze wandelroute heeft een totale lengte van 1,5 kilometer en loopt rondom het meer. Tijdens de wandeling zijn er voldoende plekken om uit te rusten op de rotsen of op één van de zandstrandjes.

Blauwe wandeling Adrspach
Adrspach Jezero

Handige info voor je bezoek aan de rotsen van Adršpach

  • Enkel bij de ingang van het gebied zijn een aantal plekken gevestigd waar je eten en drinken kunt kopen. Het kan hier behoorlijk warm (en koud in de winter) worden, dus zorg ervoor dat je voldoende eten en drinken meeneemt.
  • De wandelingen door de rotsen van Adršpach zijn allemaal alles behalve vlak en op sommige punten moet je best even klimmen en klauteren. Het is daarom belangrijk dat je goede, stevige wandelschoenen draagt.
  • Hoewel 3,5 kilometer heel kort klinkt is het verstandig om er rekening mee te houden dat je hier langer over doet dan gedacht. Wij zijn in totaal ongeveer vijf á zes uur in het gebied geweest.